booklist

Bukmarkić preporučuje: Knige za plažu, avion, ili kvalitetno leto kod kuće

By In

09c17fb273ca499d7da9ccb2e751769eBilo da već pakujete naočare, šešire i losione za sunčanje,izležavate u svojoj bašti, kampujete ili provodite vreme u svojoj sobi, Bukmarkić smatra da ni jedno leto nije potpuno bez dobrog letnjeg štiva u rukama. Ovo su naše preporuke za već prisutne i sve predstojeće tople dane.

1. Dejvid Sedaris – Obuci svoju porodicu u somot i džins

obuci_svoju_porodicu_u_somot_i_dzins_vAko ste spremni za neprestan smeh čak i u javnom prevozu, ovo je knjiga za vas. Sačinjena od desetine poglavlja koje čine autobiografske priče iz piščevog života, Obuci svoju porodicu u somot i džins je kolekcija bolnih i urnebesnih situacija koja će vas pre svega nasmejati, a onda naterati da shvatite da su sve porodice lude i disfunkcionalne na svoj način, te da možda vaši porodični blamovi i nisu tako strašni.

Izdavač: Samizdat B92

(detaljije o knjizi…)


SALU-NA-STRANU-150x0-000074226158492. Nik Hornbi – Šalu na stranu

Romani Nika Hornbija su uvek dobra ideja. Na granici sa lakim letnjim štivom, ovi romani uvek nose određenu dozu poučnosti i ozbiljnosti, stvarajući tako savršen balans za sve tipove čitalaca. Šalu na stranu je njegov najnoviji roman, već pominjan na Bukmarkić-u, koji prikazuje zlatno doba televizije fokusirajući se na Sofi Strou, prelepoj devojci koja je rešena da osvoji London svojim smislom za humor i glumačkim talentom. Ovo je roman koji se brzo i sa radošću čita, duhovit a dirljiv i nostalgičan u isto vreme. Ukoliko smatrate da ćete ga progutati za dva popodneva, uvek možete da napravite Hornbi maraton i vratite se Robu i njegovim ljubavnim mukama i muzičom snobizmu tako što ćete uzeti primerak knjige High Fidelity (koji je ujedno i na mojoj ličnoj top 10 listi).

Izdavač: Vulkan

(detaljnije o knjizi…)


obilje_katarina_v3. Džon Grin – Obilje Katarina

Džon Grin je uvek dobra ideja, ali ako mislite da niste bas spremni niti željni suza ovog leta, klonite se romana Krive su zvezde i U potrazi za Aljaskom, i utonite u urnebesni svet tinejdž raskida Kolina Singltona. Od devetnaest devojaka sa kojima je bio u vezi u svom dosadašnjem životu, sve su se zvale Katarina. I svaka od njih je šutnula njega. U potrazi za odgovorima šta je to u Katarinama što ih tera da ga ostavljaju, kao i otkrivanju osobina koje nas čine sklonijima da raskidamo sa nekim ili da mi budemo ti koji su ostavljeni, Kolin će se sa svojim najboljim Hasanom uputiti u letnju avanturu koja će ga dovesti daleko od njegove početne tačke na najvickastiji mogući način, te vam toplo preporučujem da mu se pridružite.

Izdavač: Urban Reads

(detaljnije o knjizi…)


4. Marek Halter – Staljinova ljubavnica

STALJINOVA-LJUBAVNICA-0000742277612Glavna junakinja romana, na koga se i sam naslov knjige odnosi je Marija Ejpron koju upoznajemo u Vašingtonu 1950. godine pred Komisijom za antiameričko delovanje. U toku je ”lov na veštice” za vreme Makartijevog režima, koji je za cilj imao da se bori za antiameričko delovanje i samim tim osudi sve špijune koji su učinili bilo šta protiv Sjedinjenih Američkih Država za vreme Drugog svetskog rata. Marija Ejpron je jedna od osuđenih – ona je naime ušla u SAD sa lažnim pasošem i ubila Majkla Ejprona, američkog tajnog agenta koji je bio na misiji u Sovjetskom Savezu. S obzirom na to da Marija Ejpron tvrdi da nije kriva, ona započinje svoju priču koja datira od Moskve, davne 1932. godine, kada je bila glumica u moskovskom pozorištu i živela pod njenim pravim imenom – Marina Andrejeva Gusejev.

(detaljnije o knjizi)

Izdavač: Vulkan


americki_bogovi-nil_gejmen_v5. Nil Gejmen – Američki Bogovi

Naizgled malo duže štivo, ali svakako vredno čitanja! Roman Američki bogovi obiluje mitologijom raznih kultura, pa se tako među glavnim likovima, osim već pomenutog Černoboga (balkanskog Boga tame) mogu naći i Zvezda Danica (takođe iz naše mitologije), Tot (egipatski Bog pisanja), Anansi iz afričke kulture, kao i Loki, staronordijski Bog. U današnjem svetu u kom mržnja i netrpljivost vode glavnu reč, Gejmen je jednim romanom uspeo da ujedini sve kulture i mitologije, i, iako fiktivno, jako je lep osećaj znati i pročitati da smo bar u jednoj priči svi za jednog.

(detaljnije o knjizi)

Izdavač: Laguna

 


6. Ja Džasi – Povratak kući

povratak_kuci_vRoman ”Povratak kući” je prvenstveno o ropstvu, i ranama koje ono otvara i koliko je teško da zarastu. Priča počinje u drugoj polovini 18. veka, u selu Asante, tadašnjoj teritoriji Zlatne Obale, a današnje Gane. Priča počinje sa Efijom Očer, crnkinjom koju otac prodaje bogatom Britancu kao ženu, a ne kao roba. Dok ona uživa u raskošnim odajama njihovog zamka u Kejp Koustu, ona ne zna da ima polusestru Efi, koja je zajedno sa stotinama drugih robova ukradena iz svog sela, i u podrumu istog tog zamka čeka da je odvedu u Ameriku kako bi bila prodata kao robinja.

(detaljnije o knjizi)

Izdavač: Laguna


istorija_sveta_u_10_12_poglavlja_v7. Džulijan Barns – Istorija sveta u deset i po poglavlja

Ako mislite da je Noa bio dobar čovek koji je spasio mnoge vrste od potopa, ova knjiga će vas uveriti u suprotno. Barns nudi alternativnu istoriju sveta, u tačno deset i po poglavlja u kojima ćete naći informacije o tome kako je proždrljivost Noine supruge zapravo dovela do istrebljenja jedne retke i prelepe vrste ptica, sve do toga kako raj izgleda. Ovo je jedan izuzetno sarkastičan i vickasto napisan roman koji vodi kroz alternativne verzije bitnih i manje bitnih istorijskih događaja.

Izdavač: GeoPoetika

Cena: 800 dinara


Bonus knjiga: ukoliko ste u mogućnosti da knjige čitate na engleskom, sledeća preporuka se odnosi na vas, s obzirom na to da ova knjiga  na žalost još uvek nije prevedena.

41388. David Seadaris – Naked

Ovo je tefinitivno knjiga od kojih možete dobiti grčeve od smejanja jer otkriva sve od ranog kompulsivno opsesivnog sindoma malog Dejvida koji prosto mora da ustane na sred časa kako bi liznuo prekidač za svetlo, preko Božića na koji njegova sestra dovodi  prostitutku u kuću, do incidenta u kom Sedaris i njegove starije sestre nagovaraju najmlađu sestru da se baci na automobil u pokretu jer će to biti kazna za njihovu majku koja ih je u sred zime izbacila iz kuće jer su joj kvarili mirno veče. Naked je roman u kom Sedaris iznosi čitav prljavi i urnebesni veš svoje porodice, bez imalo cenzure, roman kom ćete se stalno vraćati u potrazi za podizanjem raspoloženja, u danima kada vam se čini da ništa nije u redu.

Piše: Kadira Huseinović

Update: Marko Kovačević