booklist

10 klasika koje morate pročitati (ako već niste)

By In

Postoji jedno pitanje koje mnogi postavljaju, a to je šta je to što knjigu čini klasikom? Naravno, postoji dosta klasika koji bi se u današnjem vremenu i u moru modernih knjiga nazvali dosadnim, ali isto tako postoje biseri klasične literature koje slabo čitamo, a zaista bi trebalo. Svaki klasik oslikava dobra naracija, savršeno razrađeni likovi, kao i sve stilske figure koje upotpunjuju kvalitet tog romana. Jer, nije klasik roman Danijele Stil, Nore Roberts ili Sidnija Šeldona. Te knjige zaista nemaju nikakav književni kvalitet, ali o tome ćemo drugi put. Evo spiska deset klasika koji su prvenstveno vrlo interesantni, ali i koji u svojim rečenicama kriju nešto što bi trebalo tek otkriti posle malo razmišljanja. I to je ono što ih čini savršenim književnim delima. Isto kao što posle svakog filma koji je baziran na istinitom događaju pogledate kako su se stvari zaista izdešavale, posle čitanja svakog klasika trebalo bi pročitati i interpretacije jer ćete tako otkriti pravu suštinu ovakvih knjiga. S obzirom da su velike šanse da ste pročitali kliše (ali opet zaista dobre) klasike kao što su Džejn Ejr, Ana Karenjina ili Razum i osećajnost – evo nekih možda malo manje poznatih ali fantastičnih:

1. Virdžinija Vulf – Gospođa Dalovej

Virdžinija Vulf se smatra jednom od najboljih spisateljica prošlog veka, prvenstveno zahvaljujući njenom stilu pisanja i toku misli koji je popularizovala zajedno sa Džejmsom Džojsom. Tok misli jeste jako težak za razumevanje, i za čitanje njenih dela je potrebna dobra koncentracija. Gospođa Dalovej je jedan od njenih najpoznatijih romana, čija se priča odigrava u samo jednom danu. Ipak, to nas ne sprečava da putujemo u prošlost i sadašnjost, i otkrijemo kakav je to život Klarise Dalovej bio, i zašto je svaka epizoda iz prošlosti koje se priseća bitna za njenu sadašnjost.

Izdavač: Arete


2. Džozef Konrad – Srce tame

Srce tame je jedan od najpotcenjenijih knjiga klasične scene. Ovo je ne samo jedna uzbudljiva i duboka priča, ovo je takođe jedna donekle politička priča koja odlično opisuje vreme i život u tadašnje vreme. Protagonista je Čarls Marlo, čovek koji je dobio zadatak da zameni nastradalog kapetana jednog rečnog parobroda koji mora da otplovi u srce Afrike. On će tamo naići na njegovog prethodnika Kerca, i zapitaće se zašto on tamo važi za jednu vrstu božanstva. Svaka rečenica Džozefa Konrada je metafora, a dodatnim istraživanjima zašto doći ćemo do veličanstvenih saznanja o njegovoj literaturi.

Izdavač: Kontrast


 

3. F. Skot Ficdžerald – Veliki Getsbi

Ako ste za atmosferu Amerike dvadesetih godina prošlog veka – odnosno vreme džeza, odličnih žurki, resa na haljinama i peruškama na kapama – onda je Veliki Getsbi roman za Vas. Naravno, popularizovao ga je Leonardo Di Kaprio, ali knjiga krije mnogo više od onoga što možemo da vidimo u filmu. Misteriozni protagonista Getsbi je čovek koji ima sve što može poželeti, ali će u jednom trenutku otkriti da postoje stvari koje novac ne može da kupi.

Izdavač: Laguna


4. Marsel Prust – Jedna Svanova ljubav

Kad smo već kod ovakve atmosfere, ako ste čitali Velikog Getsbija i voleli biste da pročitate nešto slično, onda neka na redu bude Jedna Svanova ljubav. Kroz glavnog lika Šarla Svana, koji je plejboj i dendi, otkrićemo šta znači ljubav, ali isto tako šta je ljubomora, koliko je ona zdrava ili nezdrava i osetiti atmosferu Francuske prošlog veka.

Pročitajte i: Marsel Prust – Jedna Svanova ljubav // Kako (ne) biti zaljubljen.

Izdavač: Laguna


5. Fjodor Dostojevski – Zločin i kazna

Rusku književnost ili volite ili ne volite, ali bez obzira na to, morate da je poštujemo. Posebno Dostojevskog, i njenog najpopularniji roman, Zločin i kazna. U agoniji zbog materijalne oskudice ruski student Rodion Raskoljnikov odlučuje da ubije zelenašicu Aljonu Ivanovnu. Moralne teskobe i duševne krize koje Raskoljnikova dovode na ivicu nervnog rastrojstva, a kroz te unutrašnje sukobe ekstremnog intenziteta Dostojevski je u širem smislu zapravo ispisivao svoju kritiku nihilizma ruskog društva.

Izdavač: Kontrast


6. Oskar Vajld – Slika Dorijana Greja

Slika Dorijana Greja je možda najlepše napisana knjiga o lepoti koju svako jednostavno mora da pročita. Bogati Dorijan Grej će jednog dana ispozirati slikaru Bazilu, stvarajući sliku koja će da stari umesto njega. Na njegovom licu se više neće videti niti jedna bora, jer je ubeđen da je lepota najveće bogatstvo sveta, ali zato će njegov portret oslikavati sve njegove grehe, sve godine, i sve sramote koje će počiniti u narednim godinama. Slika Dorijana Greja je jedini roman Oskara Vajlda (koji je takođe popularan zbog mnoštva kratkih priča), i zaista je neverovatno vredan.

Izdavač: Vulkan


 

7. Edgar Alan Po – Sabrane priče

Jedan od najvećih imena književne scene je Edgar Alan Po, i zaista niko drugi posle njega nije mogao da se meri sa njim, ali neće ni moći. Savršeni pisac žanra strave i užasa, Edgar Alan Po je za svog života napisao neverovatno mračne ali bolne pesme i kratke priče. I to je ono u čemu treba da uživamo. On je uvek govorio kako je kratka priča najbolje štivo, jer može da se pročita u toku jednog sedenja, a rezultat toga je da smo od početka do kraja sa likovima bez ikakvog prestanka. U ovoj knjizi ćete moći da pronađete njegove najbolje kratke priče, i to je nešto što svako treba da pročita. Ili bar pokuša.

Izdavač: Tanesi


8. Viktor Igo – Jadnici

Roman Jadnici Viktora Igoa definitivno nije roman za svakoga – to je jedan epski roman koji je vrlo težak za čitanje ali opet neverovatno interesantan. Priča počinje Žanom De Valžanom, koji izlazi iz zatvora nakon 19 godina u kom je bio zato što je ukrao veknu hleba. Kroz ceo roman upoznaćemo mnoštvo likova, upoznati se i sa francuskom istorijom i njihovom najbitnijom revolucijom, ali ćemo i plakati i smejati se. Ako volite komplikovane sage i epske romane, onda je ovo knjiga za Vas.

Izdavač: Vulkan


9. Gistav Flober – Gospođa Bovari

Gospođa Bovari je biser francuske književnosti, i to sa dobrim razlogom. U njemu upoznajemo Emu Bovari, verovatno najpoznatiju književnu preljubnicu, koja će, nakon čitanja brda sentimentalnih romana shvatiti da je njen život izuzetno dosadan. Kako bi nešto promenila, ona će se prepustiti u ljubavne afere i nepotrebna troškarenja, što će previše uticati na dalji tok knjige i njenog života.

Izdavač: Vulkan


10. Emili Bronte – Orkanski visovi

Sigurno ste čuli za Ketrin i Hitklifa, ali da li ste ikada pročitali celokupnu priču? Orkanski visovi je jedna turbulentna priča o ljubavi koja je na momente strašna, a na druge dramatična, ali je u svakom slučaju jedinstvena. U knjizi ne upoznajemo samo njene likove, već i savršenu ruralnu i vetrovitu Englesku, i to na jedan prelepo napisan način.

Izdavač: Vulkan