booklist

Bukerova nagrada 2018: Nominovani

By In
Izvor: The Telegraph

Da li je moguće da je došlo i to doba godine kada se polako prave godišnje top liste i nagrađuju najbolji umetnici ove godine? Najprestižnija britanska književna nagrada, Buker, je pre dva dana izbacila listu nominovanih romana od kojih će jedan ući u koš sa starim pobednicima među kojima su Ovo liči na kraj Džulijana Barnsa (2011), Pijev život Jana Martela (2002) , Engleski pacijent Majkla Ondačija (1992), Bog malih stvari Arudanti Roj (1997) i prošlogodišnji pobednik Lincoln in the Bardo  Džordža Sondersa (roman još uvek nije preveden na srpski jezik).

Bukerova nagrada je isprva bila isključivo za britanske pisce, ali je pre nekoliko godina proširila svoje granice. Ove godine na listi su se našla tri britanska pisca, dva američka i jedan kanadski, a sudeći po rečima žirija, u centru pažnje bio je jezik kojim ovi pisci pišu i stvaraju svoje likove, kao i generalnu atmosferu u romanu. Ono što je takođe interesantno jeste da je šansu za nominaciju imao i Majkl Ondači, koji je već jednom dobio ovu nagradu, ali njegov novi roman Warlight nije uspeo da se nađe među 6 odabranih. Ovo su 6 romana koji su nominovani za ovu prestižnu nagradu, a žiri će konačnu odluku doneti na ceremoniji 16. oktobra:

Tip: Pratite Bukmarkić instagram profil u narednom period jer će vas dvoje moći da osvoji po kopiju jedne knjige nagrađene Bukerovom nagradom prve nedelje oktobra!

Richard Powers ”The Overstory”

The Overstory je možda najkomplikovanija knjiga koja je nominovana ove godine, iz razloga što faktički sadrži dve različite knjige u jednoj, koje su povezane na najspektakularniji način, i to je razlog što ima najvišu ocenu na GoodReadsu u odnosu na druge knjige sa ove liste. Prvi deo romana se sastoji od 8 totalno nepovezanih priča, ali glavni likovi nisu ljudi, već drveće. Drugi deo romana već polako spaja sve priče iz prve polovine, i to je ono što ovaj roman čini interesantnim ali u isto vreme i intrigantnim.

 

 


 Anna Burns ”Milkman”

Milkman je roman koji je od strane čitalaca pokupio svakakve kritike. Pre svega, način na koji je napisan nije za svakoga jer je izuzetno težak za praćenje, ali na kraju krajeva to je ono što ga razlikuje od ostalih romana koji su izdati ove godine. Glavna junakinja ovog romana je jedna osamnaestogodišnjakinja koja živi u Irskoj ’70-ih godina prošlog veka. Milkman je roman koji obuhvata priče o tradiciji, politici, ljubavi i tračevima, a junakinja romana će osetiti sve to na svojoj koži.

 

 


Daisy Johnson ”Everything Under”

Dejzi Džonson ima samo 26 godina, i to je čini najmlađom osobom koja je nominovana za ovu prestižnu nagradu. Everything Under je roman koji se svima dopao, iako je po prirodi izuzetno čudan. Junakinja ovog romana je Gretel koja je uvek bila izuzetno bliska sa majkom. Njih dve su toliko bile bliske da su počele da izmišljaju svoj jezik. Međutim, nešto će se desiti i Gretel neće videti svoju majku od šesnaeste godine. Godinama kasnije, Gretel, sada zaposlena kao leksikograf, dobiće jedan telefonski poziv iz bolnice i u tom trenutku će se setiti svog čarobnog detinjstva.

 

 


Rachel Kushner ”The Mars Room”

O romanu The Mars Room smo već jednom pisali na blogu, i nije još uvek sigurno da li je ovo favorit za pobedu ili je samo roman koji je imao odličnu marketinšku kampanju, ali svi pričaju o njemu. Romy je junakinja ovog romana, i njoj trenutno prete čak dve doživotne robije. Prateći njen život u San Francisku u prošlosti i novi život u romanu, The Mars Room je roman koji povezuje dva potpuno različita sveta na jedan totalni drugačiji način.

 

 


Robin Robertson ”The Long Take”

The Long Take nije običan roman (ali kao što ste primetili, nije ni jedan koji se našao na listi). Razlog je zato što ovo i nije roman, već miks poezije i proze, što svakako znači da je definitivna preporuka za sve koji vole poeziju. Junak knjige je Walker, mladi kanadski vojnik koji se upravo vratio iz rata ali usled lošeg psihičkog stanja ne želi da se vrati kući u Novu Škotsku. Kroz Robertsonovu poeziju, pratimo Walkerovo putovanje kroz Njujork, Los Anđeles i San Francisko i saznajemo na koji način su svi oni iskusili rat.

 

 


Esi Edugyan ”Washington Black”

Washington Black je jedanaestogodišnji crnac koji radi kao rob na jednoj plantaži šećera. On će u jednom trenutku preći u posedstvo brata njegovog gazde, i to je ono što će ga razočarati. Ipak, novi gazda će se pokazati kao vrlo dobar prijatelj i poželeće da olakša život mladom Washingtonu, ali s obzirom na vreme u kom se priča odvija, očigledno će biti izuzetno teško održati prijateljstvo između dve rase.