Istorijski, Publicistika

Filip Metizak – 24 sata u Starom Rimu // Jedan dan iz života tamošnjih stanovnika

By In

Kako je izgledala svakodnevnica u najbrojnijem gradu na svetu 137. godine naše ere?

Knjiga 24 Sata u Starom Rimu nam pruža odgovor na ovo pitanje prikazujuću živote svojih stanovnika u periodu od jednog dana. Za razliku od drugih istorijskih knjiga koje obrađuju ključne momente u istoriji Rima, prikazujući ih iz perspektive vojskovođa i imperatora, Metizakova knjiga sagledava tadašnji život iz perspektive brojnih običnih građana poput klesara, časovničara, roba, vestalske device i mnogih drugih. Iako uglavnom izmišljeni likovi, kako kaže i sam pisac, njihovi životi nisu. Oni su tu da bi nam oslikali pravu sliku tadašnjeg života i omogućili nam da ga bolje upoznamo. Mnogi od ovih stanovnika nisu imali glas, i njihova reč je ostala nezapisana, ali, zahvaljujući kombinaciji istorijskih izvora, razvratnih grafita sačuvanim na zidovima bordela i same domišljatosti pisca, mi isped sebe imamo koliko toliko realnu predstavu o njihovim životima.

Zahvaljujući tome, imamo priliku da saznamo da poljoprivrednici iz okoline Rima preferiraju da svoju robu prodaju prevoznicima poput Gaja Vibija za manju cenu nego da podlegnu putovanju u prestonicu i rizikuju sve što taj put sa sobom nosi, da se belina rimskih toga održavala uz pomoć urina na koji se čak plaćao i porez, da žena na porođaju ne sme da ima vezanu kosu kao i mnogo toga drugog. Pored ovih i daleko šokantnijih stvari, poput kazne koja sledi vestalskim devicama ukoliko naruše svoju čednost, saznajemo kako su Rimljani računali vreme i kako je njihov klasni sistem zaista izgledao, sa detaljnim opisima potkrepljenim istorijskim izvorima.

Pored svih informacija koje nam knjiga pruža, možda i najbitnija je ta da za ove ljude Rim nije predstavljao veliku svetsku silu na vrhu moći, već samo grad u kojem žive i u kojem moraju da se snađu kako bi preživeli u uglavnom teškim uslovima ispunjenim opasnostima skoro na svakom koraku. Na interesantan i domišljat način, dobijamo priliku da prošetamo ulicama Hadrijanovog Rima i proživimo sat vremena života jednog njegovog stanovnika i saznamo kako su se kupali, šta su jeli i kojim bogovima su se molili i prilagali žrtve.

24 Sata u Starom Rimu je odlična knjiga o društvenoj istoriji Rima napisana laganim stilom a opet sa dovoljno detalja i objašnjenja da privuče ne samo potpune nepoznavaoce rimske istorije, već i one koji su upoznati sa njom, jer možete biti uvereni da će vas neke informacije zaista iznenaditi i naterati na dalje čitanje i istraživanje. Nezaobilazno štivo za sve ljubitelje istorije Starog Rima.

piše: Milana Škorić


Naslov originala: Philip Matyszak – 24 Hours in Ancient Rome: A Day in the Life of the People who Lived There

Izdavač: Laguna

Broj strana: 262