booklist

Bukerova nagrada 2020: Nominovani

By In

Pre par nedelja izašla je šira lista nominovanih romana za ovogodišnju Bukerovu nagradu. U opticaju je bilo 13 naslova, a samo 6 se našlo u užem izboru, koji je predstavljen dole. Ono što je interesantno jeste da se Hilari Mantel, spisateljica koja je dobila dva Bukera za oba dela Kromvel trilogije (Vučje leglo i Leševe na videla), nije našla u užem izboru za finalni deo iste.

Dobitnik ove nagrade i pisac koji će zameniti Bernardin Evaristo i Margaret Atvud (prošlogodišnje dobitnice) će biti proglašen u novembru.

photo credits: The New York Times


1. Diane Cook – The New Wilderness

Prvi roman Dajen Kuk, spisateljice kratkih priča. Ovo je roman o majci i ćerki koje iz Grada, uništenog od zagađenja, odlaze u Divljinu, jedino mesto u ovoj fiktivnoj verziji Amerike gde je priroda očuvana, i priključuju se ekspediciji koja za cilj ima da pokaže da li priroda i čovečanstvo mogu da žive zajedno.

2. Tsitsi Dangaremba – This Mournable Body

This Mournable Body je nastavak prethodnog Dangaremginog romana , Nervous Conditions i prati priču junakinje Tambudzai kako živi u posleratnom Zimbabveu. Osim što je ovo priča o tome kako je rat u Zimbabveu uticao na državu i stanovnike, ovaj roman takođe ima i duboku feminističku crtu.

3. Avni Doshi – Burnt Sugar

Burnt Sugar je roman o indijki Tari, ženi koja napušta brak bez ljubavi u kom je, i sa malom ćerkom odlazi u jedan ašram (duhovna isposnica u Indiji), postaje prosjak i juri za propalim umetnicima. Ali posle nekog vremena, kada devojčica odraste i shvati da joj majka počinje zaboravljati stvari, shvata da će nekako morati da se brine o njoj iako Tara nikad nije preterano brinula o ćerki.

4. Maaza Mengiste – The Shadow King

1935. godina je, a siroče Hirut iz Etiopije odlazi da živi i radi kao kućna pomoćnica kod Kidana i Aster. Kidan je general vojske, i baš se u ovom trenutku priprema mobilisanje vojnika jer je Musolini napao Etiopiju. Ovo je priča o istinitim ženskim vojnicima koje su izbrisane iz istorijskih knjiga.

5. Douglas Stuart – Suggie Bain

Hju ”Šagi” Bejn je usamljeni dečak koji živi u toku osamdesetih godina u Glasgovu. Politika Margaret Tačer ostavlja ljude bez posla, a Glaslov postaje epicentar droge. U svom tom haosu, Šagijeva majka Agnes se, u želji za boljim životom, odaje alkoholu, dok Šagi samo želi da postane ”normalan” dečak.

6. Brandon Taylor – Real Life

Real Life je roman koji prati priču Valasa, mladog, introvertnog gej crnca iz Alabame koji odlazi na fakultet daleko iz rodnog grada. Ovo je roman o tome kako živeti na autentičan i svojstven način, a posebno je pohvaljen zbog Tejlorovog načina pisanja.