booklist

10 književnih preporuka za letovanje! // Šta čitati na plaži?

By In

Postoji mogućnost da ste već završili letovanje. Ukoliko jeste, nadam se bar da ste ’’uboli’’ bar nekoliko lepih dana. Ipak, većina nas planira letovanje u julu, avgustu i septembru, tako da je ovo odličan trenutak da sa Vama podelim odlične knjige koje možete pročitati na plaži, u prevozu do letovališta, ili jednostavno u klimatizovanom domu uz hladan sok i lubenicu. Ovo su ovogodišnje letnje preporuke:

(Ispod svake preporuke možete naći link za detaljniji prikaz knjige, kao i link gde možete da poručite onlajn uz popust. Ukoliko ste čitali sve sa ovog spiska, ili Vas ostatak ne zanima, možete pogledati i naše prošlogodišnje predloge.)


1. En Tajler – Kalem plavog konca

Roman koji ću uvek rado preporučivati, Kalem plavog konca je odličan za leto jer je pre svega roman koji se čita sa lakoćom i vrlo brzo. Ovo je jedna naizgled sasvim obična priča o jednoj porodici u Baltimoru, koja ipak krije mnogo toga kada se zagrebe ispod površine. Nebitno da li volite trilere, ljubavne romane ili fantastiku, Kalem plavog konca je priča koja je svima nama vrlo bliska. Govori o  tome koga najviše zapravo volimo u porodici, šta smo sve spremni da uradimo za njih, kao i to koliko je sama kuća bitna za jednu porodičnu istoriju.

Detaljniji prikaz knjige // Poručite ovde (Cena: 704 RSD)

(Izdavač: Dereta)


2. Džon Grin – Nema kraja kornjačama

Za sve ljubitelje omladinske literature, preporučujem poslednji Grinov roman koji je početkom godine napravio pravi haos. Ali ono što je posebno interesantno jeste da su Grinovi romani preporuka i za sve odrasle, iako spadaju u žanr omladinske literature. Nema kraja kornjačama je možda njegova najmračnija i najiskrenija ispovest jednog tinejdžera, susretanje sa pravim problemima i strahovima kao što su mentalni problemi (koje je i sam Džon Grin imao u svojoj mladosti), gubitak najbližih i pronalaženje sebe u ovom svetu. Ukoliko idete na letovanje sa mlađim tinejdžerom, onda je ovo roman kojim ćete ga/je zaokupiti da mu/joj ne bude dosadno!

Detaljniji prikaz knjige // Poručite ovde (Cena: 899 RSD)

(Izdavač: Urban Reads)


3. Olivera Katarina – Aristokratsko stopalo

Ako ste tip osobe koja voli da čita memoare i biografije, onda bi možda ovo bilo idealno vreme da pročitate o životu jedne od većih jugoslovenskih diva, Olivere Katarine. Napisano prilično iskreno, ovaj roman nas prebacuje u staru Jugoslaviju. Odlično štivo za sve one koji letuju na nekom mestu u staroj Jugi.

Detaljniji prikaz knjige // Poručite ovde (Cena: 699  RSD)

(Izdavač: Kontrast izdavaštvo)


4. Margaret Atvud – Alijas Grejs

Iako nije potpuno novi roman, Alijas Grejs je roman koji ću preporučivati apsolutno svaki put, jer je zaista spektakularan. Prvenstveno tu je neverovatno dobra proza Atvudove, dok je priča bazirana na istinitim istorijskim događajima. Ukoliko volite istorijske drame, onda je ovo roman za Vas, jer u svojim koricama krije mnogo više od jedne istorijske drame. Atvudova je ovim zaista napisala jednu knjigu koja će kroz dvadesetak, tridesetak godina moći da se smatra klasikom – jer zaista to i zaslužuje.

Detaljniji prikaz knjige // Poručite ovde (Cena: 899 RSD)

(Izdavač: Laguna)


5. Filip K. Dik – Čovek u visokom dvorcu

Ukoliko niste odgledali odličnu TV seriju koja je rađena po ovoj knjizi, onda je red da se prvo ona pročita. Iako je Filip K. Dik poznat po žanru naučne fantastike, Čovek u visokom dvorcu je donekle drugačiji roman. On je smešten u vreme nakon Drugog svetskog rata koji se završio potpuno drugačije nego što je nama poznato, i Amerika je podeljena na dva dela. Jednim delom upravlja Nemačka, dog drugim upravlja Japan. Neverovatno dobra ideja i preporuka za sve ljubitelje distopisjkog žanra.

Detaljniji prikaz knjige // Poručite ovde (Cena: 799 RSD)

(Izdavač: Kontrast izdavaštvo)


6. Ken Kizi – Let iznad kukavičjeg gnezda

Ako volite američke klasike, neka ovo leto prođe u znaku Leta iznad kukavičjeg gnezda. Ovo je jedna odlična priča pre svega o ljudima i njihovoj prirodi, položaju žene u društvu i mentalnom zdravlju. Po ovom romanu je rađen i istoimeni filmski klasik, a Vulkan se zaista potrudio sa vizuelnom momentum ove knjige. Ovaj roman nije samo dobar roman za pročitati, on je odlična slika jedne Amerike prošlog veka, i to smeštenu u psihijatrijsku ustanovu, o kojoj nemamo prilike da čitamo baš mnogo. Napisan odličnim jezikom i kroz savršenu prozu, i još uz to prateći jako dobru priču, Let iznad kukavičjeg gnezda od mene ima sve preporuke.

Detaljniji prikaz knjige // Poručite ovde (Cena: 799 RSD)

(Izdavač: Vulkan izdavaštvo)


7. Maks Porter – Tuga je pernato stvorenje

Ovo je knjiga koja se neće dopasti svima, ali ukoliko ste ljubitelj proze, poezije i postmodernizma, onda ovu knjižicu  jednostavno morate da pročitate, jer je veličanstvena. Tuga je pernato stvorenje se može pročitati u toku samo jednog dana na plaza, i verujte mi, ako ste već ljubitelj svega napisanog, nećete zažaliti. Jedna ozbiljna priča i ozbiljna emocija. Ipak, ova knjiga nije za svakog, tako da slobodno pročitajte detaljniji prikaz knjige da vidite da li je ovo za vas ili ne.

Detaljniji prikaz knjige // Poručite ovde (Cena: 546 RSD)

(Izdavač: Dereta)


8. Ema Klajn –Devojke

Kao predstavnik lakše (ali dobre) literature, tu je roman Devojke Eme Klajn koja je prošle godine zaista napravila pometnju u književnom svetu. Smešten je u vreme zločina Čarlsa Mensona, i prati priču jedne devojke koja će se naći u njegovom kultu. Ovo nije samo roman o jednom kriminalcu i o jednom strašnom vođi. Ovo je roman o nevinosti, i o pronalaženju sebe, o mračnim željama koje svako od nas donekle ima. Moć romana je u rečenicama i u njegovom stilu, koji je zaista besprekoran.

Detaljniji prikaz knjige // Poručite ovde (Cena: 799 RSD)

(Izdavač: Laguna)


9. Fredrik Bakman – Moja baka Vam se izvinjava

Ovo je jedan neverovatno sladak roman koji jednostavno morate pročitati ako ste čitali i Bakmanov hit roman Čovek po imenu Uve. U središtu romana je sedmogodišnja Elsa, mala devojčica koja je toliko starmala da nema prijatelja, i predstavljena je kao autsajder u školi i u svom društvu. Kada njena baka umre (što se dešava na samom početku knjige, tako da ovo i nije spojler, ali je jedna vrlo tužna informacija, znam), ona će Elsi ostaviti poseban zadatak koji treba da uradi. Iako vrlo besna zbog smrti svoje bake, ona će se upustiti u ovu potragu za blagom u kojoj će polako ali sigurno otkrivati ko je zapravo baka bila, šta je činila, i na koji način je povezana sa većinom stanara svoje zgrade.

Detaljniji prikaz knjige // Poručite ovde (Cena: 999 RSD)

(Izdavač: Laguna)


10. A. Dž. Fin – Žena na prozoru

Ovo je knjiga koja se možda ne uklapa u ovaj spisak, ali potrebno je imati za svakog po nešto, zar ne? Na kraju krajeva, leto i plaža su i za nešto lakšu literaturu. Iako ne izuzetno kvalitetno štivo, Žena na prozoru je jedan od boljih trilera izdatih u poslednje dve godine. Ima apsolutno sve što jednom trileru treba, i to ga čini romanom koji moraju pročitati svi ljubitelji Iščezle ili Devojke iz voza. Žena na prozoru jeste samo još jedan u nizu od dobrih i uspešnih psiholoških romana, ali je zaista vredan čitanja, posebno zbog kombinacije odlične priče i dobre proze. Iako će kroz par godina biti verovatno zaboravljen, sada možemo, i trebali bi, da se upustimo u ovu priču o ljubavi, gubitku i ludilu.

Detaljniji prikaz knjige // Poručite ovde (Cena: 719 RSD)

(Izdavač: Vulkan izdavaštvo)