Uncategorized

Huan Pablo Eskobar – Moj otac Pablo Eskobar: Priče koje ne bi trebalo da znamo

By In

moj_otac_pablo_eskobar-huan_pablo_eskobar_v‘Mome ocu, koji mi je pokazao kojim putem ne treba ići’. Ovo je možda i najveći kompliment koji je Huan Pablo mogao uputiti svome ocu te, ako ste očekivali jednu toplu biografiju i neki dokaz da Eskobar nije bio monstruozan kao što svi kažu da jeste, prevarili ste se. Pablov sin, iako subjektivan, nije idealizovao svog oca. Naprotiv, bio je svestan sve što je njegov otac bio i najzad, dvadeset godina nakon očeve smrti, odlučuje da izađe iz njegove senke i napiše ovaj (auto)biografski roman o tome ko je Pablo Eskobar zaista bio.

Poput Boni i Klajda i Al Kaponea, danas nema čoveka koji nije čuo za Pabla Eskobara. Ali, ko je on u stvari bio? Narko diler, kriminalac, ubica, legenda? I da li su sve one priče i glasine, poput one da je jednom prilikom spalio dva miliona dolara kako bi se njegova ćerka ugrejala dok su bili u izgnanstvu, tačne? Odgovore na sva ova, kao i mnoga druga pitanja otkrićete u ovoj knjizi. Za sve vas koji ste fanovi Netflix-ove serije Narcos imamo dobre i lose vesti. Uspećete sebi malo bolje da dočarate kako je Pablo zaista živeo i radio i saznaćte mnoge stvari o njemu, ’Medellin’ kartelu i njegovoj porodici, ali ćete se takođe uveriti i u to, da neke stvari prikazane u seriji, nisu verodostojne. Na primer, Pablova majka nije volela njegovu ženu i nije se slagala sa njom onako kako je to prikazano u seriji.

Huan Pablo započinje knjigu pričajući o tome kako je pravi pakao za njegovu porodicu nastao zapravo posle Pablove smrti. Mnogi narko dileri došli su da naplate dugove, ne mareći za to što je Eskobar mrtav niti što su one famozne gomile novca koje je imao odavno nestale. Sve dok nisu izbegli iz Kolumbije, Huan Pablo, njegova majka i sestra živeli su u konstantnom strahu i panici da će ih neki od članova ’Cali’ kartela pronaći i ubiti. Danas, Huan Pablo (39), koji je promenio ime u Sebastijan Marokin (Sebastian Marroquin), živi u Buenos Aires-u gde radi kao arhitekta, gde se konačno oslobodio da počne da živi život van očeve senke. Iako svestan svih zločina koje je počinio, Huan u knjizi jasno stavlja do znanja da je Pablo kao otac bio divan. Onoliko koliko je bio surov i nemilosrdan ’na poslu’, toliko je bio pažljiv i darežljiv prema svojoj porodici. Obezbedio im je da žive u najvećem luksuzu koji iko može zamisliti i zbog toga, njegov sin mu je zahvalan. Upravo zato je teško ponekad priznati njegovu krivicu svetu, kaže Huan Pablo. Osim ovoga, Eskobar je, donirajući pare i gradeći kuće i stanove za siromašne, bio poznat kao kolumbijski Robin Hud.

Mogao sam vrlo lako da odrastem i postanem Pablo br.2, ali sam saznao za nasilje i bol’, priča Huan Pablo. ’Mi nismo imali slobodu. Uvek smo se od nekoga krili. Imali smo milione, a nismo mogli da odemo napolje i kupimo parče hleba.

Knjiga je prilično subjetiva, budući da je napisana od strane Pablovog sina,no nudi potpuno novi pogled na ozloglašenog Eskobara, njegovu politiku i način na koji se ophodio kako prema porodici i najbližima, tako i prema neprijateljima. Preporučujem je, stoga, svim fanovima popularne serije ’Narcos’ i svima vama koji želite da zavirite u carstvo narko bosa, jer čitajući ovu knjigu zaista dobijate informacije iz prve ruke.

piše: Katarina Ilić


Naslov originala: Juan Pablo Escobar – Pablo Escobar, Mi Padre

Izdavač: Laguna

Godina izdanja: 2015 za srpsko tržište

Broj stranica: 326