Drama, Ljubavni

Džodžo Mojes – Dok nisam srela tebe // Još jedna srceparajuća priča

By In

DOK-NISAM-SRELA-TEBE-00007422811846Luiza Klark je devojka iz malog gradića koja iskreno voli svoj jednostavan život. Do nedavno, njena svakodnevnica se sastojala od odlaska na posao u obližnji kafić u kojem bi nekolicini lokalaca služila čaj i kafu  dok bi svoje slobodno vreme provodila ili kod kuće sa porodicom ili na sportskom terenu pasivno podržavajući Patrika, svog dečka trkača  koji se neumorno priprema za predstojeće trke.  Međutim, Luizin život se potpuno menja kada ona neočekivano izgubi posao i biva primorana da potpuno izmeni svoj dotadašnji život.

Vil Trejnor je imućan i uspešan muškarac, zaljubljenik u avanture i egzotična putovanja čiji život biva naprasno promenjen saobraćajnom nesrećom nakon koje Vil postaje kvadriplegičar, trajno prikovan za kolica i zavisan od drugih. Luizini i Vilovi putevi se isprepliću kada Lu postane Vilova lična negovateljica što im oboma menja živote iz korena.

Na početku, njihov odnos je, u najmanju ruku, težak i ispunjen neprijatnostima. On je arogantan i zajedljiv, depresivan i grub. Ona je najpre očajna zbog njegovog ophođenja prema njoj, a zatim odlučna da to promeni i da mu se približi. Ona će njega naučiti da pronađe trunke radosti u svom postojanju a on nju da proširi svoje horizonte. Polako je uvodeći u svet umetničkih filmova, klasične muzike i ozbiljne književnosti, Vil, na momente, kako i sam u knjizi primećuje, podseća na profesora Higinsa iz britanske drame Pigmalion, koji obučava neuku devojku pravilima visokog društva. Autorka se ovde vešto poigrala sa književnim klasicima, ne gubeći pritom ni na trenutak osnovnu ideju koju je vezala za Vilov lik, a to je da prikaže jasnu i iskrenu priču o životu bez (aktivnog) života kao i sve probleme koji takav život prate. Baš iz razloga svoje sopstvene nemoći, Vil tera Lu da se pozabavi sopstvenim životom, da ga zavoli, da razmisli o mogućnostima koje joj život pruža i potencijalima za koje nije ni svesna da nosi u sebi.

Dok nisam srela tebe je lepa i dirljiva priča o ljubavi i prijateljstvu, kao i o svim onim sitnicama koje nas i u najgorim trenucima guraju dalje kroz život. Roman se razvija oko veoma ozbiljnih tema, poput teških bolesti i drugih strašnih stvari koje će te sami otkriti, ali uspeva da ostane lagano štivo i to bez preterane patetike. Pored očigledne teme ljubavi, ovo je i priča o porodičnim odnosima, o teškom i kompleksnom odnosu sina i majke, oca i ćerke kao i o posebnoj vezi između dve potpuno različite sestre koje, čak i u trenucima svađe, pomažu jedna drugoj. Ovo je i priča o hrabrosti i konstantnom trudu ljudi da pomognu čoveku da se vrati na svoj životni put, nakon što je sa njega izguran. Iz ovih razloga Dok nisam srela tebe nije obična priča o ljubavi muškarca i žene. Pre svega, ovo je priča o ljubavi prema sebi i sopstvenom životu.

Kako bih izbegla da vam otkrijem previše, koristiću reči glumca koji je glumio Vila, koji kaže: U osnovi ovo je ljubavna priča, ali ona je protkana nekim veoma teškim pitanjima. Na vama je da je pročitate i otkrijete o kojim pitanjima se radi. Roman je pitko napisan i brzo se čita. Iako na momente predvidiva, knjiga uspeva da izbegne previše klišea, i uspeva  i da vas nasmeje i rastuži, a najviše, da vas natera na razmišljanje povodom nekih spornih pitanja. Stoga, ova knjiga je odlična i za ljubitelje bookclub-a jer kraj ostavlja dosta tema za diskusiju.

U junu ove godine izašao je i film pod istim imenom u kojem Emilia Clarke tumači Lu, a Sam Claflin Vila Trejnora. Film, iako interesantan, meni lično nije uspeo u potpunosti da prenese emocije iz knjige kao ni kompleksnost likova, naročito Lu koja je prikazana prilično jednodimenzionalno u filmu. Ovo nije redak slučaj, zapravo ne znam da li se ikada desilo da je neko bio zadovoljniji filmskom ekranizacijom a da je prethodno pročitao knjigu, ali svakako lepo je videti junake iz knjige na platnu i porediti ih sa onim koje ste vi zamislili tokom čitanja. (ispod možete pogledati i trejler za film)

Sve u svemu, moja preporuka za sve ljubitelje ljubavnog žanra, ali nemojte očekivati klasičnu ljubavnu priču sa predvidivim krajem pošto je nećete dobiti.

piše: Milana Marinkov


Naslov originala: Jojo Moyes – Me Before You

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Godina izdanja: 2012, 2016 reizdanje za srpko tržište

Broj stranica: 327