svaštara

Ekranizacije kojih romana ćemo gledati u toku 2019.?

By In

Skoro trećina filmova koja nam se servira u poslednjih nekoliko godina su ili nastavci saga ili spinofi starih filmskih klasika. Ono što je takođe popularno u filmskom svetu je snimanje filmova po knjigama – da li zbog priče ili zbog toga što je možda scenaristima lakše da prerade već postojeću priču u dijaloge nije ni bitno, dok god su filmovi dobri. U toku prošle godine imali smo priliku da uživamo u savršenim filmskim ostvarenjima baziranim na nekim od najboljih knjiga, kao što su Kapije vremena, ali i na nekim manje poznatim (ali svejedno odličnim) – AnnihilationBoy Erased i tinejdžerski hit Sajmon protiv zavere homosapiensa. Ove godine nas takođe očekuju neka veličanstvena ostvarenja:

1. The Rhythm Section (Mark Burnell)

Špijunski triler u kome se jedna žena priključuje tajnoj obaveštajnoj službi, uzima nov identitet i sprema osvetu za ljude koji stoje iza ubistva njenih roditelja.

Glavne uloge: Blake Lively, Jude Law

U bioskopima: februar

TREJLER


2. Chaos Walking (Patrick James)

Chaos Walking je prvi deo nove distopijske teen trilogije slavnog pisca knjige 7 minuta posle ponoći. U ovoj distopiji muškarci i žene žive u dva različita mesta, a svi muškarci mogu da čuju svačije misli. Glavni junak je Tod, koji shvata da sa selom u kom živi i nije baš sve u najboljem redu.

Glavne uloge: Tom Holland, Daisy Ridley

U bioskopima: mart
TREJLER


3. Gde si nestala Bernadeta? (Maria Semple)

Petnaestogodišnja Bi se upušta u ulogu detektiva nakon što njena majka, Bernadeta, nestaje. Ovaj film je baziran ja istoimenoj hit knjizi koju na srpskom jeziku možete pročitati zahvaljujući Samizdatu B92.

Glavne uloge: Cate Blanchett, Kristen Wiig

U bioskopima: mart
TREJLER


4. Greyhound / A Good Shepherd (C. S. Forester)

Rađen po romanu A Good Shepherd, ovaj film je jedan od iščekivanijih u toku 2019. godine. Greyhound je ratna drama o jednom mornarskom oficiru u vrlo teškom periodu Drugog svetskog rata.

Glavne uloge: Tam Hanks

U bioskopima: mart


5. Catch-22 (Joseph Heller)

Kvaka 22 je jedan od najvećih modernih klasika, tako da ćemo ga pomenuti iako se ne snima film, već igrana serija. Producentska kuća Hulu je otkupila prava na ovaj roman, a serija će brojati svega 6 epizoda.

Glavne uloge: George Clooney, Hugh Laurie

Dostupno: u toku proleća
TREJLER


6. Groblje kućnih ljubimaca (Stephen King)

Iako ove godine čekamo drugi deo filma To, koji je takođe rađen po romanu ovog velikana, bićemo u mogućnosti da gledamo ekranizaciju još jednog njegovog hita – Groblje kućnih ljubimaca.

Glavne uloge: Stephen King, Fred Gwynne, Denise Crosby

U bioskopima: april
TREJLER


7. The Aftermath (Rhidian Brook)

Nakon završetka Drugog svetskog rata, žena i muž se ponovo sastaju, spremni da nastave svoj život. Međutim, drama nastaje kada muž odluči da dopusti prethodnom vlasniku kuće da ostane da živi tu zajedno sa svojom ćerkom.

U glavnim ulogama: Alexandar Skaarsgard, Keira Knightley

U bioskopima: mart
TREJLER


8. I Sunce je zvezda (Nicola Yoon)

Evo i poslastica za sve ljubitelje Young Adult literature – najiščekivaniji tinejdžerski film ove godine je definitivno I Sunce je zvezda, a roman možete pronaći pod znakom Urban Readsa. Junakinja ove priče je mala štreberkica Nataša koja se zaljubljuje u Danijela u trenutku kada bude bila vrlo blizu deportacije.

Glavne uloge: Yara Sashidi, Charles Melton
U bioskopima: maj
TREJLER


9. Žena na prozoru (A. J. Finn)

Najčitaniji triler prošle godine već dobija svoju ekranizaciju. Glavnu ulogu tumači Ejmi Adams, a priča se vrti oko jedne žene kojoj se učini da vidi ubistvo sa svog prozora. Definitivno nešto vredno pažnje.

Glavne uloge: Amy Adams

U bioskopima: oktobar
TREJLER


10. The Goldfinch (Donna Tartt)

The Goldfinch je roman koji je ostvario neverovatan uspeh, i čak dobio Pulicerovu nagradu za književnost. Ove godine ćete moći i da ga pročitate (jer je jedna izdavačka kuća otkupila prava na ovaj roman), ali i videti i to sa Nikol Kidman u glavnoj ulozi. Ovo je priča o jednom dečaku koji nakon porodične katastrofe krade jednu sliku iz muzeja.

Glavne uloge: Nicole Kidman, Ansel Elgort, Sarah Paulson

U bioskopima: oktobar


11. Male žene (Louisa May Alcott)

Male žene je definitivno jedan od klasike književnosti. Iako je do sada snimljeno bezbroj filmova po ovim romanima, ove godine nas očekuje prava poslastica sa odličnom glumačkom postavom.

Glavne uloge: Emma Watson, Meryl Streep

U bioskopima: decembar


2. The Good Liar (Nicholas Searle)

The Good Liar je knjiga o prevarantu Roju, koji će u jednom trenutku odlučiti da pokrade Beti. Međutim, Beti takođe krije jednu svoju tajnu, što će dalje samo začiniti radnju ovog romana. Ipak, producenti filma su najavili da se neće strogo držati radnje romana.

Glavne uloge: Hellen Mirren, Ian McKellen, Jim Carter
U bioskopima: kraj 2019.