Triler

Gijom Muso – Devojka iz Bruklina // Novi detektivski hit francuskog pisca

By In

devojka-iz-bruklina-000074228164160Novi roman proslavljenog francuskog pisca, Gijama Musoa, Devojka iz Bruklina, koji se čita u jednom dahu, idealan je za ljubitelje trilera i uzbudljivih romana u kojima je svaki detalj ključan za rešavanje misterije. Kada naratoru romana njegova voljena Ana pokaže užasavajuću fotografiju i kaže da je ona to učinila, on šokiran izlazi napolje ne dajući joj priliku da objasni šta se desilo. Nakon što se malo smirio, vraća se spreman da čuje njenu priču, ali Ana više nije tu. Nestala je.

U jednom delu knjige, autor citira Gabrijela Garsija Markesa: „Svaki čovek ima tri života. Jedan javni, jedan privatni i jedan tajni.“ Samo jedna fotografija bila mu je dovoljna da shvati da devojka koju je mislio da dobro poznaje vodi dvostruki život i da je u opasnosti. Da bi je spasio, on mora da krene u istragu, da kopa duboko po tajnama drugih ljudi i da odradi pravi detektivski posao, oslanjajući se na intuiciju pisca. U tome mu pomaže njegov prijatelj Mark, bivši policajac, interesantna ličnost koja se razvija kroz roman, da bismo na kraju otkrili i njegov tajni život.

Napetost raste sa svakom stranicom. Zaplet dobija neverovatne dimenzije, čitav slučaj ne tiče se samo jedne osobe, njegove Ane, nego se javlja još nekoliko zaista interesantnih likova umešanih u događaje. Da bi došao do istine, pisac mora da obrati pažnju na najsitnije detalje i da ide daleko u sam koren problema, toliko daleko da mora da istraži Anino detinjstvo i njenu ličnu istoriju, a to ga vodi do događaja koji su se odigrali i pre njenog rođenja, stvarajući takozvani efekat leptira.

Dok čitamo trilere i mi sami postajemo detektivi. Kako kao čitalac jedino vi držite sve karte u rukama, pokušavaćete da sklopite kockice pre samih likova i rešite misteriju, kao što obično radimo dok čitamo ili gledamo trilere, sve vreme razmišljajući o tome “ko je ubica”. Na kraju smo srećni ako pogodimo, smatrajući sebe pametnima što smo pomno pratili tragove. Zato, obratite pažnju na svaki detalj jer kako Čehov kaže “Ako u prvom činu napišeš da na zidu visi puška, u drugom i trećem činu ona mora opaliti. Ako neće opaliti, onda nema razloga da visi na zidu.” gde je zapravo hteo reći da ne treba daviti čitaoce nepotrebnim detaljima. Iako se ovo odnosi na pozorišne predstave, može se odnositi i na trilere, a Gijom upravo to i radi – ne davi nas suvišnim detaljima, te tako čak i omiljena igračka njegovog sina ima ulogu u istrazi. Zbog toga je ovaj roman interesantan za čitanje i prava poslastica za ljubitelje trilera. Uživajte.

piše: K.K.


Naslov originala: Guillaume Musso – La Fille de Broooklyn

Izdavač: Vulkan Izdavaštvo

Godina izdanja: 2016

Broj stranica: 288