Komedija, Ljubavni

En Tajler – Prznica // Moderna verzija Šekspirove komedije ”Ukroćena goropad”

By In

Prošlog meseca ste imali priliku da na blogu saznate nešto malo više o ediciji Hogart Šekspir, čitajući recenziju novog roman Trejsi Ševalije, Novi učenik. Tu ste saznali o čemu se zapravo radi u ovoj ediciji čiji je cilj da ponovo ispriča, na moderan način, priče koje smo nekada čitali u Šekspirovim dramama. En Tajler, poznata američka spisateljica koja stoji iza čak dvadeset naslova (i čiji sam poslednji roman, Kalem plavog konca, vrlo toplo preporučio takođe prošlog meseca), za zadatak je dobila komediju Ukroćena goropad. Kritičari su imali svašta da kažu za ovu ediciju, uglavnom komentarišući kako su svi Hogart Šekspir romani vrlo loši marketinški pokušaji nečeg novog i originalnog, ali je, sudeći po njima, Prznica jedan od boljih romana ove edicije, iako ima dosta mana. E sad, koje su to mane, i da li su to neke minorne koje su bitne samo književnim kritičarima? Šta to tačno možemo da očekujemo od romana Prznica En Tajler, o kom sam čak pisao i pre 2 godine, kada je roman tek izlazio?

Kako bi bolje shvatili ovaj roman, odnosno kako bi uspeli da se upustimo i u taj drugi nivo čitanja i analiziranja prema originalnom delu, vrlo je bitno da znamo priču Šekspirove komedije o kojoj danas pričamo. Radnja komedije Ukroćena goropad je uzeta iz jedne druge komedije koja je u to vreme bila popularna. Ukratko, ona se vrti oko dve sestre, Katarine (originalna goropad) i Bjanke. Iako je Bjanka sestra koja je privlačnija i oko koje se muškarci takmiče, ona ne može da se uda dok Katarina to ne učini prva. Zašto je Katarina goropadna? Poredeći je sa ženama tog doba, ona je jednostavno bila drugačija – razmažena, tvrdoglava i vrlo prkosna. Kada u jednom trenutku u romanu Petrućio oženi Katarinu, on odlučuje da je ukroti, odnosno da iz nje izbije sve te njene osobine koje su ljudi smatrali negativnim.

Roman Prznica En Tajler kao glavne junakinje takođe ima dve sestre  – Kejt i Bani Batistu. Priča se odigrava u Baltimoru, što je vrlo uobičajeno za skoro sve priče En Tajler. Kejt Batista, starija sestra, je dvadesetdevetogodišnja učiteljica u zabavištu. Neudata, ona živi sa mlađom sestrom Bani (tinejdžerkom i vegankom) i ocem udovcem, koji je onako na kliše način, jedan ćudljiv naučnik koji očekuje da mu se pomogne u kom god trenutku to bilo potrebno. Katarina je i u ovom romanu goropad, odnosno prznica, iz prostog razloga što joj se ne dopada život koji živi i ne trpi situacije koje joj se ne dopadnu. Takva jedna je, na primer, molidba njenog oca da se ona uda za njegovog laboratorijskog partnera Pjotra, kako ne bi bio deportovan u svoju državu, jer mu je ipak potreban još neko vreme.

Prznica je naleteo na mešovite kritike – prvi su bili zadovoljni pričom En Tajler i načinom na koji je povezala Šekspirovu komediju i porodicu Batista, dok su drugi prilično razočarani jer zaista nema ničeg sličnog sem povremenih referenci. A šta mi kažemo? Prznica je vrlo kratak roman, on broji svega 230 strana otkucanih malo većim fontom, i s obzirom na to da je En Tajler jedna od boljih američkih spisateljica današnjice, možemo da očekujemo jednu vrlo interesantnu i drugačiju priču propraćenu odličnom Tajlerovskom prozom. Ovaj roman je zaista dobar za jedno popodne u kući, ili kao roman u rancu koji ćemo čitati kada čekamo na red u pošti ili banci, ili na prijatelja u kafiću.

Ševalijeov roman Novi učenik je, od mene, pokupio baš loše kritike, jer je jednom rečju, dosadan, uzimali mi Otela u obzir ili ne. Prznica, drugi roman iz ove edicije koji sam pročitao, nije dosadna knjiga – ali daleko od toga da je njena najinteresantnija. Ne bi trebalo suditi o En Tajler na osnovu ovog romana. Možda je to problem u ediciji Hogart Šekspir, a možda je u nama. Možda previše toga očekujemo. Iz tog razloga, reći ću da konretno Prznicu ne treba mešati niti upoređivati sa originalnom Šekspirovom komedijom. Čitajte je posebno, nevezano za Ukroćenu goropad, i biće Vam dobra. Na kraju krajeva, Ukroćena goropad je jedna vrlo haotična komedija, tako da je možda i bolje da Prznicu posmatramo individualno.

Spisateljica En Tajler / Photo: The Telegraph

Naslov originala: Anne Tyler – Vinegar Girl

Izdavač: Laguna

Broj stranica: 233