Misterija, Triler

A. Dž. Fin – Žena na prozoru // Ljubav i ludilo u novoj svetskoj triler senzaciji

By In

Stotine debitantskih romana godišnje prođe potpuno neprimećeno, ali zato postoji mali procenat onih koji postanu instant uspesi već nakon prve nedelje na policama knjižara. Pre par godina smo ludeli za romanom Pre nego što zaspim, a samo godinu dana kasnije smo čitali Devojku iz voza ne želeći da je završimo. Izgleda da smo poludeli za ovim triler podžanrom u kom su protagonisti mentalno nestabilne žene, ili koje se samo tako čine. Poslednji u nizu trilera koji je kupio ljubitelje trilera iz skoro svake države u kojoj je preveden je roman prvenac A. Dž. Fina, Žena na prozoru. Iako su filmovi ovog žanra neverovatno uspešni, sami romani su mnogo dublji i uglavnom bolji od svojih filmskih adaptacija (kao što je slučaj i sa Devojkom iz voza). Horor triler mag Stiven King je rekao kako je ovo roman koji se ne ispušta iz ruku, a ko smo mi da mu ne verujemo?

U centru zbivanja romana Žena na prozoru je tridesetosmogodišnja Ana Voks. Ona je dečiji psiholog, koji postaje teški agorafob nakon jednog traumatičnog iskustva. Ona živi sama na Menhetnu, a dane provodi tako što fotografiše i špijunira svoje komšije, priča sa svojim udaljenim suprugom i ćerkom preko telefona, igra šah i četuje na lokalnim forumima. Omiljeno piće joj je vino (pije ih dosta, posebno bela), a omiljeni filmovi crno-beli klasici. Očajna zbog toga što nema normalan porodični život, ona biva fascinirana porodicom koja živa tačno prekoputa parka, Raselovima.

Raselovi su naizgled normalna porodica, ali ubrzo otkrivamo da tu nešto ”ne štima”. Šesnaestogodišnji Itan Rasel je prvi od porodice koga će Ana primetiti, prvenstveno jer je podseća na dečka sa kim je podelila svoj prvi poljubac. Kada bude saznala da postoje dani kada je Itanov otac nasilan prema supruzi i sinu, Ana će posebnu pažnju posvetiti špijuniranju ove porodice. Jednog dana će ona začuti užasan krik iz njihove porodične kuće, videće nešto što je nalik ubistvu, a kada to bude prijavila policiji, oni joj neće verovati. U tom trenutku Ana će se zapitati da li nije halucinirala, ali koja je prava istina, i šta se to tačno desilo tog dana kada je začula vrisak? Da li je alkohol koji konzumira zaista doveo do halucinacija?

To je ukratko o čemu je ovaj roman. Kao i svaki dobar psihološki triler, Žena na prozoru ima sve što bi trebalo da ima – nestabilnog ženskog protagonistu, misteriju za koju nismo sigurni da li se uopšte desila, kao i tajne koje tek treba da se otkriju. Kako je ovo očigledno recept za uspeh, Žena na prozoru je već nakon par meseci od izlaska otkupljena za film od strane filmske produkcijske kuće Fox 2000, a na New York Times listi bestselera automatski skočila na prvo mesto.

Iako na prvu loptu jedna kliše triler priča, gde niko nije onakav kakvim se čini, Žena na prozoru je pokupio odlične kritike za stil pisanja, i on zaista jeste mnogo dobar. Ne samo da nam priča drži pažnju, već i rečenice samog pisca i lirika kojom se koristi. Ako uzmemo u obzir da je ovo njegov prvi roman, onda definitivno možemo od njega očekivati sjajne triler stvari. Ono što takođe predstavlja svojevrsnu, malu misteriju kada je ovaj roman u pitanju je i sam pisac – A. Dž. Fin. To je zapravo pseudonim Danijela Malorija, glavnog urednika izdavačke kuće originalne verzije romana, William Morrow and Company.

Žena na prozoru jeste samo još jedan u nizu od dobrih i uspešnih psiholoških romana, ali je zaista vredan čitanja, posebno zbog kombinacije odlične priče i dobre proze. Iako će kroz par godina biti verovatno zaboravljen, sada možemo, i trebali bi, da se upustimo u ovu priču o ljubavi, gubitku i ludilu. Ako ništa drugo, vreme će nam sigurno brže proći, a prolećni dani u prirodi ili u kafiću mogu da posluže kao odlični razlozi za čitanje ovog romana. Takođe, sve pohvale Vulkan izdavaštvu za fantastične korice!

pisac A. Dž. Fin, odnosno Danijel Malori

Naslov originala: A. J. Finn – The Woman in the Window

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Broj strana: 288