Drama, Istorijski

Antal Serb – Oliver VII // Kralj kao prevarant ili prevarant kao kralj?

By In

oliver_vii-antal_serb_vZnate onu izreku „Ne sudi knjizi prema koricama“? E pa ja bih da uvedem jednu novu – „Ne sudi knjizi po imenu“. Kada pročitate naslov bićete naklonjeni da verujete da se radi o istorijskom romanu, ali kao i ja, nećete biti u pravu.

Možda su neki od nas poželeli nekad da budu kraljevi i princeze, da idu na prijeme, nose svečanu garderobu i mašu narodu sa balkona. To nije slučaj sa jadnim Oliverom, kraljem imaginarne države Alturije. Ono o čemu on mašta jeste da živi inkognito, kao obični svet. To što je njegova država u ogromnim finansijskim problemima kojima on kao mlad kralj ne ume i ne želi da se bavi, dovešće do toga da Oliver sam iscenira puč i bude svrgnut s vlasti. Sandoval, mladi slikar krenuće po nahođenju Oliverove rođake, princeze Klodije, krenuće u Veneciju da nađe Olivera i da izveštaj o njegovom kretanju i namerama. Ono što Sandoval nije mogao ni da zamisli jeste da će zajedno sa Oliverom upasti u grupu prevaranata, i to svojevoljno, da je zaljubljen u francuskinju sumnivog morala i da se provodi kao nikada u svom životu.  U urnebesno zapetljanom spletu okolnosti Oliver će doći u situaciju da glumi prevaranta Oskara koji glumi kralja Olivera, što je uloga od koje se toliko trudio da pobegne. Čitaocima ostaje da saznaju da li će se kralj vratiti svom pravom životu i shvatiti da je svako rođen u onoj koži u kojoj treba da bude.

Na koricama knjige stoji da ovo delo predstavlja  „Remek-delo mađarkse književnosti XX veka“. Ne znam da li bih se baš složila sa tim da je ovaj roman remek-delo, ali jeste jedno dinamično i zabavno štivo u kojoj će se čitaoci susresti sa zamenama identiteta, dvostrukim prevarama i domišljatim spletkama. Roman jeste duhovit, ali ne na onaj način da će vas naterati da se smejete na glas, već više kao, kraljevski, satirično duhovit. Ono što se mora priznati jeste da zaplet jeste sjajan, likovi su dinamični i pametni, i strane će se definitivno brzo okretati. Možda nije roman koji će vam promeniti život ali nosi par dobrih životnih pouka, a osim toga učiniće vam jedno ili dva popodneva daleko zanimljivijim nego većina romana koji su danas na tržištu.

piše: Kadira Huseinović


Naslov originala: Antal Szerb – Oliver VII

Godina izdanja: 2016 za srpsko tržište

Izdavač: Laguna