Drama, Komedija, svaštara

Tri dimenzije razlika između serije, romana i stvarnosti ”Crno više nije u modi”

By In

tumblr_n8qmn10OXl1r88ssko1_1280Navikli smo da pevušimo ”You’ve Got Time” od Redžine Spektor, i da, kada čujemo zvuk zatvaranja zatvorskih vrata očekujemo brdo dobrih scena i dijaloga. Svaki jun, evo već treću godinu, rezervišemo za nove epizode serije ”Crno više nije u modi”, rađenoj po romanu Pajper Kerman ”Crno više nije u modi: Moja godina u ženskom zatvoru”. Iako smo se previše vezali za, najviše Pajper i Aleks, ali isto tako i za Red, Niki, Suzen, Dajanaru i ostale velike likove u seriji, većina likova i događaja koje smo kroz 39 epizoda gledali su dosta izmenjeni, a neke dogodovštine se uopšte nisu ni desile. Ne treba naglasiti da likovi kojima život daju jedne od najlepših, najseksipilnijih i najtalentovanijih glumica trenutno na televiziji zapravo ne izgledaju tako u pravom životu.

piper
Pajper Kerman i Tejlor Šiling, koja u seriji tumači ulogu Pajper Čepmen

Počnimo od najbitnijih razlika između romana i njegove vrlo uspešne ekranizacije. Kao što se može videti na samoj korici knjige, Pajper se u pravom životu preziva Kerman, a ne Čepmen. Isto kao i glumica, i prava Pejper je plava i vrlo ženstvena. Za razliku od nje, Aleks Vos, jedna od najseksipilnijih likova u celoj seriji se u romanu zove Nora, dok se osoba koja je bila muza za ovaj lik zapravo zove Ketrin Volters, i, moram priznati da ne izgleda baš identično kao glumica Lora Prepon. Ono što je verovatno kupilo dobru većinu gledalaca jeste ljubavna afera i seksualne eskapade Pajper i Aleks u zatvoru u kom su bile zajedno. Ono što se zapravo desilo je da prave Pajper i Ketrin (odnosno Nora u knjizi) nisu bile u istom zatvoru nakon ilegalnih aktivnosti, i samim tim, seks između njih dve se nije ni dešavao iza rešetaka (Nora, odnosno Ketrin je svoje vreme služila u Dablinu). Šta više, element seksualnog čina između dva zatvorenika istog pola se u seriji mnogo više pojavljuje negošto je to slučaj u stvarnosti (Pajper Kerman opisuje njen šok kada saznaje da lezbejskih scena u pravom zatvoru skoro i da nema). Pajper Kerman je za vreme čitavog boravka u zatvoru imala vrlo jaku vezu sa svojim verenikom Lerijem. Ona i Nora se u romanu susreću ponovo, ali u potpuno drugačijim okolnostima.

Lora Prepon koja tumači ulogu Aleks Vos; i prava Aleks Vos, odnosno Nora, odnosno Ketrin Volters
Lora Prepon koja tumači ulogu Aleks Vos; i prava Aleks Vos, odnosno Nora, odnosno Ketrin Volters

Posvetimo se malo još jednom omiljenom liku u seriji – ruskinji Red. U romanu (a i u stvarnosti), to je Pop, takođe ruskinja, koja je zapravo zatvorska ”mama” iz razloga što je u zatvoru već 12 godina, i seća se sveta bez interneta i bez mobilnih telefona. Pop nije jarkih boja kao Red, i o njoj se ne saznaje mnogo u samom romanu. Jedan od bitnijih likova je, i glavna u kuhinji, ali niko joj se ne zamera (niti joj rascepljuje glavu katancem u čarapi). Prisetimo se rata između Pajper i Red u prvoj sezoni – kada Pajper isktirikuje njenu hranu. Ova scena je dosta izmenjena – Pop je prišla Pajper i izgrdila je, ali daleko od toga da je to preraslo u ”zatvorski rat”. Pajper Kerman je sve zatvorenike opisala kao vrlo prijatne, i nije se zamerila nikome za vreme svog boravka u zatvoru. Pop u romanu iz zatvora izlazi skoro u isto vreme kad i Pajper, nakon 12 godina robije.

Druga sezona se vrti oko novog antagoniste, crnkinje Vee (koja se u romanu uopšte ne pojavljuje, niti je inspirisana pravom osobom), i Pajperine mogućnosti da napusti zatvor na par dana kada joj baka umre. Ovo se nikada nije desilo – Pajper Kerman jeste tražila odobrenje da izađe da poseti bakin grob nakon sahrane, ali joj to nikada nije omogućeno.

Većina likova iz serije jesu postojali ili postoje, i imena jesu ili nisu takva i u stvarnom životu ili knjizi.

Časna sestra u stvarnosti i u seriji
Časna sestra u stvarnosti i u seriji
 • Lorna Morelo, slatka italijanka je zapravo Mineta, koja se u romanu jako malo pojavljuje, ali je opisana kao slatka mala našminkana italijanka koja je vrlo prijatna, vozi zatvorski kombi i upoznaje Pajper sa zatvorom.
 • Big Boo (zapravo Big Boo Clemmons) je vrlo muškobanjasta lezbejka, koja je ista takva i u pravom životu, i u knjizi.
 • Jedna od omiljenih i duhovitijih likova u seriji, Taystee je zapravo Delicious, ali ona zapravo nije ni malo kao njen lik u seriji.
 • Pensataki postoji, ali ona nikad nije pokušala da ubije Pajper, i uglavnom se druži sa ostalim narkomankama iz zatvora. Pajper Kerman je opisuje u romanu kao svog prijatelja.
 • Crazy-Eyes Suzen zaista postoji, i njeno pravo ime je Morena.

  Pajperin verenik Leri - u stvarnosti i u seriji
  Pajperin verenik Leri – u stvarnosti i u seriji
 • Pravo ime transeksualke Sofije je Vanesa Robinson, i apsolutno je ista kao u romanu. Isto kao u seriji, zatvor je u jednom trenutku odbio da joj dostavi hormone.
 • Gospodin Hili, jedan od zaposlenih u zatvoru se preziva Butorski i ima tendenciju da favorizuje zatvorenike.
 • Časna sestra Ingals se zove Ardet Plet.
 • Nadimak načelnika zatvora Pornsteša je zapravo Gej Pornstar, i u romanu se pojavljuje u sceni kada se dere na Lerija jer je za vreme posete malo više ”pipkao” Pajper nego što je trebalo.
 • Čuvar Skot (u seriji Benet) je dobio otkaz jer je navodno imao seksualnu avanturu sa jednom od zatvorenika, ali se nikada nije otkrilo da li je to istina ili nije. Skot je poslužio kao inspiracija za likove Dajanare i Beneta u seriji.

Kako Pajper Kerman opisuje u knjizi, žene koje su sa njom služile kaznu u zatvoru su dolazile iz vrlo siromašnih porodica, i većina je bila tu zbog (ne tako ozbiljnog) dilovanja droge, ili zbog toga što se droga dilovala u njihovom stanu. Činjenica da su u zatvoru dosta dugo je i samoj Pajper dosta zapanjujuća (imajući u vidu ozbiljnost krivičnog dela) ali ona je opisuje na sledeći način –  sve te žene nisu bile u mogućnosti da plate dobrog advokata, tako da je država njima dodeljivala najlošije advokate u Americi. Tako je i Pajper, sa jednim od boljih advokata, dobila 15 meseci služenja kazne. Žene se zaista dele i druže na rasnoj osnovi, isto kao i u seriji. Međutim, to je samo na početku, jer je logično da će nov zatvorenik prvo da se pridruži grupi kojoj je najsličniji. Kada se ustale, pronađu društvo koje njima odgovara. Takođe je bitno napomenuti da se poslovi koji likovi u serijama obavljaju (kuhinja, radionica, farma) zapravo stvarno odvijaju. Uvodna špica serije sadrži scene žena koje su zaista bile zatvorenici u nekim od ženskih zatvora.

CRNO-VISE-NIJE-U-MODI-0000315413848Koliko god razlika da postoji, ne možemo reći da ne uživamo u seriji (pa i knjizi) i da nam sve ove razlike nisu interesantne. Na Netflixu je da nas i dalje zabavlja i da smišlja nove avanture zatvorenika u ženskom zatvoru, a na nama je da gledamo i da ih volimo. Roman ”Crno više nije u modi” je izdat prošle godine za srpsko tržište od strane Vulkan izdavaštva.