booklist, svaštara

8 ekranizacija koje su pokvarile doživljaj knjige

By In

tv-book-shelf Koliko puta ste pročitali knjigu pre njene ekranizacije? Koliko puta ste se razočarali, a koliko bili zaista zadovoljni? Iako je trend novog milenijuma da se svi romani ekranizuju, nekad to zna da bude prilično uspešno (ukoliko knjiga nije dobro napisana, ili film zaista, zaista dobro odrađen), ali često se desi da gledaoci budu vrlo razočarani ekranizacijom. Naravno, oni koji su knjigu pročitali. Sledi spisak romana koji su uništeni svojom ekranizacijom (neki doduše nisu uništeni per say, ali preporučujemo knjige).

1. Hari Poter i Red Feniksa (Dž. K. Rouling)

Image2Duboko verujem da je Dejvid Jejts najgora stvar koja se desila Hari Poter sagi. Prva dva Hari Poter filma, Kamen Mudrosti i Dvorana Tajni su izgledala zaista magično zahvaljujući Kristoferu Kolambasu, identično kao i knjige. Da, knjige su kraće, znam. Ono što je Jejts potpuno smeo sa uma je da je Red Feniska najduža knjiga Hari Poter sage (870 strana), dok je film najkraći film celog serijala (oko 2 sata). Da li je Jejts pravio film samo za ljude koji su čitali Hari Poter romane pa znaju šta zapravo sve nabacane scene znače? Tako izgleda. Iako Red Feniksa nije jedini HP film koji je užasno urađen (po mom mišljenju to je i Zatvorenik iz Askabana), ovaj film, da se malo modernije izrazim, boli koliko je loš.

2. Lovac na Zmajeve (Haled Hoseini)

The Kite Runner 01Zbog čega bi film koji je urađen po jednoj od boljih (i emotivnijih) knjiga ovog veka bio opisan kao ”dosadan”? Kako neko uspe u tome? You had one job! Odgovor leži u mnoštvu razlika između romana i knjige, i to u događajima koji su u knjizi budili velike emocije – Hasanovo silovanje (koje je u filmu samo pomenuto), Sohrabov pokušaj samoubistva, i ono najbitnije, što u filmu Hasan nema zečiju usnu koja je od velike važnosti za film. NE gledati film, nego pročitati knjigu.

3. Hobit (Dž. R. R. Tolkin)

UntitledZašto??? Hobit trilogija je dokaz koliko je Holivudska industrija halava za parama. Da ne razumete pogrešno, tri Hobit filma su zaista zabavna i gledljiva, i vrlo lepo urađena. Ali kada se porede sa knjigom, ništa nema nikakve veze jedno sa drugim (baš kao i ova rečenica), što je vrlo logično jer je Hobit knjiga od oko 300 strana, i neverovatno je optimistično to što su producenti filma odlučili da od te jedne knjige naprave, ne dva, nego čak TRI filma. Da, ubacivali su scene iz drugih Tolkinovih knjiga, i da, ubacivali su nove likove, ali zbog čega onda povezivati roman i film? Zbog čega dati naziv filmu ”Hobit”, kada film nije kompletno baziran na knjizi? Horde razočaranih fanova se okupljaju i dan danas na LOTR forumima i i dalje pate zbog toga što im je jedna od omiljenih knjiga potpuno uništena.

4. Autostoperski Vodič kroz Galaksiju (Daglas Adams)

UntitledAdamsov roman nosi klasičan britanski nenametljivi humor. Roman koji je jedan od prodavanijih na svetu vodi ruku pod ruku film koji ima užasno nisku ocenu. Na anketi na sajtu ThisWasNotInTheBook, fanovi su čak u procentu od 98% glasali za knjigu, dok je samo 2% glasalo za film (pretpostavimo da je to 2% koji nisu pročitali knjigu). Film ubacuje scene koje se uopšte ne pominju u knjizi (primer je lik po imenu Huma Kavula), a i dodat je romantični momenat između Trilian i Artura. Zbog čega su uopšte elementi romanse bitni za holivudske filmove? Hoće li to možda ”ulepšati priču”?

5. Devojka sa Bisernom Minđušom (Trejsi Ševalije)

UntitledTrejsi Ševalije je jedan od mojih guilty pleasures književnosti, odnosno pisci za koje se pomalo stidim što ih volim. Roman je vrlo pitak, lep i zaista interesantan za pročitati u toku jednog kišnog popodneva. U flmu, sa druge strane, prati vas konstantna patetika i loša gluma Skarlet Johanson, vrlo loš scenario, i to sve čini film jednim dosadnim filmom za gledanje koji se zaboravi nakon nekoliko sati. Marketing samog filma je dosta dobar, i ekipa filma se potrudila da Skarlet bar ima identičnu odeću kao junakinja iz filma (što je začuđujuće znajući da flimadžije vole da promene te naizgled nebitne stvari), ali sve u svemu, Šer mi je više dočarala knjigu nego Skarlet.

6. Ne daj mi Nikada da Odem (Kazuo Išiguro)

blog12Ovim ću sam sebi u usta skočiti. Ne daj mi nikada da odem je jedan od 3 filma uz koja sam plakao kao kiša, i slobodno mogu reći da obožavam ovaj film. Takođe, film prati priču romana, i producenti su se zaista potrudili da sve bude perfektno, što i jeste. Endru Garfild, Kira Najtli i Keri Maligan su takođe odglumili fantastično. Zašto sam onda izabrao da ovaj film bude na ovoj listi? Samo iz razloga što želim da naglasim koliko je knjiga divna. I koliko god da su se producenti potrudili da, kako sam već rekao, sve bude perfektno, i koliko god su uspeli da naprave najbolju moguću ekranizaciju za ovaj roman, film nikada neće moći da se približi istom.

7. 50 Nijansi Siva (E. L. Džejms)

UntitledI evo stigao je na red roman/film o kome se najviše pričalo ove godine. Knjiga koja je za vrlo kratko vreme postala bestseler (iz meni nepoznatih razloga) je dobila svoju ekranizaciju ove godine i fanovi su vrlo razočarani onim što su videli. Film je najčešće opisivan kao ”dosadan”, dok knjiga, kakva god bila, ne može da se opiše tako. Površna može biti, čak i besmislena, ali da je dosadna – svakako nije. Svaka knjiga nađe svoju publiku. Jedna od većih razlika između romana i filma je Hose, koji se u filmu pojavljuje svega u par scena, dok je njegov lik u romanu dosta zastupljeniji. E, sad. Da li je film loš samo zato što je loše urađen, ili je jednostavna priča loša i bez ikakvog cilja? Uvek sam se pitao zbog čega bi neko čitao ovakve knjige, i zbog čega je ova knjiga zapravo toliki bestseler? Zbog činjenice da je Kristijan Grej milijarder i ima ”drugačiji” seks sa devojkama? Čisto sumnjam da je jedini na svetu, i da je ovo jedini roman o sado-mazo seksu. Kako je kružila šala internetom u periodu premijere filma – da je priča o siromašnom radniku na pumpi, ovaj roman ne bi bio ni pola što je sad. Vrlo smo lepo izabrali šta ćemo da plasiramo u vrhove top lista. U svakom slučaju ovo je ne-preporuka i za knjigu i za film.

8. Igra prestola (Džordž R. R. Martin)

e1cc36737d0ce1670fd2460b88424b08_650xIako nije film, Igra Prestola (odnosno Pesma Leda i Vatre) ima svoju ekranizaciju. I to samo koliko popularnu. Iako sam veliki fan serije Igra Prestola, i nisam stigao na vreme da pročitam romane, evidentno je da su fanovi koji su uz knjige mnogo duže nego uz seriju vrlo ljuti na producente serije zbog menjanja dosta stvari iz knjige. Neke su izbačene, neke su promenjene. U svakom slučaju, birajte da li ćete čitati knjige ili gledati seriju, jer, očigledno, ne može i jedno i drugo. Ja sam ovog puta izabrao seriju, jer je knjiga Igra Prestola vrlo dosadna kada se odgleda prva sezona serije, zbog toga što su dešavanja apsolutno identična kao u seriji, dok se stvari tek kasnije menjaju (pred kraj prve knjige pa nadalje).