booklist

Bukerova nagrada 2015: Nominovani

By In

10313686785_5b38a7b760_bDošlo je i to doba godine kada se polako bira najbolja knjiga za 2015. godinu. Najprestižnija britanska književna nagrada, Buker, je pre dva dana izbacila listu nominovanih romana od kojih će jedan ući u koš sa starim pobednicima među kojima su Ovo liči na kraj Džulijana Barnsa (2011), Pijev život Jana Martela (2002) i Amsterdam Iana Mekjuana (1998). Konačnu odluku će doneti petočlani žiri 13. oktobra. Neke od nominovanih ste imali priliku da pročitate u NR postovima Bukmarkića, a ovo je konačan spisak onih koji su užem krugu za ovu nagradu.

Najveće iznenađenje književnih kritičara je to što se roman Lila spisateljice Marilynne Robinson, koji je već osvojio National Book Critics Cicle Award, nije našao na spisku . Ovo je tek druga godina da i romani američkih pisaca mogu da budu nominovani za Bukera(do prošle godine to su bili isključivo romani pisaca iz Britanije, Irske i Zimbabvea). Ove godine su se na spisku našla samo dva pisca iz Britanije, dva pisca iz Sjedinjenih Američkih Država i po jedan pisac sa Jamajke i iz Nigerije.

  • Marlon James – A Brief History of Seven Killings

20893314

Roman je smešten u (sad već) daleku 1976 godinu, nekoliko dana pred izbore u Jamajci. Jedan od glavnih likova u romanu je slavni rege pevač Bob Marli, kome jednog dana u kuću upadaju sedmorica maskiranih muškaraca i pokušavaju da ga ubiju. Te večeri, Bob Marli, njegova supruga i njegov manadžer zamalo nisu ubijeni, ali nekoliko drugih osoba je povređeno. Bob Marli otkazuje sve nastupe i odlazi iz države na dve godine.

  • Hanya Yanagihara – A Little Life

22822858

Ovo je jedan od romana koji je dobio skoro sve najbolje kritike ove godine. Iako broji preko 700 strana, svaka rečenica drži pažnju. Roman je coming-of-age roman (odnosno prati odrastanje jedne ili više osoba) i vrti se oko 4 prijatelja nakon fakulteta. Njih četvorica se sele u veliki grad da bi ostvarili svoje snove ali njihov odnos će se poljuljati kada se mračna prošlost jednog od njih otkrije.

  • Anne Tyler – A Spool of Blue Thread

22501028Anne Tyler je dobitnica nagrade Pulicer, i ovo joj je dvadeseti roman. U središtu romana A Spool of Blue Thread su četiri generacije porodice Whitshank koje se protežu kroz 70 godina u toku 20. veka. Kao i u drugim romanima ove spisateljice, teme su odnosi između braća i sestara, supružnika, pa i između dece i roditelja. Roman je takođe bio nominovan za Baileys nagradu za fikciju napisanu od strane ženskog pisca.

  • Tom McCarthy – Satin Island

22543699

Satin Island prati glavnog lika koji se u romanu pominje kao ”U.” koji je zaposlen kao antropolog u kompaniji koja se zove ”Company”. Tema romana je svet – moderni, postmoderni, kakvim god ga mi vidimo. Iako je nominovan za ovu prestižnu nagradu, i iako je dobio uglavnom dobre kritike, ocena ovog romana na GoodReads-u je 3.4, a komentari čitalaca i nisu baš najsjajniji.

  • Chigozie Obioma – The Fishermen

22875103Ovo je roman prvenac dvadesetdevetogodišnjeg pisca iz Nigerije. Glavni junak romana je devetogodišnji Benjamin koji živi u Nigeriji ’90-ih godina, a roman prati priču njega i njegove braće nakon proročanstva da će jedan od njih ubiti svog brata. Opšte je poznato da pisci iz Afrike znaju da napišu najemotivnije i najpotresnije priče ikada, a očigledno je to slučaj i sa ovim romanom.

  • Sunjeev Sahota – The Year of the Runaways

17824793

Novi roman najboljeg mladog britanskog pisca 2013. godine priča priču o 13 indijskih imigranata koji bez papira i bez ičega kreću da žive zajedno u jednoj maloj kući u Šefildu. U središtu romana su njihovi snovi ali i njihova borba da pronađu svoje mesto tamo gde možda ne pripadaju. Čitaoci koji su pročitali svih 6 romana nominovanih za Bukera kažu da im je ovaj sigurno u dva najbolja romana, a mi se nadamo da ćemo moći da ga pročitamo na srpskom.