Publicistika

Kako biti Parižanka gde god da si // Knjiga koja je zamenila ženske časopise o stilu života

By In

parizankemalaIako ste od Bukmarkića navikli da dobijate preporuke za ozbiljne romane, knjige koje će najviše ceniti ljudi koji zaista vole da čitaju, ovoga puta smo mislili i na one koje vole nešto lagano, neumarajuće i najpre zabavno. Knjiga koju dosta žena širom sveta obožava Kako biti Parižanka gde god da si je svojevrsni vodič krož život najstilizovanijih žena na svetu ali i zbirka saveta za sve one koje žele da unesu malo šika u svoju svakodnevicu.

Ne morate biti Francuskinja da biste bili Parižanka.“ rekao je čuveni Karl Lagerfeld, znajući da su pariske žene oličenje stila kom svaka žena teži. Njihova ležernost i urođeni šarm kom se dive žene i muškarci širom sveta zaista su specifične a četiri Parižanke, An Berest, Karolin de Megre, Odri Duan i Sofi Mas na šarmantan način opisuju ljubav, stil i loše navike pariskih žena. One vas savetuju kako biti šik dok radite najjednostavnije stvari na svetu, kao što je odlazak na pijacu. Možete pročitati o njihovim navikama koje ih čine tako jedinstvenim, ali mnogo više možemo pročitati o njihovim manama i pronaći se u barem jednoj od njih. Sve to je napisano na humoristički način pa će vas knjiga ne samo nasmejati, nego se nećete osećati loše što izbegavate teretanu ili što ste popili koju čašu vina više, jer ako mogu one, zašto ne biste mogli i Vi. One prihvataju svoje mane jer su upravo one koje ih karakterišu i čine interesantnim, pa možda bi trebalo da i mi prestanemo da ih se stidimo. Osim što možete usvojiti neke savete, interesantno je identifikovati se s njima i otkriti koliko parižanke imamo u sebi.

Parižanke odlikuje ravnodušnost, snobizam i ležernost. One se ni oko čega ne trude previše i upravo zbog toga se drugi trude oko njih, a knjiga vam otkriva kako postati tako cool.  O tome šta vole da nose, a šta nikad ne bi obukle, kakve su ljubavnice, kakve su majke, kakve kuvarice i kakve na poslu, saznaćete na stranicama ove šarene knjige. Da, šarene, jer knjiga obiluje fotografijama lepih Francuskinja i ostalih „francuskih“ stvari, koje su u skladu sa napisanim tekstom pa ne samo da možete pročitati nego možete imati i vizuelni prikaz.

Pored toga, knjiga sadrži i recepte za jednostavna jela koja možete spremiti za večeru pa čak i vodič za mesta koje preporučuju da posetite u Parizu, listu butika u kom tipična Parižanka voli da kupuje, kafića gde pije jutarnju kafu i jede croissant ili restorana u koje bi otišla na večeru sa prijateljima ili na prvi sastanak.

Ovo je knjiga koja se čita za jedno popodne, poput najnovijeg broja Cosmopolitan-a. I iskreno, jezik kojim je pisana ne razlikuje se mnogo od jezika Keri Bredšo kolumne, jezika kojim su pisani magazini, (a već pomenute fotografije koje gotovo da dominiraju knjigom još više doprinose magazinskom izgledu).

Stoga, knjigu preporučujemo ženama 1) koje žele da budu malo više šik 2) koje vole modu 3) koje žele da ubiju tmurno nedeljno popodne 4) vole da čitaju ženske magazine 5) čiji je moto ”If you can’t handle me at my worst, then you don’t deserve me at my best.”

Ono što mogu da garantujem je da ćete se zabaviti a možda izvučete nešto korisno iz ove knjige. U svakom slučaju, imate jednu lepu knjigu kao ukras za noćni stočić, a možete i da je slikate pored šolje kafe i okačite na Instagram. Ima da pršte lajkovi.

piše: K.K.


Naslov originala: How to be Parisian Wherever You Are

Godina izdanja: 2015

Izdavač: Laguna

Broj stranica: 255