Fantastika

Ejlan Mastaj – Svet koji je trebalo da imamo // Drugačija verzija naše sadašnjosti

By In

SVET-KOJI-JE-TREBALO-DA-IMAMO-00007423318072

Jednom davno, čovečanstvo je maštalo o životu na boljem mestu. Leteća kola, odmori u svemiru, robotske služavke – sve su to bile maštarije prošlih generacija o ”boljem sutra”. Ipak, ta budućnost je trenutno malo drugačija – i dalje moramo da točimo gorivo, sami obavljamo određene radnje, i još uvek ne možemo da kupimo leteća kola niti da letujemo na Marsu. Svi znaju da bi trebalo da budu oprezni kada se vraćaju kroz vreme, kako je jedan korak dovoljan da bi se totalno promenila sadašnjost. Upravo to je ideja iza romana Ejlana Mastaja, Svet koji je trebalo da imamo, gde je cela ideja prepričana kroz neverovatno originalan način. Ono što je najbitnije, ovaj roman nas tera da se zapitamo oko nekih stvari o kojima nikada nismo razmišljali. Šta smo sve spremni da uradimo za našu sreću? Šta je zapravo naša sreća? Da li bi bolji svet bio dovoljan da promeni ono što mi zapravo jesmo?

Tom Baren živi u 2016. godini, ali ne baš u 2016. godini kakvu smo mi iskusili – ova godina je više vizija budućnosti koju smo svi mi imali dok smo odrastali, onakva kakvu su nam filmovi ili knjige naučne fantastike približavali godinama. Iako se skoro sve na svetu pokreće na dugme, iako je putovanje kroz vreme i teleportacija moguća, iako kola mogu da lete, zašto Tom nije srećan?

U tom svetu, Tomov otac je jedan od glavih kada je reč o putovanju kroz vreme, i Tom jednog dana, sticajem okolnosti, odlučuje da se vrati u 50 godina daleku prošlost. Iako mu u toj prošlosti ništa ne polazi za rukom, Tom ipak uspeva da se vrati u 2016. godinu, ali on je toliko uticao na sadašnjost da je ta 2016. godina onakva u kakvoj smo mi živeli prošle godine. Tom (odnosno Džon u novoj realnosti), shvata da se sve promenilo – ali ne nužno na gore. On shvata da mu je porodica mnogo bolja nego ona koju je ostavio, kao i to da je ljubav koju oseća prema ženi njegovog života obostrana.

Da li Tom treba da ostane u toj novoj verziji njegove sadašnjosti iako zna da je loše? Ili, pak, treba da se vrati u njegov pravi svet, koji je dosta bedan, znajući da je to njegova prava realnost? S obzirom na to da mu niko ne veruje o svetu kakav je ostavio iza sebe, biće potrebno dosta truda, ali šta će Tom odlučiti?

Iako je na momente vrlo zbunjujuća, Svet koji je trebalo da imamo nas zaista tera da se zapitamo oko nekih stvari. Kako bi reagovali kada bi nam se vratila osoba koja nam je dosta značila a koju smo izgubili? Kako bi reagovali kada bi ta osoba bila potpuno drugačija? Ukoliko bi svet oko nas bio srećan ali mi ne, da li bismo to menjali samo zbog sebe, ili bismo pokušali da nađemo nešto što bi nas činilo srećnim?

Ovaj roman, ako ništa drugo, nudi priču kakvu nigde nismo čitali. Iako naizgled vrlo jednostavan, Svet koji bjetrebalo da imamo je vrlo duboka proza o nama, našem svetu i našim izborima. Savršeno lako štivo za ove letnje dane – a ukoliko ovu knjigu budete nosili na plažu, biće pročitana kroz maksimum dva dana!


Naslov originala: Elan Mastai – All Our Wrong Todays

Godina izdanja: 2017

Izdavač: Vulkan

Broj stranica: 292