svaštara

Kako Njujork pomaže nezbrinutoj deci da čitaju knjige?

By In

fda34780-bebb-0132-9a5c-0e01949ad350

Opšte je poznato koliko su knjige bitne za odrastanje svake osobe, posebno za formiranje ličnosti deteta. U današnjem svetu, sve je više dece koja ne čitaju knjige, koliko god oni uslova imali za to. Još je više dece koji za to nemaju uslova, niti dom. Upravo zbog toga, Njujork je odlučio da pokloni nekoliko hiljada knjiga za decu svim nezbrinutim domovima u gradu.Ovaj projekat, koji je delo Ministarstva obrazovanja i Departmana za nezbrinutu decu, će se sprovesti oko 20 svratišta u celom gradu, tako da će knjige moći da čitaju nekoliko hiljada dece.

Nije malo poznato da se Njujork bori sa ogromnim ciframa nezbrinute dece. Prošle godine je zabeleženo da je oko 76.816 istih bilo po domovima širom grada. Iako se grad, a i Sjedinjene Američke Države bore da ovaj broj smanje, ovaj potez sa knjigama je samo olakšavajuća okolnost.

Kako kancelarka za obrazovanje u Njujorku, Karmen Farinja, kaže, ”svaki učenik – nebitno iz koga dela Amerike da je, treba da ima olakšan pristup knjigama i van učionice”. Direktor centara za nezbrinutu decu, Gilbert Tejlor dodaje da je stavljanje hiljada knjiga u svratišta vrlo bitno za dalje akademsko usavršavanje svakog deteta.

Jedan od izdavača koji će donirati svoje knjige je Skolastik (koji je najpoznatiji zbog izdavanja američkog izdanja romana o Hariju Poteru), koji će donirati 5,000 svojih knjiga.

Koliko god da je ova priča potresna, bar je evidentno da postoje ljudi koji se trude da takvoj deci pruže nešto što oni sami ne mogu. Koliko je Srbija daleko od ovoga, možemo sami da procenimo imajući u vidu da nam je trenutno najveći državni problem ko je imao seksualne eskapade u rijaliti emisijama.