booklist

Novi romani / Decembar 2015.

By In

decxmasI…. stigli smo do kraja ove godine, koja je posebno bitna jer je ovo bila godina u kojoj je Bukmarkić začet 🙂 Uz okićenu jelku, maglu napolju i sporu muziku, preporučujem nove romane koji izlaze ovih dana – na engleskom jeziku. Ipak, videvši da se romani koji su se našli u prethodnim NR postovima zapravo brzo prevode na srpski jezik (kao što to bio slučaj sa romanima Pole Hokins, pa i Nika Hornbija, Salmana Ruždija pa i najsvežije, Umberta Eka), verujem da će neki od njih brzo doći i u naše knjižare, posebno imajući u vidu to što lista nosi neke od najpoznatijih autora kako u inostranstvu, tako i kod nas. Elem, da ne dužim, ovo je spisak romana na koje treba da obratite pažnju u narednom periodu. A do tad, kuvano vino u ruke i All I Want for Xmas Is You na ripit!

1. Charles Bukowski – On Cats

525ec8a0-7505-0133-9048-0e17bac22e39

Iako Čarls Bukovski nije nimalo moj favorit, bilo bi sebično od mene da ne uključim njegovu novu knjigu koja nosi naziv On Cats. Takođe, drugi razlog zbog kog sam odabrao da stavim On Cats na listu je njegova tema, a to su mačke! Ovog puta, Bukovski odlučuje da svoje obožavatelje iznenadi serijom eseja i pesama posvećenim mačkama, u kojima otkriva njihovu prirodu, kao i odnos čoveka i mačaka. Eto, za sve ljubitelje Bukovskog + za sve ljubitelje mačaka!

2. Gilly Macmillan – What She Knew

25817531

U moru ljubavnih i istorijskih romana, moramo pronaći vremena i za poneki psihološki triler – svi ih volimo, i, budimo realni, svi volimo kada se takva knjiga pretoči u dobar blokbaster, pa se hvalimo kako smo pročitali knjigu pre filma. What She Knew je roman prvenac spisateljice Džili Mekmilan i bavi se pričom jedne majke koja je u potrazi za svojim izgubljenim sinom. Priča počinje kada Rejčel Džener bude šetala kroz park sa svojim osmogodišnjim sinom ne sluteći da će to što će mu dopustiti da trči malo ispred nje rezultirati pravom katastrofom. Roman What She Knew je već dobio odlične kritike, i upoređivan je sa ovogodišnjim bestselerom Devojka iz voza.

3. Vladimir Sorokin – The Blizzard

a037f620-7508-0133-6e6d-0aecee5a8273

The Blizzard je poslastica za sve fanove natprirodnog, a ponajviše zombija! Novi roman poznatog ruskog pisca Vladimira Sorokina smešten je u Rusiju u toku 19. veka, kada se pojavljuje zombi epidemija pod nazivom Černuka. Glavi lik ovog romana je doktor Garin koji kreće na put u zaraženo selo – ali će ga na sred puta snaći užasno nevreme. Kakve će to posledice imati na njega, možete pročitati u ovom romanu; a fanovi i kritičaru obećavaju da, ukoliko volite ovakav žanr, knjigu nećete ispustiti iz ruke!

4. Eric Lindstrom – Not If I See You First

22701879

Not If I See You First je roman o Parker Grant, devojci koja ima problem sa vidom, i koja ne toleriše netoleranciju u bilo kom smislu. Njen moto je ”ne ponižavaj me zbog slepila i nemoj mi pomagati ukoliko to ne zatražim”. Kada se Skot vraća u Parkerin život (bivši dečko koji joj je slomio srce) ona pokušava da ga ne konstatuje, i učlanjuje se u brdo aktivnosti kako ne bi mislila ni na njega, niti na smrt njenog oca koji je preminuo pre tri meseca. Ipak, kada prošlost zakuca na vrata i kada počinje da otkriva istinu i o Skotu i o smrti njenog oca, Parker će pomisliti da istina nije uvek ono što se čini.

5. Carl-Johan Vallgren – The Merman

ed6b03e0-7508-0133-9f05-0af7184f89fb

Šveđani znaju najbolje. Bar kada je muzika u pitanju; a da li je tako i sa književnošću – to je već stvar za istraživanje. A kako bolje da započnemo nego sa romanom koji nosi naziv The Merman i koji je zapravo bajkovita metafora jedne sudbine. Priča je smeštena u jednom malom gradu na zapadu Švedske, u kome žive Nela i njen brat Robert, koji se bore sa velikim problemima kao što su alkoholizam njihove majke i maltretiranja u školi. Kako je siren-čovek umešan u priču… e pa, sačekaćemo da vidimo, ali tajna oko njega će promeniti Nelin život zauvek.

6. Birdgit Kemmerer – Thicker Than Water

23454468

Još jedan psihološki triler nam stiže, a ovog puta to je priča o Tomasu Belvederu. Nakon njegovog povratka u rodni grad posle kraćeg puta, Tomasa zatiču vesti o smrti njegove majke koja se upravo venčala za lokalnog policajca – i to je druga smrt koja se desila u tom gradu za vrlo kratak period. Ono što će ga takođe zapanjiti je to da je sam Tomas glavni osumnjičeni za zločin, iako dokaza nema. Ipak, jedina osoba koja mu veruje je Šarlot Ruker, sestra policajaca i najbolja drugarice druge žrtve ubice. Kako Tomas i Šarlot kreću u potragu za dokazima i odgovorima na pitanja, oni će otkriti stvari koje ih mogu koštati života.

7. Alexis Bass – What’s Broken Between Us

23633796

I nešto za sve ljubitelje ljubavne literature – novi roman Aleksis Bes. Ovo je prvenstveno priča o odnosu brata i sestre, ali isto tako i o odnosu muškarca i žene. Brat glavne junakinje Amande Tart je godinu i po dana pre početka priče u saobraćajnoj nesreći ubio svog najboljeg druga dok je devojka koja je bila u kolima ostala nepokretna. Sada kada je Amandin brat izašao iz zatvora i kada postaje glavna meta mržnje svih ljudi u gradu, ona mora da odluči šta će da uradi sa ljubavlju koju oseća prema Henriju, rođenom bratu paralizovane devojke.