booklist

Bukerova nagrada 2019: Nominovani

By In
photo: TheJournal.ie

Pre nekoliko nedelja, izašla je šira lista nominovanih za ovogodišnju Bukerovu nagradu. Od 12 naslova koji su bili u igri, u uži krug nominovanih je ušlo svega 6. Evo koje su to knjige, o čemu su i koja izdavačka kuća u Srbiji bi mogla da bih prevede.

Dobitnik nagrade biće proglašen 14. oktobra.

1. Bernardine Evaristo – Girl, Woman, Other

Girl, Woman, Other je jaka knjiga o ženama i feminizmu. Prati život 12 crnkinja čiji se životi prelamaju i prepliću u određenim situacijama i epizodama. Kritički vrlo hvaljena od ljudi koji uživaju u afroameričkoj knjizževnosti i o knjigama koji se bave temom žene i feminizma.

2. Chigozie Obioma – An Orchestra of Minorities

Chigozi je bio nominovan za Bukerovu nagradu pre nekoliko godina, za roman Ribari koji je izdala Laguna. Narator njegovog novog romana je jedan chi (duh iz Igbo kozmologije) i prepričava ljubavnu priču između farmera kokošaka Chinosoa i jedne bogate žene, kao i probleme u koje će ga ta ljubav uvaliti.

3. Salman Rushdie – Quichotte

Salman je ne samo stari dobitnik Bukerove nagrade (pre 38 godina), već je dobio i nagradu Buker nad Bukerima. Quichotte je njegov novi roman koji na moderan način, koristeći jednog farmaceuta i televizijsku zvezdu, ponovo prepričava priču o Don Kihotu. Knjige Salmana Ruzdija prevode Vulkan i Dereta pa verujem da ce dobiti i srpski prevod ubrzo.

4. Elif Shafak – 10 Minutes, 38 Seconds in This Strange World

Novi roman slavne turske spisateljice Elif Šafak bavi se poslednjih deset i po minuta života jedne prostitutke, pre nego što će biti ubijena i bačena u kontejner. Ovo joj je prva nominacija za Bukera, a njene romane mozete naci pod znakom izdavačke kuće Laguna.

5. Margaret Atwood – The Testaments

Margaret je sjajna spisateljica, ali smatram da se ova nominacija desila zbog popularnosti serije Sluškinjina prica. Naime, The Testaments je nastavak te price, i smešten je 15 godina nakon kraja prethodnog romana. Ovo je Atvudova šesta nominacija za ovu nagradu (još jedan roman koji je bio nominovan za Bukera bio je Alijas Grejs). Knjige Margaret Atvud izdaje Laguna.

6. Lucy Ellmann – Ducks, Newburyport

Verovatno najpretencioznija književnost na Bukeru ove godine, Ducks, Newsburyport je eksperimentalni roman od skoro 1000 strana a sastoji se od samo 8 rečenica. Roman je napisan kao monolog i tok misli, tako da verujem da je užasno težak za čitanje.