Publicistika

Jirgen Todenhefer – Deset Dana u „Islamskoj Državi“ // Prava istina iza najvećeg straha današnjice

By In

Da li ste se ikada zapitali kako je nastala samoprokamovana „Islamska Država (ID)”, kako izgleda život unutar nje i kolika je ona zaista pretnja po nas i ostatak sveta? Koja je veza Al-Kaide, Džabhat al Nusre i drugih terorističkih organizacija sa ID-om?

Na sva ova, i mnoga druga pitanja, odgovara nam Jirgen Todenhefer, nemački novinar i prvi zapadnjak i nemusliman koji je uspeo da uđe u ID i da se iz nje vrati živ.

Deset dana u Islamskoj Državi je alarmantno i prosvetljujuće iskustvo iz prve ruke o onome što se dešava unutar granica  „Islamske Države“. Kroz svoje razgovore sa vojnicima, zatvorenicima, lekarima, sudijama ali i običnim narodom, Todenhefer nam pruža zapanjujuće informacije o načinu funkcionisanja ove terorističke organizacije koja želi da se svetu predstavi kao država – Kalifat.

Nakon dobijanja jedinstvene pismene garancije kalifa (vrhovnog vođe ID) u novembru 2014. godine, Todenhefer je, kao prvi novinar sa Zapada, otputovao sa svojim sinom i još jednim članom u Mosul (tada pod okupacijom ID, a od jula 2017. ponovo pod Iračkom vlašću), gde je boravio deset dana. Primarni razlog za dobijanje ove, do tada neviđene dozvole, jeste bio želja kalifata da prikaže Zapadu kako se zapravo živi u njihovoj državi. U razgovorima koje je vodio sa raznim ljudima, ovaj vrsni poznavalac Kurana i Islamske tradicije, postavljao je veoma nezgodna pitanja, baš onakva kakva bismo i mi sami postavljali, da imamo priliku. Odgovori na koje je nailazio, bili su istovremeno neshvatljivi i zastrašujući ali i zadivljujuće iskreni. Borci Islamske Države nisu uvek blagonaklono reagovali na njegove provokacije, naročito zbog činjenice da je Todenhefer predstavljao sve ono što oni mrze najviše – nevernika i još na sve to i Nemca. Iz nekih od odgovora saznajemo da, u ovoj samoproglašenoj državi svi zakoni potiču iz Kurana i da su im sve dotadašnje sudije poubijane i zamenjene onima koji kao glavni i jedini zakon imaju Kuran. Takođe, robovasništvo je opšte prihvaćeno i česta pojava unutar granica ove „države“ a robovi prvenstveno pripadnici drugih religija poput Jezida koje smatraju nižom rasom.

Deset dana u Islamskoj državi nam pruža autentičan uvid u brutalan način razmišljanja boraca Islamske Države kao i njihove razloge dolaska u nju, ali takođe i predstavlja važan istorijski dokument koji ne zaboravlja i „nepravde i aroganciju Zapada“, kako i sam Todenhefer priznaje. Prve stranice knjige odlično objašnjavaju splet okolnosti koji je doveo do stvaranja zlokobne ID kao i uloge Zapada u svemu tome. Stoga, nemojte se pribojavati da treba da imate ikakvo predznanje kako biste se upustili u ovo desetodnevno putovanje „u srce terora“, Todenhefer, će vas savršeno uvesti u priču i bezbedno provesti kroz nju. Topla preporuka svima onima koji su zainteresovani za ovu tematiku, knjiga zaista odlično otvara vrata ovog zastrašujućeg sveta koji je ne tako daleko od nas.

piše: Milana Škorić


Naslov originala: Inside IS – 10 Tage im „Islamichen Staat“

Broj stranica: 307

Izdavač: Laguna