booklist

Dobitnice nagrade Buker 2019 + preporuke za čitanje starih dobitnika ove nagrade

By In

Buker nagrada (koja se takođe zove Man Booker Prize ali se taj naziv u poslednjih nekoliko godina izbegava), jedna je od najprestižnijih nagrada za književnost, posebno u  Britaniji. Njena popularnost je tolika, da od pre nekoliko godina postoji i nagrada Internacionalni Buker, koja se dodeljuje najboljem romanu godine koji je napisan van engleskog govornog područja. U toku 50 godina, koliko se ova nagrada dodeljuje, dobitnici su bili neki od najvećih imena savremene književne scene, poput Salmana Ruždija, Ijana Mekjuana, Kicija, Jana Martela. U toku prethodne dve godine, dobitnici su bili romani koji su bili eksperimentalnog žanra, i dosta se polemisalo o tome da li je Bukerova nagrada i dalje prestižna, ili se polako prodaje trendovima. Na blogu ste ove godine mogli ispratiti i dužu i kraću listu nominovanih, a evo ko je dobitnik nagrade za 2019.

2019. godina je prva godina nakon 1992. da podari čak dva dobitnika. Ove godine je žiri odlučio da nagradu dobiju Margaret Atvud za roman The Testaments koji je zapravo nastavak hit knjige Sluškinjina priča (smešten 15 godina kasnije) , i Bernardin Evaristo za roman Girl, Woman, Other, roman koji prati 12 crnkinja čiji se životi prelamaju i prepliću. Svaka od ovih 12 žena je posebna, a roman nema samo feminističku i rasističku notu, nego podiže svest i o religijama i različitim seksualnim opredeljenjima.

Margaret Atvud je Bukerovu nagradu dobila i 2000. godine za roman Slepi ubica (koji je izdavala izdavačka kuća Laguna ali je naslov trenutno rasprodat) a sada je i najstarija osoba koja je dobila ovu nagradu. Berbardin Evaristo je prva crna spisateljica koja je dobila nagradu.

Romane Margaret Atvud prevodi izdavačka kuća Laguna, tako da verujem da će se roman The Testaments ubrzo naći na našim policama. Do tada, i dok ne vidimo da li će neka izdavačka kuća prevesti Girl, Woman, Other, evo nekoliko predloga za čitanje od starih dobitnika ove nagrade.


  • Džordž Sonders – Linkoln u Bardu (2017)

Eksperimentalni roman koji je pokupio nagradu pre dve godine. Džorž Sonders je uspeo da pomeri granice književnosti i da napiše najneobičniju i najoriginalniju knjigu, ni nalik nečemu što ste do sada čitali. On razvija nezaboravnu priču o porodičnoj ljubavi i gubitku na osnovu klice istorijske istine da je američki predsednik Abraham Linkoln, nakon smrti sina, obilazio njegovu grobnicu da bi držao u naručju njegovo telo. Dečak Vili Linkoln je zarobljen u prelaznoj oblasti (bardo) gde se duhovi druže i prepiru, dok se u njegovoj duši odvija velika borba. Delom istorijski roman, delom uzbudljiva fantazija, Linkoln u bardu sačinjen je od dugog niza monologa koje izgovaraju različiti glasovi, pretežno duhovi, a prošaran je izvodima iz istorijskih dokumenata, realnih i izmišljenih. Smešten u doba Građanskog rata, ovaj sentimentalan i filozofski roman o važnosti empatije, prenosi čitaocima samu esenciju tuge, a uz sve to začinjen je grotesknim humorom.

Izvor: Geopoetika


  • Kazuo Išiguro – Ostaci dana (1989)

Kroz sudbinu čoveka koji u ostacima dana melanholično govori o tragici života, neostvarenoj ljubavi, dužnosti, dostojanstvu i odanosti, Kazuo Išiguro nam finom ironijom i specifičnim britanskim humorom oslikava čitav jedan svet u nestajanju. U leto 1956. gospodin Stivens, vremešni batler iz Darlington hola, kreće na put koji će kod njega izazvati niz sećanja na minula vremena. Danas već klasik, roman Ostaci dana bogat je predivnim i dirljivim uspomenama na dane pre Velikog rata, izgubljene želje i izgubljenu ljubav.

Izvor: Dereta


  • Ričard Flanagan – Uska staza ka dalekom severu (2014.)

U paklu japanskog zarobljeničkog logora na burmanskoj Pruzi smrti, lekara Doriga Evansa opseda njegova nedavna ljubavna pustolovina s mladom udatom ženom. Mučeći se da spasi svoje ljude od gladi, od kolere, od batina, on dobija pismo koje će mu zauvek promeniti život. U ovoj knjizi najbolje se ogleda spisateljski dar Ričarda Flanagana zbog kojeg ga smatraju jednim od najznačajnijih savremenih proznih pisaca. Vešto se krećući od japanskog zarobljeničkog logora do današnje Australije, od nedaća Doriga Evansa i njegovih drugova zatočenika do muka njihovih japanskih tamničara, ovaj roman divlje lepote priča o ljubavi i smrti, ratu i istini, o čoveku koji sazreva i napreduje, ali i otkriva šta je sve izgubio.

Izvor: Laguna


  • Pol Biti – Prodana duša (2016)

Rođen u Dikensu na južnoj periferiji Los Anđelesa, narator Prodane dušeprovodi svoje detinjstvo kao subjekt očevih psiholoških studija rase. Rečeno mu je da će očev rad biti krunisan studijom koja će rešiti njihove fi nansijske probleme. Ali kada mu ubiju oca, saznaje da ni beležaka, a kamoli studije, nikad nije ni bilo. Nešto siće za sahranu bilo je sve što je iza oca ostalo. Povrh toga, Dikens je izbrisan sa mape da ne bi više sramotio Kaliforniju. Očajan zbog toga, narator se odlučuje na radikalne, nečuvene poteze da bi ispravio nepravdu: vraća ropstvo i segregira lokalnu srednju školu, što ga dovodi pred Vrhovni sud.Napisana prepoznatljivim, apsurdističkim stilom, Prodana duša je izvrsno delo i izuzetna kritika našeg vremena; mračna i duhovita satira o rasizmu u Americi koja istovremeno izaziva smeh i upućuje na duboko promišljanje.

Izvor: Geopoetika


  • Jan Martel – Pijev život  (2002)

Pi Patel, sin vlasnika zoološkog vrta, poseduje enciklopedijsko znanje o životinjama i veliki je zaljubljenik u priče. Piju je šesnaest godina kada njegova porodica kreće iz Indije u Kanadu na japanskom teretnom brodu, zajedno sa životinjama iz zoološkog vrta, u potrazi za boljim životom. Brod tone. Pi je jedini čovek u čamcu za spasavanje, a društvo mu prave hijena, orangutan, povređena zebra i Ričard Parker, ogromni bengalski tigar. Uskoro će tigar eliminisati sve sem Pija, kome strah, znanje i lukavstvo omogućuju da preživi sa Ričardom Parkerom 227 dana na pučini Tihog okeana. Kada napokon stignu do obale Meksika, Ričard Parker beži u džunglu i više ga niko neće videti. Ljudi koji ispituju Pija ne žele da poveruju u njegovu priču i zahtevaju da im ispriča „istinu“.

Izvor: Laguna