Komedija

Dejvid Sedaris – Obuci svoju porodicu u somot i džins / Čari američkog humora

By In

90 Luda zena FINAL Koliko volite američki humor? Ako ga volite, do koje je to mere?

Dejvid Sedaris je jedan od najduhovitijih pisaca današnjice, posebno ako pod duhovitim smatrate ispuštanje neartikulisanih mini-krikova usled uzaludnih pokušaja da se u autobusu prepunom ljudi ne smejete na glas.

Knjiga o kojoj danas govorimo nosi naziv Obuci Svoju Porodicu u Somot i Džins, koja je nedavno prevedena na srpski jezik u izdanju Samizdata. Napisana je u formi kolekcije koja sadrži 22 urnebesne kratke priče koje ćete biti primorani da progutate u jednom sedenju jer će napuštanje knjige biti kao da idete protiv svoje prirode.  Kroz 22 priče Sedaris će vam pružiti golu istinu o sebi, svojoj porodici, komšijama iz predgrađa u kom je proveo detinjstvo, niko, ali apsolutno niko u Sederisovom životu nije pošteđen.

U jednoj od priča otkriće nam običaj njegove majke da bez obrazloženja ponekad izbaci svoju decu iz kuće, bez obzira na vremenske uslove, te su oni kao vapaj za pažnjom rešili da najmlađu sestru Tifani nagovore da legne na sred puta kako bi je udario auto, jer bi to za njihovu majku bila lekcija koju nikad ne bi zaboravila.U drugoj priči će pak otkriti javnosti nesposobnost svog oca da ikad dovede stvari do kraja, osobina koju je porodica morala da otkrije kroz razočarenje usled propalog sna o kupovini kuće na plaži. Nakon tog fijaska nisu više verovali ocu čak ni kad ih kaže da će da ih vodi na sladoled. Naravno, na tapetu su se našli i ostali članovi porodice, kao što je njegov brat Pol kog je čitava porodica smatrala onim članom koji ima najviše potencijala da propadne u životu, a taj isti Pol će jednog dana postati uspešan preduzetnik i jedini član porodice Sedaris koji će produžiti lozu. Uprkos tome  Pol  će ostati upamćen kao onaj član koji je iz kuće izašao u donjem vešu i iz kante za smeće uzeo pokvarenu piletinu koju je par sati ranije bacio, jer je po njegovim rečima i “pokvarena piletina bolje nego nikakva piletina”.

Ipak, osoba prema kojoj je Sedaris bio najnemilosrdniji je on sam, te kroz knjigu saznajemo o njegovim opsesivno kompulsivnim navikama, o epizodi života u kojoj se pretvarao da je mladi hipik jer je shvatio da ako samo zamoli ljude za novac uspeće da skupi dovoljno za bordo prsluk koji je želeo mesecima, ali hipi faza bude završena onog trenutka kada biva nokautiran od strane besnog mladog vojnika u luna parku. Tu je naravno i priča o njegovom bizarnom prijateljstvu sa devojčicom koja je živela u stanu pored i zbog koje će na kraju morati da se iseli iz zgrade,ali ne bih da prepričavanjem uništim element iznenađenja, verujte mi samo da razlog nije ono što biste prvo pomislili.

Kao neko ko religiozno čita Sedarisova dela, ipak moram reći da ovo nije njegova najduhovitija knjiga. Za mene, tu krunu nosi njegovo delo pod nazivom Naked. Uprkos tome, treba naglasiti da uprkos tome ovo jeste jedna bolno duhovita knjiga ispunjena oštrim i pronicljivim zapažanjima tuđih i sopstvenih slabosti, prožeta momentima melanholije, knjiga koju ćete definitivno čuvati na svojim policama, često joj se vraćati i biti izuzetno nevoljni da je pozajmljujete prijateljima iz straha da će vam se opet čitati čim se nađe u tuđim rukama. Jer iskreno, kako ne voleti knjigu čije jedno od poglavlja počinje rečenicom “Sedeo sam na tremu i davio miša u kanti vode“.


 

Naslov originala: David Sedaris – Dress Your Family in Corduroy and Denim

Izdavač: Samizdat

Godina izdavanja: 2004, 2014 za srpsko tržište

 

piše: Kadira Huseinović