Biografija

Bili Ajdol – Igrati sa sobom // Jedna ”seks, droga i rokenrol” autobiografija vredna čitanja!

By In

igrati_sa_sobom-bili_ajdol_v

Recite NE! okovima modernog sveta i njegovim besmislenim pravilima – upravo ovo je parola mladog Vilijema Brouda, dok još kao tinejdžer prati već uveliko poznate Seks Pistolse na turnejama po Engleskoj, ni ne sanjajući o tome da će upravo zbog ovog stava, baš ON jednog dana promeniti tok svetske muzičke struje, pod imenom, danas svima poznatim – Bili Ajdol.

Kako se rađaju legende, šta je sve čovek spreman da uradi da bi uspeo i šta uopšte znači biti rok zvezda – samo su neka od pitanja na koje nam Bili daje odgovor u svojoj novoj autobiografiji Igrati sa sobom. Bili knjigu simbolično započinje opisujuči motociklističku nesreću, zbog koje je umalo izgubio život. Takve stvari Vas, hteli Vi to ili ne, duboko promene.  Opisujući svoje detinjstvo, obeleženo čestim selidbama uzrokovanim očevim poslom, kako po Engleskoj, tako i po Americi, rađa se ljubav prema ove dve, naizgled različite, a opet toliko slične države, koja uobličava kreativni duh i karakteristični, prepoznatljivi muzički stil jedne od najvećih svetskih zvezda prošlog veka. Naizmenične priče o seksu sa strancima i drogiranju po noćnim klubovima i napuštenim stanovima, praćene su neverovatno živim opisima muzičke scene 70-ih i 80-ih godina zbog čega se osećate kao da ste na filmu. Inspirisan muzikom Led Cepelina, Bitlsa, Džima Morisona i buntovničkim stavom Seks Pistolsa, Bili počinje da formira sopstveni stav i pokušava da nađe način da ostavi svoj trag u svetu, prvo u sastavu grupe Generation X (kasnije poznate pod nazivom Gen X), a potom i u vidu solo umetnika, legendarnog Ajdola.

Poseban ‘šmek’ knjizi daje i Bilijeva odluka da sam napiše svoje memoare, iako to nije slučaj sa većinom poznatih ličnosti, koje za ovu svrhu najčešće unajme profesionalnu ispomoć. Čitajući ovu knjigu ne možete, a da se ne zaljubite u punk/rock scenu 70-ih i 80-ih godina kada je muzika predstavljala ne samo buntovničke tekstove, legendarne rifove i bubnjarske manevre, već kompletan stil života. Ono što oblačite, kako se ponašate, hodate, pa i dišete, bilo je direktno povezano sa onim što slušate. Stoga je i potpuno razumljivo to što se Billy, pod uticajem pank scene i Sex Pistols-a, jednom od prvih grupa sa izuzetno velikim uticajem na njegov tok razmišljanja, pa i samu karijeru, suprotstavio roditeljima i odlučio da prati svoje srce. Međutim, put do slave je trnovit i svaki veliki uspeh nosi sa sobom i veliku žrtvu, u šta ćete se i uveriti dok budete čitali ovu knjigu.

Izuzetno je zanimljivo čitati o procesu stvaranja i događajima koji su inspirisali nastanak hitova kao što su Dancing with myself (numera po kojoj je knjiga i dobila naziv), Rebel yell, Mony, Mony (Bilijeva obrada pesme Tomija Džejmsa) i, naravno, White wedding, pesme i spota koji su, po mišljenju mnogih, promenili muzičku struju tog vremena. Iako je ovo njegova autobiografija, Bili nije bio ni malo škrt na rečima hvale za brojne muzičare sa kojima se sretao i radio u toku svoje karijere, kao što je na primer  Suzi Su (Susie Sioux), čiju garderobu, način šminkanja i stav opisuje izuzetno detaljno, što navodi čitaoca da pomisli da se možda čak radi i o platonskoj ljubavi.

Ovu knjigu preporučujem svim večitim zaljubljenicima u rok muziku, koji su upoznati sa muzičkom scenom 70-ih i 80-ih godina, budući da ima dosta referenci na poznate ličnosti tog perioda, kao i svim fanovima Bilija Ajdola, zainteresovanim da saznaju kako su se rodili svi oni hitovi bez kojih bi i muzička scena danas bila nezamisliva. Ali pazite:

‘Ja jesam protagonista ove knjige,ali nisam heroj. Kao i svi mi, ja sam samo neko ko se bori da opstane.’ Bili Ajdol

piše: Katarina Ilić

bjh


Naslov originala: Billy Idol – Dancing With Myself

Izdavač: Laguna

Godina izdanja: 2015 za srpsko tržište

Broj stranica: 413