Fantastika, Teen / YA

E. K. Džonston – Hiljadu noći // Utonite u ovu misterioznu priču kao u san, i prepustite se moći pustinje

By In

hiljadu-noci-000074230922551001 noć i 1001 priča potekla iz usta prelepe Šeherezade, koja je imala neverovatnu moć pripovedanja i mašte je nešto uz šta je većina nas odrasla i čemu smo se svi divili. A sada smo, od spisateljice Emili Džonston, dobili novu priču, inspirisanu Arapskim noćima pod nazivom: Hiljadu noći.

 

Od momenta kada vidite njene mistične korice na polici u knjižari, do trenutka kada budete čitali poslednju rečenicu ove knjige, bićete omađijani. Već posle prvih nekoliko strana osetićete koliko je snažan jezik kojim piše ova neverovatno talentovana spisateljica. On je u isto vreme i jak i jednostavan, i spor i neizvestan, da bi se gotovo svaka rečenica mogla izdvojiti kao citat za sebe. Ono što će Vam se možda u prvi mah učiniti čudnim, jeste to što likovi nemaju imena, čime se stvara utisak da je ova priča prenošena sa kolena na koleno, usmenim putem,pri čemu su mnogi detalji bili zaboravljeni, neki drugi dodati, a neki zauvek izgubljeni. Samo jedan lik, moćni vladar pustinje, antiheroj, Lo-Melhin se oslovljava imenom. Složićete se, veoma rizičan potez naše autorke, ali sudeći po krajnjem rezultatu i te kako se isplatio.

‘Glavna’ poglavlja ispričana su u prvom licu od strane naše junakinje u kojima ona opisuje način na koji je, za razliku od svih prethodnih žena uspela da zadrži pažnju kako Lo-Melhina tako i njegovog demona. Takođe, tu su i takozvana ‘medjupoglavlja’ ispričana od strane demona koji živi u Lo-Melhinu. Ovi delovi napisani su tako da su gotovo neprijatni za čitanje, što samo ide u prilog pripovedačkoj moći Džonstonove. Predivni opisi pustinje, vetra i uopšte svih okruženja koja srećemo u knjizi ostavljaju malo stvari mašti, čineći ovo delo štivom koje se izuzetno brzo i lako čita.

Kao i većinu drugih romana, pesama i umetničkih dela uopšte i ovu priču je inspirisala ljubav. Ali ne strastvena, romantična, muško-ženska ljubav, već neiskvarena sestrinska ljubav. Već na samom početku knjige, kada se glavna junakinja žrtvuje i umesto svoje sestre sebe da Lo-Melhinu, uočava se pojam ‘malog boga’ – lokalnog porodičnog božanstva. Prelepa sestra glavne junakinje ostaje sama, ali bezbedna i zaklinje se da neće dozvoliti da njena sestra bude zaboravljena, već će je, u vidu malog boga, održati besmrtnom zauvek. Izuzetan je način na koji je Džonstonova uspela da poveže ljubav, religiju i moć.

Sve u svemu, Hiljadu noći je jedna prelepa, zanosna knjiga, napisana moćnim jezikom na poetski način, koja drži pažnju čitaoca od prve do poslednje rečenice, ostavljajući osećaj opijenosti dugo nakon vraćanja na policu.

piše: Katarina Ilić


Naslov originala: E. K. Johnston – A Thousand Nights

Godina izdanja: 2016

Broj stranica: 262

Izdavač: Vulkan