Biografija

Helen Rapaport – Sestre Romanov // Izgubljeni životi kćeri Nikolaja i Aleksandre

By In

sestre_romanove-helen_rapaport_vSnažno i valjano napisana knjiga. Istančanim portretisanjem zlosrećnih sestara Helen Rapaport primamljuje čitaoca da se veže za svaku od njih četiri.“ – Mail on Sunday

Detaljna i uverljiva pripovest o prerano prekinutim životima poslednje četiri velike kneginje – Olge, Tatjane, Marije i Anastasije.

Nadaleko poznata tragična sudbina ruske carske porodice Romanov oslikana je ovde, od prvih dana braka carice Aleksandre i cara  Nikolaja preko sreće koja im je doneta rođenjem svakog od njihovih petoro dece, pa sve do kobnog kraja, kada su, 17. jula 1918. godine brutalno ubijeni od strane boljševika u podrumu kuće u Jekaterinburgu.

Kao što nam i sam naziv knjige govori, roman Sestre Romanove pruža do sada neprikazanu stranu carske porodice, ispričanu iz perspektive četiri kneginje. Materijal za ovaj obilat roman, autorka je pronašla u njihovim pismima i dnevnicima koji nam omogućavaju da stvorimo sliku o poslednjim danima dinastije Romanov. Od njihovih najmađih dana koji su bili ispraćeni srećom kako njihovom tako i roditeljskom koji su pokušavali da svaki svoj trenutak provedu sa njima, makar i na uštrb svojih obaveza prema državi, preko sazrevanja, zaljubljenosti i onih manje lepih momenata koji su se odnosili na bolesnu majku i brata pa sve do krvave Revolucije koja im je okončala živote, sve to je Rapaport ovde iscrpno dokumentovala i slikovito prikazala.

Kako ovo nije roman napisan u cilju prikazivanja neke velike ljubavne ili avanturističke priče već naprotiv, istinske tragedije koja je zadesila mlade devojke i njihovu porodicu, priča koja je ovde data je objektivni prikaz, koliko je on bio moguć na osnovu prikupljenih dokaza, prilično skromnog i izolovanog života carske porodice kojim je u velikoj meri dirigovala carica Aleksandra sa svojim pravilima i paranojom što je za posledicu stvorilo kneginjama izuzetno ograničen pogled na svet. Ovo ograničenje je samo kratkotrajno prekinuto kada su, usled izbijanja Prvog svetskog rata našle svoj poziv i obučile se da postanu medicinske sestre.“Izlaganje” svetu bilo je kratkog daha jer ubrzo potom na vlast su stigli boljševici a sa njima i njihova prerana smrt.

Za sve istinske zaljubljenike ruske istorije i kulture kao i za sve one koji su zainteresovani da provire u intimne odaje carske Rusije, ova knjiga će predstavljati pravo uživanje. Istorijski duboko potkrepljena, sa mnoštvom fusnota koji knjizi daju verodostojnost, ovaj roman predstvlja iscrpan izvor informacija koji vam može pomoći da sebi dočarate vreme u kojem su velike kneginje živele kao i nadolazeće promene koje su potom usledile.

Čitko napisana i pedantno istražena, ova dirljiva pripovest daje sestrama Romanov priliku da skoro ceo vek posle svoje smrti ispričaju svoju tragičnu priču.

piše: Milana Škorić


Naslov originala: Helen Rappaport – The Romanov Sisters: The Lost Lives of the Daughters of Nicholas and Alexandra

Godina izdanja: 2016

Broj stranica: 628

Izdavač: Laguna