svaštara

Hari Poter: Napokon znamo kako izgleda dnevni boravak Haflpafa!

By In

2e3e7c4465c27e9c960d8f269efe1747Svi Poterovci su imali prilike da do tačnina zamisle dnevne boravke tri od četiri Hogvorts kuće – kroz sedam knjiga živeli smo u dnevnom boravku kuće Grifindor, u Dvorani Tajni smo imali priliku da se ušunjamo u dnevni boravak Sliterina, a u poslednjim poglavljima sage smo saznali i kako izgleda soba u kojoj Revenklovci provode najviše vremena. O dnevnom boravku četvrte kuće, Haflpaf, znamo samo da se nalazi u blizini kuhinje Hogvortsa. Ali kako on zaista izgleda, otkriva nam Dž. K. Rouling u jednoj od tri nove knjige o Hogvortsu (i ne, ne radi se o knjizi Harry Potter and the Cursed Child)!

Prvo što treba da pomenem je da Harry Potter and the Cursed Child nije jedina stvar koja je izašla iz pera Dž. K. Rouling ove godine. Ne znam ni da li možemo da je svrstamo u kategoriju ”Hari Poter knjige” ali smo svakako presrećni što smo saznali šta se to dalje dešava u životima naših omiljenih junaka iz prošle decenije. I koliko god se mišljenja fanova razilazila oko ove pozorišne predstave (iako mislim da ovi koji nemaju pozitivne komentare ne mogu da shvate šta je to tačno pisanje pozorišnog komada, ali pretpostavljam da su iz nekog razloga imali previsoka očekivanja), verujem da će ove tri nove knjige biti šlag na torti za sve fanove Harija Potera. U pitanju su tri knjige o istoriji Hogvortsa – Short Stories from Hogwarts of Power, Politics and Pesky Poltergeists; Short Stories from Hogwarts of Heroism, Hardships and Dangerous Hobbies i Hogwarts: An (In)Complete and (Un)Reliable Guide. U ove tri knjige, koje su izdate pod okriljem Pottermore sajta, možete između ostalog pročitati o istoriji Azkabana, šta je to služilo za selekciju čarobnjaka u Hogvortsu pre Sortirajuće Kape, zašto je voz Hogvorts Ekspres poseban, ko su bili roditelji Minerve MekGonagal, kao i šta se desilo sa profesorom Kvirelom u prvom delu sage. Ove tri knjige su za sada dostupne samo u eBook formatu, a pojedinačno koštaju po $2.70. Sav prihod, kao što nam je poznato, ide u dobrotvorne svrhe. Sve u svemu, odlično štivo za sve Poterovce koji su uvek željni da znaju koje tajne krije ovaj magični svet.

Tri nove Pottermore knjige
Tri nove Pottermore knjige

Zahvaljujući Pottermore sajtu i naravno Njenom Visočanstvu Dž. K. Rouling, ovo su činjenice koje znamo o dnevnom boravku kuće Haflpaf iz poslednje pomenute knjige o Hogvortsu:

  • Kao što sam već pomenuo, svima nam je poznato da se dnevni boravak ove kuće nalazi pored kuhinje Hogvortsa, a ono što nismo znali je da vrata izgledaju kao gomila buradi koja su poslagana jedno na drugom.
  • Da bi neko ušao u dnevni boravak Haflpafa mora znati šifru. Ono što je drugačije od dnevnog boravka Grifindora (pri čijem ulazu se mora reći šifra Debeloj Dami), ovde čarobnjak mora da štapićem udari u četiri određena bureta – tačnije donja dva i dva u drugom redu od dole, i to u ritmu slogova Hel-ga Hafl-paf. U slučaju da čarobnjak pogreši šifru, jedno od preostalih buradi se otvara i prska čarobnjaka sirćetom. Koliko li se to puta desilo jadnim prvacima?
  • Sam dnevni boravak pomalo liči na kuće Hobita iz Gospodara Prstenova. Kako Dž. K. opisuje, prolaz iza buradi krije mali hodnik koji vodi u izuzetno opuštajuću sobu kružnog izgleda sa spuštenim plafonima, u kojoj dominiraju žuta i crna boja, a stolarija je boje meda. Vrata muške i ženske spavaonice su okruglog oblika. Cela ideja iza ovoga je da dnevni boravak Haflpafa podseća na skrovišta od jazavaca što je zapravo simbol kuće. Sa plafona vise biljke, prozori gledaju na proplanke iza Hogvortsa i soba je uvek osunčana jer se nalazi sa te strane.

Zar posle ovoga ne poželimo da smo svi u Haflpafu?!