Drama

Ivana Dimić – Arzamas // Dobitnica ovogodišnje NINove nagrade

By In

arzamas-ivana_dimic_vO odnosu oca i sina, kao i majke i sina dosta se pisalo u našoj i svetskoj književnosti, ali o odnosu ćerke i majke, pogotovu kada je reč o dementnoj majci, novost je za naše čitaoce.Dobitnica ovogodišnje NINove nagrade, Ivana Dimić, napisala je neobičnu i dosta ličnu priču o ćerki koja se brine o svojoj dementnoj majci. Roman je mozaik dijaloga i proze, razgovora između majke i ćerke koji su s početka interesantni i pomalo humoristički, da bi postepeno postajali sve tužniji i nepodnošljiviji. Neobični naslov romana Arzamas je zapravo grad u Rusiji koji je Staljin napravio za naučnike za konstrukciju atomske bombe, ekvivalent američkom Los Alamosu.

Ja sam naslov odabrala zbog citata u knjizi Energija zablude Viktora Šklovskog. U toj teoriji o Tolstoju on piše kako je grof Tolstoj otišao u Arzamas da kupi imanje i kad se dogovorio s trgovcem, ostao je tamo da prespava. Usred noći ga je probudio užas: smrt mu je na uvo šapnula “To se ti mene plašiš”. Šklovski komentariše: sreća i smrt, to je arzamaski užas. Ja sam uzela tu reč za naslov jer se kćer koja čuva majku obolelu od demencije nalazi u pravom arzamaskom užasu – kaže Dimićeva.

Na početku romana majčini komentari su smešni i pomalo tipični za staricu od osamdesetak godina koja i dalje veruje da je najbitnije za devojku da se uda i prebacuje svojoj ćerki što se na taj način nije ostvarila. Kasnije njene zamerke i ispadi postaju sve zamorniji i glavna junakinja, ćerka, nalazi se u paklu iz kog ne želi da izađa jer je tu čvrsto drži ljubav prema jedinom preostalom članu porodice. Uloge su u potpunosti zamenjene, te ćerka postaje majka svojoj majci, pazeći na nju kao na malo dete koje se postepeno vraća u infantilnost. Iako je priča napisana u formi dijaloga bez posebnih opisa emocija, tačno možemo osetiti kroz šta ćerka prolazi i kako se oseća u određenim trenucima. To pokazuje veštinu pisca –  da se naizgled površnim situacijama i kratkim rečenicama prikažu najdublja osećanja likova.

Osim teme koja nije tako česta, tu je i neobična forma. Ovo je drama ispresecana kratkim pričama, koje su lična razmišljanja o životu, ljubavi, smrti is vim ostalim temama koje brinu savremenog čoveka.

Ova interesantna i dirljiva priča o mami čita se brzo i u jednom dahu, za čitanje nije potrebno više od dva sata ali ostaje u mislima mnogo duže. Preporučila bih je svima jer je lična, zabavna, emotivna, tužna, smešna, sve to u jednom. Uživajte.

piše: K.K.


Broj stranica: 206

Godina izdanja: 2016

Izdavač: Laguna