booklist, svaštara

Istina iza Diznijevih crtaća: Romani i priče koje su inspirisale najlepše crtane filmove

By In

Walt_Disney_Pictures

Da li postoji osoba koja ne voli Diznijeve crtaće? Odgovor je verovatno NE, jer su Diznijevi crtani filmovi verovatno jedina stvar koja je zaista za sve ljude od 7 do 107 godina. Pitanje ”Koji ti je omiljeni Diznijev crtać” je pitanje na koje svako ima odgovor (tako da ga slobodno možete iskoristiti kada iscrpite sve teme sa nekim), jer svakako ohrabruje dalji nastavak konverzacije. Da li je to Pokahontas, Aladin ili Kralj lavova; možda neki stari crtani, pre Diznijeve Zlatne Ere, kao što su Uspavana lepotica ili Pepeljuga; ili je ipak neki novi kao što je Zaleđeno carstvo? U svakom slučaju, malo toga znamo o pričama koje su inspirisale nastanak ovih klasika. U ovom postu moći ćete da pročitate pravu istinu iza ovih priča – sledi spisak crtaća koje su bazirane na romanima, bajkama i kratkim pričama (neki su, kao Pokahontas ili Herkules, zasnovane na mitovima i legendama). Pažnja – neke priče su u originalu mnogo mračnije, pa se vrlo lako može desiti da crtani gledate drugim očima.

1. Pepeljuga

pepeljuga

Zasnovano na:Pepeljuga”, francuska bajka, Šarls Pero, 1697.

Možemo slobodno reći da je Pepeljuga možda najpopularniji i najlegendarniji Diznijev crtani film do sad. Bajka koja je inspirisala crtani iz 1950. godine je ipak malo drugačija, i jedna od onih ”malo morbidnijih” bajki. Iako je priča u celosti skoro identična, dosta morbidnih scena ne mogu da se vide u Diznijevoj adaptaciji. Jedna od tih je scena kada jedna od dve zle sestre seče sebi prste na nogama da bi obukla staklenu cipelicu i seda na konja sa Princem. Kada Princ u sred puta shvati da joj noga krvari, vraća je kući, i sa sobom uzima drugu zlu sestru koja je sebi odsekla pete iz istog razloga. Ipak, treći put jeste bila sreća, jer je na kraju bajke Pepeljuga ta koja se udaje za Princa.

2. 101 Dalmatinac

101dalm

Zasnovano na: ”101 Dalmatinac”, britanski roman, Dodi Smit, 1956.

Priča romana 101 dalmatinac je skoro identična priči koju smo gledali na malim ekranima bezbroj puta. Ipak, dve glavne razlike su početak knjige (gde su gospodin i gospođa Dirli već u braku za razliku od crtaća u kom se tek upoznaju), i Rodžerov posao (u knjizi Rodžer nije pisac u usponu).

3. Aladin

aladin

Zasnovano na: ”Aladin i čarobna lampa”, arapska priča iz zbirke priča ”1001 noć”

Najmagičniji Diznijev crtani je, bar po mom mišljenju, Aladin, a razlike između priče i crtaća su prilično velike. Zaplet je u osnovi isti – Aladin nalazi čarobnu lampu u kojoj je zarobljen duh koji mu ispunjava tri želje. Ipak, pravu priču iz 1001 noći prepričava Šeherezada, a početak priče je drugačiji: Sultan Šahriad je besan na sve žene sveta jer je shvatio da traže dosta usluga i poklona, pa je shvatio da će situaciju da reši tako što će se svake nedelje venčati sa po jednom devicom i nakon toga je ubiti. Aladin je mladić koji, verovali ili ne, živi u Kini, i ima roditelje (ali nema pomoćnika majmuna Apua). Takođe, on će se zaljubiti u Šahriadovu ćerku, koja u priči nosi ime Badral Budur, a ne Jasmina.

4. Pinokio

pinokio

Zasnovano na: ”Pinokijeve  avanture”, italijanski roman, Karlo Kolodi, 1883. godina

Priča drvenog lutka kome raste nos kada laže je manje – više ista kao i u crtaću, ali je glavna razlika psihološki profil glavnog lika. Naime, Pinokio iz crtaća je mnogo neviniji, dok je njegova književna verzija neposlušna, manje naivna, što dokazuju scene u kojima se on ćak i prema njegovom ocu Đepetu ponaša vrlo loše.

5. Bambi

bambi

Zasnovano na: ”Bambi: Život u šumi”, austrijski roman, Feliks Salten, 1923.

Posle Kralja Lavova, Bambi je druga najtužnija Diznijeva priča. Nekom je možda i najtužnija. Ono što je fascinanto jeste da priča iza Bambija takođe nije vesela. Feliks Salten, pisac romana Bambi: Život u šumi je rođen kao Jevrej Sigmund Salcman, a njegov roman je bio zabranjen od strane nacista zbog njegove veroispovesti. Dosta književnih kritičara posmatra ovu priču kao alegoriju ophođenja Evropljana prema Jevrejima u periodu pre Drugog svetskog rata, što ovoj priči daje dodatnu vrednost.

6. Mala Sirena

mala sirena

Zasnovano na: ”Mala sirena”, danska bajka, Hans Kristijan Andersen, 1837.

Mala sirena je takođe jedna od onih bajki koja je mnogo mračnija i tragičnija od svoje filmske verzije. Ariel u bajci ne želi samo noge, već i dušu čoveka, jer je sirene nemaju. Ona, kao i u crtaću, trampi svoj glas za noge, ali postoji začkoljica: ukoliko ne dobije poljubac od muškarca ona će umreti. Ipak, Ariel ima i drugu opciju, a to je da ubije Princa u kog je zaljubljena kako bi ponovo postala sirena. Na kraju same bajke, ona ostaje bez Princa i umire tako što se pretvara u morsku penu. Tragično, zar ne?

7. Lepotica i Zver

ljepotica

Zasnovano na: ”Lepotica i Zver”, francuska bajka, Žan Mari Le Prins de Bomon, 1756.

Dve verzije ove priče se ne razlikuju mnogo, ali sam odlučio da je uvrstim u ovaj spisak u iščekivanju novog filma u kom glavnu ulogu tumači savršena Ema Votson. Elem, postoji jedna velika razlika između bajke i crtanog filma. Svima je poznato da je Zver u crtanom filmu postao Zver jer je bio dosta zao prema ljudima, i to mu je bila kazna. Ipak, u originalnoj verziji, Princ ne želi da se oženi osobom koja mu je obećana od detinjsva, koja je zapravo vila. Ona, razočarana ishodom odlučuje da ga kazni – isprva želi da ga ubije ali ipak odlučuje da ublaži kaznu tako što će ga pretvoriti u Zver.

8. Petar Pan

petar pan

Zasnovano na: ”Petar Pan”, britanska pozorišna predstava, Dž. M. Beri, 1914

Iako je Petar Pan zasnovan samo na pozorišnoj predstavi od koje su kasnije potekle mnoge priče i romani, postoje neke male razlike između predstave iz 1914. i crtanog filma iz nekoliko dekada kasnije, a najveće su te što je Petra Pana inicijalno glumila devojka sa kratkom kosom (kako bi pokazali koliko je Petar Pan divno i nevino biće), kao i ta tužna činjenica da Zvončica umire. Nastanak Petra Pana je opisan u filmu U potrazi za Nedođijom koji je nominovan za Oskara pre desetak godina, a gde glavne uloge tumače Džoni Dep kao pisac Petra Pana i Kejt Vinslet. Taj film je jedan od lepših filmova koje sam ja ikada pogledao, i uvek ga preporučujem.

9. Snežana i 7 patuljaka

snezana

Zasnovano na: ”Snežana”, nemačka bajka, braća Grim, 1812.

Ono što je fascinantno kod Snežane nisu razlike između bajke i crtanog filma, već to što je bajka inspirisana pravom osobom. Naime, braća Grim su napisali ovu bajku po uzoru na život Margarete von Valdek, mlade nemačke grofice koja je rođena davne 1533. godine i umrla u svojoj 21. godini života. I ona je imala problema sa zlom maćehom, otišla iz zamka u šumu, i zaljubila se u tadašnjeg princa koji se zvao Filip.

10. Zvonar Bogorodične Crkve

zvonar

Zasnovano na: ”Zvonar Bogorodične crkve”, francuski roman, Viktor Igo, 1831.

Priča o Kvazimodu i Esmeraldi je bila poznata svima i pre ovog kultnog crtaća, a roman francuskog velikana Viktora Igoa i dalje može da se nađe u svim knjižarama (najčešće na dečijem odeljenju, iako roman i nije baš dečiji). Crtana verzija je mnogo svetlija od svog originala. U romanu, Esmeralda je šesnaestogodišnja romkinja iz Egipta, i na kraju romana biva obešena od strane zlog Frola. Kada Kvazimodo, zaljubljen u Esmeraldu, sazna šta je to Frolo uradio, on ubija svog hranitelja, i nestaje zauvek. Nakon dosta godina, Kvazimodove kosti bivaju pronađene kako grle Esmeraldine kosti, i ovo je verovatno najtužnija priča koju ste čuli danas.