booklist, svaštara

Dobitnik nagrade Buker 2015 + preporuke za čitanje starih dobitnika ove nagrade

By In

ABriefHistory_MarlonJames_AF

Kao što sam napisao u jednom od prethodnih postova, 13. oktobar bio je rezervisan za otkrivanje imena koje je ove godine dobilo prestižnu britansku nagradu za književnost – Buker. U dosta jakoj konkurenciji u kojoj su bili romani A Little Life Hanie Janagihare, A Spool of Blue Thread En Tejlor (o kojima smo pisali u NR postovima), Satin Island Toma Mekartija, The Fishermen Čigozija Obijome i The Year of the Runaways Sandživa Sahote, nagradu za najbolje delo 2015. godine dobio je pisac sa Jamajke Marlon Džejms za svoj roman A Brief History of Seven Killings.

Trećeg decembra 1976. godine, samo nekoliko nedelja pre izbora na Jamajci, i dva dana pre nego što će slavni Bob Marli pevati na koncertu da bi smanjio političke tenzije, sedmorica naoružanih ljudi upada u njegovu kuću. Marli preživljava napad ali ne odlazi da održi koncert već beži iz zemlje na dve godine. A Brief History of Seven Killings je napisan u formi usmene biografije iz perspektive duhova, očevidaca, ubica, članova Parlamenta, narko dilera, prevaranata, misica, FBI agenata, novinara, čak i dilera legendarnog Kita Ričardsa. Sve u svemu, roman je dosta drugačiji od svih koji su do sada izdati, tako da nije ni čudo što je postao izuzetno primećen u književnom svetu.

britain-booker-prizeS’ obzirom da treba da prođe malo vremena kako bi se ovaj roman našao kod nas u knjižarama, ovo je spisak romana koji su dobili nagradu Buker proteklih godina i vredi pročitati. Svi romani sa ovog spiska su prevedeni na srpski jezik i izdati od strane neke od naših izdavačkih kuća:

Elenor Katon – Videla (Tom I & Tom II) (2013)

videla_i-elenor_katon_vElenor Katon je najmlađa dobitnica nagrade Buker, a roman Videla je postao jedan od velikih hitova 2013. i 2014. godine. U naše knjižare će stići u dva toma, i to već krajem oktobra, pod znakom izdavačke kuće Laguna (tako da ćete više o romanu moći u toku novembra da pročitate na Bukmarkiću).

Godina je 1866, a Volter Mudi je došao na Novi Zeland da se obogati na nalazištima zlata. Iste večeri kad je doputovao nailazi na napeti skup dvanaest meštana, koji su se u potaji okupili da razmotre niz nerešenih zločina. Jedan bogat čovek je nestao, jedna prostitutka je pokušala da se ubije, a u kući zlosrećnog pijanca pronađena je ogromna svota novca. Mudi ubrzo biva uvučen u mrežu isprepletenih sudbina, komplikovanu poput rasporeda zvezda na noćnom nebu. (izvor: Laguna)

Hilari Mantel – Vučje leglo (2009) i Leševe na videlo (2012)

slika_243493vZa sve ljubitelje istorijske književnosti, tačnije istorije Ujedinjenog Kraljevstva, tu su dve knjige Hilari Mantel, i obe knjige su dobitnici ove prestižne nagrade. Vučje leglo govori o Henriju VIII i njegovom izazivanju autoriteta crkve da se razvede od kraljice Katarine Aragonske. Sa druge strane, njen noviji roman Leševe na videlo se bavi pričom Henrijeve druge žene, Ane Bolen, od početka pa do njene propasti i pada.

Oba romana su izdata za srpsko tržište – Vučje leglo je izdala izdavačka kuća Mladinska Knjiga, dok roman Leševi na videlo nosi znak Delfi knjižara.

Džulijan Barns – Ovo liči na kraj (2011)

view_imageRoman poznatog britanskog pisca Džulijana Barnsa (čija su skoro sva dela objavljena pod okriljem izdavačke kuće Geopoetika). Roman Ovo liči na kraj pripoveda Tom Vebster koji je u penziji, koji se seća kako se sa prijateljima zakleo da će im prijateljstvo trajati zauvek. Kada njegova prošlost krene za njim, on će se prisetiti svih grešaka koje su on i njegovi prijatelji napravili. Prisećanje na sve dobre i loše stvari za koje smo odgovorni je svakako tema koju vredi dalje istraživati, a s’ obzirom da je književnost Džulijana Barnsa odlična (i ovo sa sigurnošću govorim), ovo je roman koji se mora pročitati.

Arundati Roj – Bog malih stvari (1997)

delfi_bog_malih_stvari_arundati_rojBog malih stvari je roman o kom sam već pisao ranije, tako da se neću ponavljati, ali pročitajte o čemu se radi i dozvolite da Vas tematika kupi, pa onda Vi kupite knjigu.

 

 

Ian Mekjuan – Amsterdam (1998)

delfi_amsterdam_ijan_makjuanVrlo kratak roman (koji broji 147 stranica) izdat je pre nekoliko godina od strane izdavačke kuže Paideia. Nisam siguran da li i dalje postoji da se kupi u slobodnoj prodaji (iako sam je video u jednoj knjižari na polici pre dve-tri godine), ali u svakom slučaju pretpostavljam da se može naći u svim bibliotekama.

Jednog ledenog februarskog dana, dvojica starih prijatelja sreću se ispred krematorijuma, u mnoštvu koje se skupilo da od poslednju poštu Moli Lejn. I Klajv Linli i Vernon Halidej bili su nekada Molini ljubavnici, pre nego što su se izborili za svoje ugledne pozicije (prvi je slavni kompozitor, a drugi glavni urednik dnevnog lista Sudija). Moli je imala i druge ljubavnike, među kojima je ugledno mesto zauzimao Džulijan Garmoni, ministar inostranih poslova, okoreli desničar sa dobrim izgledima da postane sledeći britanski premijer. Ali tek posle Moline sahrane, sudbina će Klajnu i Vernonu prirediti ozbiljna iskušenja. A zašto baš Amsterdam? Rasplet do kojeg u ovom gradu dolazi predstavlja najuzbudljiviji zaokret u ovoj priči prepunoj iznenađenja. (izvor: Knjizara.com)

Salman Ruždi – Deca ponoći (1981)

deca_ponoci_salman_ruzdiOvaj roman je specifičan zbog mnogo stvari. Prva stvar je što je Deca ponoći 2008. godine dobio nagradu Buker nad Bukerima, odnosno nagradu da je najbolja knjiga od svih knjiga koje su do tog trenutka dobile Bukera. Roman Deca ponoći odavno je postao klasično književno delo. Prodat je u preko pedeset hiljada primeraka u Indiji i u preko dve stotine i pedeset hiljada primeraka u SAD, a preveden je i na više od dvadeset svetskih jezika. U čemu je tajna? Da li su lična hrabrost i politički angažman skrenuli pažnju na ovaj roman, ili je, što je bliže istini, Salman Ruždi uspeo da osvoji najviše vrhove književnog kvaliteta i spoji nespojivo – fantastiku i istoriju, sudbinu i komiku, religiju i zabludu.

S’ obzirom da roman broji preko 750 strana, cena mu je prilično visoka, pa se za ovaj roman mora izdvojiti oko 1800 dinara. Izdavač je Dereta.

Jan Martel – Pijev život (2002)

p021099c0Pijev život je naziv koji svi dobro poznajemo, ali to je zbog filma koji je urađen po ovoj knjizi. Imajući u vidu da svi znamo priču Pija, neću preterano dužiti o ovom romanu, ali ukoliko ikad budete imali priliku da je pročitate, uradite to. Ako ne, i to je okej, moći ćete da se skoncentrišete na druge romane.

Aravind Adiga – Beli tigar (2008)

Beli-tigar-Aravind-Adiga_slika_XL_36558561Ono što nam Beli tigar predstavlja to je jedna surova Indija, Indija koju nismo upoznali kroz romane i filmove. Roman je pisan kao ispovest ubice, i bez obzira na to što je pripovedač antiheroj, cinik i amoralna osoba, čitalac mora da navija za njega, i za koga ćena poseban način da se veže.

Beli tigar je roman koji je bio potpuni hit godine kada je izašao, a njegove korice smo mogli da viđamo kako po sajtovima tako i po knjižarama i u Srbiji. Izdavač je Rad.


 

  • […] postoje tri romana koja su, iako nimalo komercijalna u početku, osvojila srca mnogih. Prvi je A Brief History of Seven Killings od pisca Marlona Džejmsa, roman koji je ove godine dobio prestižnu britansku nagradu za […]