booklist

Dobitnik nagrade Buker 2018 + preporuke za čitanje starih dobitnika ove nagrade

By In
Izvor: thetimes.co.uk

Kao što je svim čitaocima ovog bloga već opšte poznato, Buker nagrada je godišnja književna nagrada koja se uručuje jednom od pisaca sa angloameričkog govoronog područja. Kao najprestižnija nagrada za književnost koja je prvi put uručena davne 1969. godine, ona predstavlja kovčeg pun blaga za sve ljubitelje savremene angloameričke književnosti. Iako konkurencija ove godine nije bila jaka kao i prethodne, svaki od nominovanih romana je zaista vredan pažnje. Nominovani ove godine bili su romani The Overstory Ričarda Paversa, Everything Under od najmlađe nominovane književnice Dejzi Džonson, The Mars Room Rejčel Kušner (koja je ujedno bila i jedan od najvećih favorita), The Long Take Robina Robertsona i Washington Black Esi Edugijan, dok je pobednički roman Milkman irske spisateljice Ane Berns, koja je ovom nagradom svrgnula sa trona prošlogodišnjeg pobednika Lincoln in the Bardo Džordža Sandersa (o kome ćete moći da čitate na blogu vrlo uskoro).

izvor: The Hamilton Spectator

Reči koje najbolje opisuju pobednički roman Milkman je ’’neverovatno originalan’’, ali je ujedno i jedan od težih romana za pročitati. Radnja romana smeštena je u Belfastu kojim kontrolišu republikanci za vreme 70-ih godina prošlog veka – iako je i sam grad imenovan, Belfast je zapravo taj koji se krije iza rečenica. Milkman je ispričan je kroz perspektivu jedne neimenovane osamnaestogodišnjakinje koju prati izvesni Mlekadžija, koji je zapravo republikanski terorista. Ono što je posebno interesantno kog ovog eksperimentalnog romana je to što ni jedan lik nije imenovan, već se svakog od njih poznaje po izvesnom opisu (pa tako imamo lika u romanu koga ćemo uponati kao ’’maybe-boyfriend’’, drugi je ’’milkman’’, sestre glavne junakinje su ’’wee-sisters’’).  Iako je ocena ovog romana na GoodReadsu 3.7, i iako je naišao na pozitivne ali i negativne kritike od čitalaca, većina kritičara se slaže da je ovo roman koji je zapravo i trebao da odnese pobedu ove godine jer je pre svega dubok, prepun savršenih rečenica i dokaz savršene književnosti.

S’ obzirom da treba da prođe malo vremena kako bi se ovaj roman našao kod nas u knjižarama, ovo je spisak romana koji su dobili nagradu Buker proteklih godina i vredi pročitati. Svi romani sa ovog spiska su prevedeni na srpski jezik i izdati od strane neke od naših izdavačkih kuća. Prošlogodišnji pobednik Lincoln in the Bardo, nažalost, još uvek nije preveden na srpski jezik.


  • Pol Biti – Prodana duša (2016)

Rođen u Dikensu na južnoj periferiji Los Anđelesa, narator Prodane duše provodi svoje detinjstvo kao subjekt očevih psiholoških studija rase. Rečeno mu je da će očev rad biti krunisan studijom koja će rešiti njihove fi nansijske probleme. Ali kada mu ubiju oca, saznaje da ni beležaka, a kamoli studije, nikad nije ni bilo. Nešto siće za sahranu bilo je sve što je iza oca ostalo. Povrh toga, Dikens je izbrisan sa mape da ne bi više sramotio Kaliforniju. Očajan zbog toga, narator se odlučuje na radikalne, nečuvene poteze da bi ispravio nepravdu: vraća ropstvo i segregira lokalnu srednju školu, što ga dovodi pred Vrhovni sud.Napisana prepoznatljivim, apsurdističkim stilom, Prodana duša je izvrsno delo i izuzetna kritika našeg vremena; mračna i duhovita satira o rasizmu u Americi koja istovremeno izaziva smeh i upućuje na duboko promišljanje.

(izvor: Geopoetika)


  • Kazuo Išiguro – Ostaci dana (1989)

Pre nego što je postao nobelovac, Kazuo Išiguro je dobio i Bukerovu nagradu za roman 1989. godine. Roman Ostaci dana (kasnije ekranizovan uz pomoć Entonija Hopkinsa i Eme Tompson) priča priču izvesnog Stivensa, britanskog batlera koji radi u službi Lorda Darlingtona. Međutim kako se vremena menjaju, tako se menjaju i njegove gazed, i to je ono što Kazuo Išiguro radi najbolje – dočarava različita vremena, i vreme je jedan od glavnih tema u svakom njegovom romanu.

(izdavač: Dereta)

 

 

 


  • Ričard FlanaganUska staza ka dalekom severu (2014)

U paklu japanskog zarobljeničkog logora na burmanskoj Pruzi smrti, lekara Doriga Evansa opseda njegova nedavna ljubavna pustolovina s mladom udatom ženom. Mučeći se da spasi svoje ljude od gladi, od kolere, od batina, on dobija pismo koje će mu zauvek promeniti život. U ovoj knjizi najbolje se ogleda spisateljski dar Ričarda Flanagana zbog kojeg ga smatraju jednim od najznačajnijih savremenih proznih pisaca. Vešto se krećući od japanskog zarobljeničkog logora do današnje Australije, od nedaća Doriga Evansa i njegovih drugova zatočenika do muka njihovih japanskih tamničara, ovaj roman divlje lepote priča o ljubavi i smrti, ratu i istini, o čoveku koji sazreva i napreduje, ali i otkriva šta je sve izgubio.

(izvor: Laguna)

 


  • Elenor KatonVidela (Tom I & Tom II) (2013)

Elenor Katon je najmlađa dobitnica nagrade Buker, a roman Videla je postao jedan od velikih hitova 2013. i 2014. godine. Godina je 1866, a Volter Mudi je došao na Novi Zeland da se obogati na nalazištima zlata. Iste večeri kad je doputovao nailazi na napeti skup dvanaest meštana, koji su se u potaji okupili da razmotre niz nerešenih zločina. Jedan bogat čovek je nestao, jedna prostitutka je pokušala da se ubije, a u kući zlosrećnog pijanca pronađena je ogromna svota novca. Mudi ubrzo biva uvučen u mrežu isprepletenih sudbina, komplikovanu poput rasporeda zvezda na noćnom nebu.

(izvor: Laguna)

 

 


  • Džulijan BarnsOvo liči na kraj (2011)

Roman poznatog britanskog pisca Džulijana Barnsa (čija su skoro sva dela objavljena pod okriljem izdavačke kuće Geopoetika). Roman Ovo liči na krajpripoveda Tom Vebster koji je u penziji, koji se seća kako se sa prijateljima zakleo da će im prijateljstvo trajati zauvek. Kada njegova prošlost krene za njim, on će se prisetiti svih grešaka koje su on i njegovi prijatelji napravili. Prisećanje na sve dobre i loše stvari za koje smo odgovorni je svakako tema koju vredi dalje istraživati, a s’ obzirom da je književnost Džulijana Barnsa odlična (i ovo sa sigurnošću govorim), ovo je roman koji se mora pročitati.

 

 

 


  • Arundati RojBog malih stvari (1997)

Bog malih stvari je roman o kom sam već pisao ranije, tako da se neću ponavljati, ali pročitajte o čemu se radi i dozvolite da Vas tematika kupi, pa onda Vi kupite knjigu. Roman daje odgovor na pitanja koji se mnogi pitaju, a niko ne sme da pita – Koga treba voleti, i koliko? i Da li se život može promeniti za jedan dan?

(izdavač: Laguna)

 

Više o romanu: Arundati Roj – Bog Malih Stvari / Dokaz da se o knjizi ne sudi po koricama

 


  • Salman Ruždi – Deca ponoći (1981)

Ovaj roman je specifičan zbog mnogo stvari. Prva stvar je što je Deca ponoći2008. godine dobio nagradu Buker nad Bukerima, odnosno nagradu da je najbolja knjiga od svih knjiga koje su do tog trenutka dobile Bukera. RomanDeca ponoći odavno je postao klasično književno delo. Prodat je u preko pedeset hiljada primeraka u Indiji i u preko dve stotine i pedeset hiljada primeraka u SAD, a preveden je i na više od dvadeset svetskih jezika. U čemu je tajna? Da li su lična hrabrost i politički angažman skrenuli pažnju na ovaj roman, ili je, što je bliže istini, Salman Ruždi uspeo da osvoji najviše vrhove književnog kvaliteta i spoji nespojivo – fantastiku i istoriju, sudbinu i komiku, religiju i zabludu.

S’ obzirom da roman broji preko 750 strana, cena mu je prilično visoka, pa se za ovaj roman mora izdvojiti oko 1800 dinara.

(izdavač: Dereta)


  • Ian MekjuanAmsterdam (1998)

Vrlo kratak roman (koji broji 147 stranica) izdat je pre nekoliko godina od strane izdavačke kuže Paideia. Ovaj roman je trenutno rasprodat i ne postoji u knjižarama u Srbiji, ali u svakom slučaju pretpostavljam da se može naći u svim bibliotekama dok se neka izdavačka kuća ne seti da ga ponovo izda.

Jednog ledenog februarskog dana, dvojica starih prijatelja sreću se ispred krematorijuma, u mnoštvu koje se skupilo da od poslednju poštu Moli Lejn. I Klajv Linli i Vernon Halidej bili su nekada Molini ljubavnici, pre nego što su se izborili za svoje ugledne pozicije (prvi je slavni kompozitor, a drugi glavni urednik dnevnog lista Sudija). Moli je imala i druge ljubavnike, među kojima je ugledno mesto zauzimao Džulijan Garmoni, ministar inostranih poslova, okoreli desničar sa dobrim izgledima da postane sledeći britanski premijer. Ali tek posle Moline sahrane, sudbina će Klajnu i Vernonu prirediti ozbiljna iskušenja. A zašto baš Amsterdam? Rasplet do kojeg u ovom gradu dolazi predstavlja najuzbudljiviji zaokret u ovoj priči prepunoj iznenađenja. (izvor: Knjizara.com)