svaštara

Igra Prestola: 10 razlika između knjige i serije

By In

throne_loubes_01-800x450

Od 17. aprila 2011. godine svet nije isti. Tog magičnog dana, emitovana je prva epizoda sada već kultne serije Igra Prestola (Game of Thrones) koja je rađena po serijalu Pesma leda i vatre pisca Džordža Martina. Više desetina miliona gledalaca širom sveta svakog proleća sedi ispred računara ili televizora i prati nove događaje (odnosno nova ubistva) likova iz knjige. Međutim, ono što je sada već dosta poznato je da se serija počela znatno razlikovati od knjiga koje su takođe postale fenomen. Iz serije nije izbačen samo lik Lady Stoneheart (odnosno oživele mame Stark), već su i druge scene u manjoj ili većoj meri izmenjivane i tako servirane gledaocima. Koje su to glavne razlike između serije i romana? Pažnja! Ako niste završili gledanje serije (što pretpostavljam da može biti slučaj sa vrlo malim brojem čitalaca ovog posta), nemojte nastavljati ovaj članak!

* unapred se izvinjavam ukoliko su likovi na srpskom jeziku drugačije prevedeni

█ – knjiga   ► – serija

1. Crveno Venčanje (Red Wedding)

 █ – Džejn Vesterling, koja je supruga Roba Starka u romanima, odlučuje da ostane u Riveranu i ne ode na Crveno Venčanje. Nakon Robove smrti, kako bi osigurali da Rob Stark ne dobije naslednika, ona je čuvana od strane zaštitnika Čeličnog Trona.

► – Talisa Megir, supruga Roba Starka u seriji (fun fact: glumica koja je glumi je unuka Čarlija Čaplina) biva ubijena zajedno sa Robom Starkom i gospođom Stark.


2. Lažna Aria / Sansa / Remzi Bolton

█ – Kako bi osigurali dobre odnose sa Boltonovima, Lanisterovi šalju Džejn Pul, Sansinu prijateljicu iz Kraljeve Luke da se uda za Remzija Boltona govoreći da je to Aria Stark. Kada Bolton to otkrije, on je zaključava u kulu iz koje ona kasnije beži sa Teonom.

► – U petoj sezoni, prava Sansa Stark je poslata i primorana da se uda za Remzija Boltona.


3. Odnos Džore Mormonta i Deneris Targerijen

█ – Ser Džora nekoliko puta u toku knjiga priznaje Deneris svoju ljubav prema njoj. Kada Deneris saznaje za njegovu izdaju, ona isprva ne želi da ga protera ali oseća potrebu da to uradi.

► – Ser Džora nikad ne priznaje ljubav Deneris a nakon njegove izdaje Deneris ga momentalno proteruje.


4. Sudbina Baristana Selmija

█ – Ser Baristan ostaje živ i biva zadužen za Merin gde brani grad od napada Junkija.

► – Ser Baristan biva ubijen od strane Sinova Haprija na ulicama grada Merina.


5. Džon Snežni i Stanis Barateon

█ – Džon odbija da se priključi Stanisu iz religijskih razloga. Čak i Stanisovo obećanje da će učiniti da Džon postane legitimni sin Neda Starka ne utiče na Džonovu odluku.

► -Džon odbija da se priključi Stanisu zbog Noćne Straže. Iako je u seriji to razlog zbog koga on postaje lider Noćne Straže, u knjigama njega biraju kao lidera pre epizode sa Stanisom.


6. Silovanje Sersej Lanister

█ – Kada njihov sin i kralj Džofri umre, njihov seksualni odnos pored tela njihovog mrtvog sina je obostrana želja.

► – U seriji Džejmi Lanister siluje Sersej pored Džofrijevog tela (iako je Sersej vrlo voljno stupala u odnose sa njim pre toga). Kako je ova scena podigla prašinu među gledaocima, pisac Džordž Martin je morao da da posebnu izjavu.


7. Grejdžojevi koji se ne pojavljuju

█ – Euron, brat Bejlona Grejdžoja, šalje Viktarion Grejdžoj da zaprosi Deneris umesto njega. Aša, Bejlonova ćerka i Teonova sestra, odlazi u Dipvud Mot gde je Stanis Barateon zarobljava.

► – U seriji je HBO zamenio sve ove scene sa Ašinim scenama (koja se u seriji zove Jara). Ona pokušava da oslobodi Teona od Boltonovih ali ne uspeva u tome.


8. Džofrijevo grlo

█ -U sceni kada kralj Džofri umire, on otkida deo svog grla kako bi mogao da prodiše.

► – U seriji ne vidimo scenu kidanja grla, već vidimo njegovo ljubičasto lice nakon gušenja.


9. Sudbina Džodžena Rida

█ – Kako je pomogao da se Bren Stark spasi iz Vinterfela, Džodžen odlazi sa Brenom do Trooke Vrane. Tamo će ga napasti Beli hodači ali će Mira uspeti da ga spasi.

► – Beli hodači uspevaju da smrtno rane Džodžena. Kako bi mu olakšala smrt, Mira mu reže grlo, a nakon toga spaljuje telo kako bi osigurala da se Džodžen neće vratiti kao jedan od Belih hodača.


10. Hladnoruki (Coldhands)

█ – Hladnoruki pomaže Semu i Gili da prežive, a zatim prati Brena i pomaže mu da dođe do pećine gde je Trooka Vrana.

► -Hladnoruki se u seriji ne pojavljuje niti se spominje, a verovatno i neće jer je Bren Stark već došao do pećine Trooke Vrane.


(credits: BoredPanda)