booklist, svaštara

5 knjiga koje bi trebalo da pročitaju svi fanovi serije ’’Black Mirror’’

By In

Ako niste navučeni na Black Mirror, onda sigurno znate nekoga ko jeste. Za one koji nisu upoznati sa istom, Black Mirror je britanska antologijska serija koja istražuje odnos čoveka i tehnologije u digitalnom dobu. Trenutno broji 4 sezone i ukupno 19 epizoda, koje možete gledati bilo kojim redom, jer svaka epizoda sa sobom nosi svoje likove, svoju radnju i svoj univerzum u koji je smeštena.

Serija jeste vrlo uvrnuta, i sa tim će se složiti čak i oni ljudi koji su odustale posle prve, ‘’malo bolesnije’’ epizode, ali ona istražuje sve krajnosti sveta u kom živimo i to tako da se sve čini vrlo mogućim. Tehnologija je super – ona nam čini da obavljamo stvari lakše, brže i bolje, ali u pogrešnim rukama, može biti opasnoa, bolna i zastrašujuća, a to je ono što Black Mirror istražuje.

Dakle, jedina mana serije Black Mirror su kratke sezone i malo epizoda. Pritom, toliko dugo smo čekali na ovu četvrtu sezonu da bi nas donekle i razočarala, ali, ruku na srce, sve će nas razočarati nakon neverovatno dobih 6 epizoda treće sezone. Elem, da – završili smo seriju i sad ne znamo šta da radimo a i dalje smo gladni ovakvih priča. Na našu sreću, postoje romani čije priče i te kako podsećaju na Black Mirror, pa evo pet najboljih romana koje možete da pročitate ako ste fan već pomenute serije. Iako sam isprva želeo da napravim malo duži spisak i da uključim i strane knjige, odlučio sam se da to ipak bude spisak od 5 najboljih knjiga koje možete već danas pronaći u bilo kojoj knjižari na srpskom jeziku. Ukoliko budete hteli i engleske naslove, sajt Good Reads ima rešenje i za to.

1. Dejv Egers – Krug

Ova priča Vam je možda poznata jer je prošle godine izašao blokbaster rađen po ovom romanu sa Tomom Henksom i Emom Votson u glavnim ulogama. Ipak, hajde da se skoncentrišemo na knjigu. Krug je jedna zastrašujuća vizija naše vrlo bliske budućnosti, u kom privatnost nestaje a svetlom vladaju velike korporacije koje se bavom proizvodnjom društvenim mreža. Zvuči vrlo realno, zar ne? Korporacija ’’Krug’’ i sve ono čime se ona bavi će Vas sigurno šokirati, i s obzirom na to da je ceo scenario vrlo realan, imaćete utisak da čitate skriptu za sledeću epizodu serije. Knjigu možete naći pod znakom odlične izdavačke kuće Booka.

2. Kazuo Išiguro – Ne daj mi nikada da odem

Još jednom ću da pomenem svoj favorit, ali ovoga puta ovu knjigu zaista pominjem jer je njena radnja vrlo bliska nekim epizodama Black Mirror-a. Ukoliko ste pročitali prethodni post, postoji mogućnost da ste malo spojlovali sebi celokupnu priču, ali ako niste, onda je ovo sigurno razlog da je pročitate. Naizgled jedna ljubavna priča i priča o odrastanju sa sobom nosi jedan neverovatan obrt koji je nama još uvek stran ali sa druge strane, vrlo, vrlo realan i pomalo zastrašujuć. Kazuo Išiguro je zaista jedan majstor – on uspeva da u nama blisku prošlost ubaci nešto toliko futurističko ali opet učini da sve zajedno izgleda vrlo smisleno i lepo. Ne daj mi nikada da odem možete pronaći u svakoj knjižari – izdanje koje je aktuelno je od izdavačke kuće Plato, ali u pripremi je i Deretino izdanje.

3. Margaret Atvud – Antilopa i Kosac

Zapravo bilo koji roman od Margaret Atvud da pročitate, imaćete utisak da gledate Black Mirror. Isprva sam hteo da preporučim Sluškinjinu priču, ali s obzirom na to da postoji serija koja je rađena po toj knjizi, odlučio sam se za ovo. Antilopa i Kosac je knjiga koja govori o jednom futurističnom društvu i tragičnoj viziji budućnosti čovečanstva. Iako ga kritičari smeštaju u žanr naučne fantastike, ovaj roman bi mogao više da se okarakteriše kao distopijski, a ako ste ljubitelj ovakve literature, ovo je definitivna preporuka. Ovaj roman je nekada davno prevela i izdala izdavačka kuća Laguna, ali mi se čini da se trenutno više ne prodaje. Ukoliko nekim slučajem ne postoji verzija neke druge izdavačke kuće, verujem da će Laguna vrlo brzo da osveži i ovo izdanje.

4. Džordž Orvel – 1984

Jedan definitivni klasik koji je stoji iza savršene ideje o Velikom Bratu je 1984. Ovaj roman opisuje pre svega ekstremno totalitarno društvo i pojedinca u životu nadziranom 24 časa svakodnevno. Tematika je neposredno povezana sa staljinističkim režimom i kultom ličnosti, zbog čega je roman smatran potencijalno politički opasnim, pa je u pojedinim zemljama bio zabranjen. Bilo kako bilo, ovaj roman odiše jednom snažnom Black Mirror atmosferom, a možete ga pronaći u knjižarama vrlo lako, s obzirom na to da su ga prevodile razne izdavačke kuće.

5. Ernest Klajn – Prvi igrač na potezu

Da li se sećate druge epizode treće sezone, i savršene (ali vrlo, vrlo zastrašujuće) epizode jednog gejmera? E, ako Vam se baš ta epizoda dosta svidela, onda je ovo roman za Vas. Ovo je jedna fantastična avantura smeštena u futurističkom svetu sa jednim retro osećajem. U jako ružnom i mračnom svetu, postoji jedna onlajn utopija, Oaza, koja je zapravo mesto gde se i odigrava ovaj roman. Takođe, 2018. će ovaj film doneti i na bioskopska platna. Izdanje ovog romana možete (nadam se još uvek) pronaći pod znakom izdavačke kuće Laguna.

 

Pročitajte i: Ukoliko ste voleli ”Downton Abbey”, ovo su romani za Vas!