Istorijski, Misterija

Harold Robins, Džunijus Podrug – Zlatna maska // Krvava strana sveta umetnosti

By In

ZLATNA-MASKA-0000742271208Svet neprocenjive umetnosti je igralište za milijardere, svet u kojem novac i sujeta pretvaraju potragu za umetnickim delima u gladijatorsku borbu najbogatijih. Ovaj uzbudljivi triler napisan od strane jednog od naprodavanijih pisaca svih vremena, Harolda Robinsa u saradnji sa Džunijusom Podrugom, oslikava pohlepu i nasilje koje se odvija iza muzejskih staklenih vitrina. Roman, čija se priča proteže od Iraka pedesetih godina XX veka do Njujorka današnjice, fantastično oslikava opasnost i nevolje koje sa sobom donose jedinstveni i neprocenjivi antikviteti, kao i nemilosrdnu bitku kolekcionara i muzeja pri nabavljanju istih.

U centru priče nalazi se Medison Dupre,  tridesestčetvorogodišnja ambiciozna istoričarka umetnosti i kustos Muzeja Pidmont – malog, privatnog muzeja mesopotamske umetnosti na Petoj aveniji. Pomalo površna i opsednuta svojom crnom American express karticom, novim jaguarom i kreatorskom garderobom, Medi, kao i svi u ovom poslu, čini sve ne bi li napredovala u karijeri i plasirala se visoko na društvenoj lestvici. Traganje za savršenim antikvitetom koji bi upotpunio Pidmontovu kolekciju stavlja sebi kao glavni zadatak. Kada se zlatna posmrtna maska Semiramide – prve kraljice-ratnice pojavi na aukciji, Medi čini sve da je dobije, i uspeva, plativši je neverovatnih pedeset i pet miliona dolara. Međutim, kada se ispostavi da je Vavilonska bludnica, kako često nazivaju Semiramidu, zapravo ukradena iz Iračkog Nacionalnog Muzeja od strane Američke vojske za vreme pada Bagdada, Medin pažljivo izgrađen svet visoke mode i penthausa počinje da se ruši. Kletva za koju se veruje da prenosi Semiramida kao da prelazi na bespomoćnu Medi koja biva upletena u brojna ubistva i uplašena za sopstveni život, bez ikoga da joj pomogne.

U zamršenoj trci koja vodi od Njujorka, Londona i Ciriha do Malage, Medison beži od nemilosrdnih progonitelja koji od nje žele samo jedno. Pitanje je ko će od njih prvi stići do cilja.

Zlatna Maska je uzbudljiv roman, pun neizvesnosti koji ljubitelji trilera neće ispuštati iz ruku. Ako ste zainteresovani za ovaj žanr i zaljubljenik ste u istoriju i umetnost, ovaj roman je za vas jer predstavlja mešavinu sva tri. Odlazak u muzej i gledanje drevnih eksponata vam nikada više neće biti isti nakon što pročitate ovu drugu, i pomalo krvavu stranu muzejske stvarnosti.

Knjiga obiluje interesantnim istorijskim podacima sažetim na počecima pojedinih poglavlja koji predstavljaju neobičnoct koju će ljubitelji istorije dočekati vrlo pozitivno. Male zamerke međutim, mogu se uputiti na dužinu same knjige, jer se u određenim trenucima čini da su pojedini likovi i detalji dodati samo u svrhu stvaranja obimnijeg dela a ne radi same radnje. Iako priča lako zaokupljuje čitaočevu pažnju, dugi i donekle nepotrebni opisi mogu se činiti monotonim na trenutke. Ali, na samom kraju, iako možda ne najbolji roman od čuvenog Harolda Robinsa, Zlatna Maska je svakako vredan član njegove kolekcije trilera i odličan izbor za sve ljubitelje ovog žanra.

piše: Milana Marinkov


Naslov originala: Harold Robbins, Junius Podrug – The Looters

Godina izdanja: 2015 za srpsko tržište

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Broj stranica: 332