booklist

Dobitnik nagrade Buker 2016 + preporuke za čitanje starih dobitnika ove nagrade

By In

 

beattyorigKao što je svim čitaocima ovog bloga već poznato, Buker nagrada je godišnja književna nagrada koja se uručuje jednom od pisaca sa angloameričkog govornog područja. Kao najprestižnija britanska nagrada za književnost koja je prvi put uručena davne 1969. godine, ona predstavlja kovčeg pun blaga za sve ljubitelje moderne angloameričke književnosti. Ovogodišnja konkurencija je bila jaka  (mada lično ne toliko koliko prošle godine) uključujući romane Do Not Say We Have Nothing od spisateljice Madelejn Tijen, All That Man Is Dejvida Salaja, His Bloody Project Grejema Burneta, Hot Milk Debore Levi i Eileen Otese Mošfeg. Ipak pobednički roman nosi naziv The Sellout američkog autora Pola Bitija koji je sa trona svrgnuo prošlogodišnjeg pobednika Marlona Džejmsa i roman inspirisan Bobom Marlijem, A Brief History of Seven Killings.

Smešten u današnjicu, The Sellout je Afroamerička satira o rasnim odnosima u Sjedinjenim Američkim Državama. Roman se vrti oko neimenovanog protagoniste, crnca, koji se sticajem okolnosti nalazi u Višem Sudu u Americi optužen da je pokušao ponovo da uspostavi ropstvo i sagregaciju u svoj kvart u Njujorku. U toku suđenja polako saznajemo koje su to okolnosti koje su dovele do ove situacije. Iako je The Sellout dobio sjajne pohvale od kritika, kako zbog priče romana tako i zbog savršeno spontanog humora, ovaj roman nije osvojio baš sva srca čitalaca, a ocena na Goodreads portalu je 3.8, dok bar tri druga nominovana romana imaju ocene preko 4.

paulbeatty-ktpe-621x414livemint

S’ obzirom da treba da prođe malo vremena kako bi se ovaj roman našao kod nas u knjižarama, ovo je spisak romana koji su dobili nagradu Buker proteklih godina i vredi pročitati. Svi romani sa ovog spiska su prevedeni na srpski jezik i izdati od strane neke od naših izdavačkih kuća. U pitanju je sličan spisak kao i prošle godine jer, klasici su klasici, a koliko god je roman A Brief History of Seven Killings (dobitnik Buker nagrade 2015) dobar, nije još uvek preveden na srpski jezik. Umesto njega, na spisku se nalazi prošlogodišnji nominovani roman, Ribari, koji se pre mesec dana našao u prodaji na srpskom jeziku, a uskoro ćete moći i više o njemu da pročitate na Bukmarkiću.


  • Čigozi Obioma – Ribari (2015, nominovani roman)ribari-cigozi_obioma_v

Sredinom devedesetih godina XX veka devetogodišnji Bendžamin uživa u bezbrižnom detinjstvu rastući uz tri starija brata. Njegova porodica živi u Akureu, gradiću u Nigeriji. Kada im se strogi otac odseli poslom u dalek grad, braća koriste njegovo produženo odsustvo da beže iz škole i idu na pecanje. Na zlokobnoj, zabranjenoj obližnjoj reci sreću opasnog gradskog ludaka koji uverava najstarijeg dečaka kako mu je suđeno da pogine od ruke jednog od braće. (izvor: Laguna)


  • Ričard FlanaganUska staza ka dalekom severu (2014)

uska_staza_ka_dalekom_severu-ricard_flanagan_vU paklu japanskog zarobljeničkog logora na burmanskoj Pruzi smrti, lekara Doriga Evansa opseda njegova nedavna ljubavna pustolovina s mladom udatom ženom. Mučeći se da spasi svoje ljude od gladi, od kolere, od batina, on dobija pismo koje će mu zauvek promeniti život. U ovoj knjizi najbolje se ogleda spisateljski dar Ričarda Flanagana zbog kojeg ga smatraju jednim od najznačajnijih savremenih proznih pisaca. Vešto se krećući od japanskog zarobljeničkog logora do današnje Australije, od nedaća Doriga Evansa i njegovih drugova zatočenika do muka njihovih japanskih tamničara, ovaj roman divlje lepote priča o ljubavi i smrti, ratu i istini, o čoveku koji sazreva i napreduje, ali i otkriva šta je sve izgubio. (izvor: Laguna)


  • Elenor KatonVidela (Tom I & Tom II) (2013)

videla_i-elenor_katon_vElenor Katon je najmlađa dobitnica nagrade Buker, a roman Videla je postao jedan od velikih hitova 2013. i 2014. godine. Godina je 1866, a Volter Mudi je došao na Novi Zeland da se obogati na nalazištima zlata. Iste večeri kad je doputovao nailazi na napeti skup dvanaest meštana, koji su se u potaji okupili da razmotre niz nerešenih zločina. Jedan bogat čovek je nestao, jedna prostitutka je pokušala da se ubije, a u kući zlosrećnog pijanca pronađena je ogromna svota novca. Mudi ubrzo biva uvučen u mrežu isprepletenih sudbina, komplikovanu poput rasporeda zvezda na noćnom nebu.


  • Hilari MantelVučje leglo (2009) i Leševe na videlo (2012)

delfi_leseve_na_videlo_hilari_mantelZa sve ljubitelje istorijske književnosti, tačnije istorije Ujedinjenog Kraljevstva, tu su dve knjige Hilari Mantel, i obe knjige su dobitnici ove prestižne nagrade.Vučje leglo govori o Henriju VIII i njegovom izazivanju autoriteta crkve da se razvede od kraljice Katarine Aragonske. Sa druge strane, njen noviji roman Leševe na videlo se bavi pričom Henrijeve druge žene, Ane Bolen, od početka pa do njene propasti i pada.

Oba romana su izdata za srpsko tržište – Vučje leglo je izdala izdavačka kuća Mladinska Knjiga, dok roman Leševi na videlo nosi znak Delfi knjižara.


  • Džulijan BarnsOvo liči na kraj (2011)

view_imageRoman poznatog britanskog pisca Džulijana Barnsa (čija su skoro sva dela objavljena pod okriljem izdavačke kuće Geopoetika). Roman Ovo liči na krajpripoveda Tom Vebster koji je u penziji, koji se seća kako se sa prijateljima zakleo da će im prijateljstvo trajati zauvek. Kada njegova prošlost krene za njim, on će se prisetiti svih grešaka koje su on i njegovi prijatelji napravili. Prisećanje na sve dobre i loše stvari za koje smo odgovorni je svakako tema koju vredi dalje istraživati, a s’ obzirom da je književnost Džulijana Barnsa odlična (i ovo sa sigurnošću govorim), ovo je roman koji se mora pročitati.


  • Jan MartelPijev život (2002)

9789531405386Pijev život je naziv koji svi dobro poznajemo, ali to je zbog filma koji je urađen po ovoj knjizi. Imajući u vidu da svi znamo priču Pija, neću preterano dužiti o ovom romanu, ali ukoliko ikad budete imali priliku da je pročitate, uradite to. Ako ne, i to je okej, moći ćete da se skoncentrišete na druge romane – možda baš na njegov novi roman, Visoke planine Portugalije koji se pre mesec dana našao u prodaji na srpskom jeziku pod znakom Lagune (detaljnije o romanu uskoro na Bukmarkiću).


  • Arundati RojBog malih stvari (1997)

delfi_bog_malih_stvari_arundati_rojBog malih stvari je roman o kom sam već pisao ranije, tako da se neću ponavljati, ali pročitajte o čemu se radi i dozvolite da Vas tematika kupi, pa onda Vi kupite knjigu. Roman daje odgovor na pitanja koji se mnogi pitaju, a niko ne sme da pita – Koga treba voleti, i koliko? i Da li se život može promeniti za jedan dan?

Više o romanu: Arundati Roj – Bog Malih Stvari / Dokaz da se o knjizi ne sudi po koricama


  • Salman Ruždi – Deca ponoći (1981)

deca_ponoci_salman_ruzdiOvaj roman je specifičan zbog mnogo stvari. Prva stvar je što je Deca ponoći2008. godine dobio nagradu Buker nad Bukerima, odnosno nagradu da je najbolja knjiga od svih knjiga koje su do tog trenutka dobile Bukera. RomanDeca ponoći odavno je postao klasično književno delo. Prodat je u preko pedeset hiljada primeraka u Indiji i u preko dve stotine i pedeset hiljada primeraka u SAD, a preveden je i na više od dvadeset svetskih jezika. U čemu je tajna? Da li su lična hrabrost i politički angažman skrenuli pažnju na ovaj roman, ili je, što je bliže istini, Salman Ruždi uspeo da osvoji najviše vrhove književnog kvaliteta i spoji nespojivo – fantastiku i istoriju, sudbinu i komiku, religiju i zabludu.

S’ obzirom da roman broji preko 750 strana, cena mu je prilično visoka, pa se za ovaj roman mora izdvojiti oko 1800 dinara. Izdavač je Dereta.


  • Ian MekjuanAmsterdam (1998)

delfi_amsterdam_ijan_makjuanVrlo kratak roman (koji broji 147 stranica) izdat je pre nekoliko godina od strane izdavačke kuže Paideia. Nisam siguran da li i dalje postoji da se kupi u slobodnoj prodaji (iako sam je video u jednoj knjižari na polici pre dve-tri godine), ali u svakom slučaju pretpostavljam da se može naći u svim bibliotekama.

Jednog ledenog februarskog dana, dvojica starih prijatelja sreću se ispred krematorijuma, u mnoštvu koje se skupilo da od poslednju poštu Moli Lejn. I Klajv Linli i Vernon Halidej bili su nekada Molini ljubavnici, pre nego što su se izborili za svoje ugledne pozicije (prvi je slavni kompozitor, a drugi glavni urednik dnevnog lista Sudija). Moli je imala i druge ljubavnike, među kojima je ugledno mesto zauzimao Džulijan Garmoni, ministar inostranih poslova, okoreli desničar sa dobrim izgledima da postane sledeći britanski premijer. Ali tek posle Moline sahrane, sudbina će Klajnu i Vernonu prirediti ozbiljna iskušenja. A zašto baš Amsterdam? Rasplet do kojeg u ovom gradu dolazi predstavlja najuzbudljiviji zaokret u ovoj priči prepunoj iznenađenja. (izvor: Knjizara.com)