Kratke priče, Ljubavni

”Dame Biraju”: 21 priča iznikla iz jedne jedine rečenice

By In

dame-biraju-000074227234167U moru različitih romana, priča i pričica, poezije i proze, nađe se, ponekad, delo toliko snažno, da je samo jedna njegova rečenica dovoljna da izazove u nama lavinu neobjašnjivih emocija, a u nekima od nas čak i umetnički poriv, da iskažemo ta svoja osećanja kroz sasvim novo književno delo. Upravo jednim od tih velikih umetničkih dela bavi se i knjiga Dame biraju, koji je nam je priredila fantastična Trejsi Ševalje, spisateljica popularnog hita Devojka sa bisernom minđušom i najnovijeg, Plodovi na vetru.

Naime, knjiga se sastoji iz dvadeset i jedne kratke priče, napisane od strane žena koje su bile inspirisane opštepoznatim delom spisateljice Šarlot Bronte – Džejn Ejr, ili bolje reći, jednom njegovom receničom – dame, sigurno znate o kojoj se recenici radi! ‘Čitaoče, udala sam se za njega.’

Na prvi pogled to je obična rečenica, od svega šest prostih reči. Ali u kontekstu samog romana, ona je mnogo više od toga, što nam je i objasnila Trejsi Ševalje u uvodu u ovo delo. Njeno izuzetno zapažanje da je Šarlot, kroz glas Džejn Ejr, SEBE stavila u prvi plan može se čak uzeti i kao jedna od poruka feminističkog pokreta. Ona nije rekla ‘Čitaoče, oženio me je’ niti, ‘Čitaoče, venčali smo se’. Preuzela je inicijativu i stavila sebe u prvi plan, sa čime se, složićete se, svaka moderna zena današnjice moze poistovetiti. Uzevši njeno razmišljanje u obzir, nije ni čudo što je i u Trejsinoj priči, Dorsetsko raskršće, ženski lik taj koji opisuje Džejn Ejr kao ‘guvernantu punu unutrašnje snage koja se udaje za potpuno neprikladnog čoveka’. Trejsi je kasnije istu tu paralelu iskoristila za opisivanje likova koji se pojavljuju u njenoj priči, Džen i Eda.

Za velike ljubitelje Šarlot Bronte i njene Džejn ova knjiga je prava poslastica, pogotovo priča Sali Vikers – ‘Čitaoče, udala se za mene’. Kao što i ste i sami zaključili, ova priča je u stvari priča o Džejn Ejr iz drugog ugla –  Ročesterove perspektive. Takođe, bitno je napomenuti da ćete i svi Vi, koji do sada niste uspeli da pročitate kultnu Džejn Ejr, takođe uživati u ovim pricama, jer, ako je Suzan Hil, autorka priče ‘Čitaoče, udala sam se za njega’, mogla da napiše čitavo delo inspirisano samo ovom rečenicom, bez prethodnog čitanja samog romana, zašto ne biste i Vi mogli da uživate kako u samom tom delu, tako i u celoj ovoj knjizi!

Ovu knjigu toplo preporucujem svim fanovima Džejn Ejr, svima koji su zaljubljeni, bilo to srećno ili nesrećno, kao i svima onima koji jedva čekaju da se u predstojećim hladnim mesecima zatvore, sklupčaju uz šolju čaja i čitaju romantične priče.

P. S. Ako ne znate šta da kupite devojci, drugarici, mami, baki, sestri kao poklon, sa ovom knjigom definitivno nećete pogresiti!

piše: Katarina Ilić


Naslov originala: Reader, I married him

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Godina izdanja: 2016

Broj strana: 256