Triler

Karen Hamilton – Savršena devojka // Upornost koja prevazilazi sve granice

By In

Drži se plana. Ako nemaš plan, planiraš propast. Samo jedna od mnogih mantri koje se provlače kroz ovo delo. Naizgled samo još jedan u gomili priručnika Kako preživeti raskid? Tajne uspešne veze? Ali ne dajmo da nas naslov zavara. Ovo je daleko od patetične ispovesti o neuzvraćenoj ljubavi; ovo je triler, koji će vam iz prve ruke dati psihološku sliku devojke, koja očajnički uverava sebe da sve drži pod kontrolom, ali korak po korak, pomera lestvicu ludila, briše granice koje smo mislili da neće preći, svakim postupkom nas iznenađuje i uvlači u svoj uvrnuti svet opsesije.

Džulijet, odnedavno stjuardesa u avionskoj kompaniji, kreće se uzlaznom putanjom u svojoj karijeri, ima sve što mladi žele, dobar posao, stan, kola. Lepa i pametna, sa svetlom budoćnošću isped sebe zvuči kao stvarno savršena devojka koja gradi svoj život, ali to je samo privid. Iza ovog vela da je sve baš kako treba stoji jedna usamljena, ostavljena, izneverena, razočarana, lucidna devojka koja ima mnoštvo tajni i samo jedan cilj, koji opravdava sredstva.

Njena svakodnevnica se sastoji od uhođenja i špijuniranja bivše drugarice Bele, koja joj je zagorčala tinejdžerske dane i bivšeg dečka Nejta, koji će je usrećiti do kraja života, samo on to još ne zna. Sklapa nova priljateljstva, veze i uspešno održava masku obične devojke. Sa „iznenadnom“ željom da postane stjuardesa „slučajno“ se zapošljava u istu avio-kompaniju u kojoj je Nejt pilot. Polako, ali sigurno mu se približava i čeka trenutak kada će jednom za svagda uzeti stvar u svoje ruke. Krši zakone i pravo na privatnost, ugrožava bezbednost drugih, obmanjuje i vara, sve u cilju ostvarivanja dobro osmišljenog plana.

Karen Hamilton sa svojim prvencem uspešno dočarava jedan uvrnuti um, bolesnu psihu, bezgranično upornu devojku, kojoj ne možeš reći ne. Posle čitanja ovog dela, jedno je sigurno – nikada više nećete biti sigurni šta se zbiva u glavama drugih. Teško je poverovati da jedna osoba ujedno može da nam bude strašna, poremećena i potpuno strana, ali i neverovatno draga. Kakvi god bili njeni postupci, ne osuđujemo, ne kritikujemo, kao što bi bio slučaj za bilo koga drugog. Pokušavamo da je razumemo, imajući na umu tragediju i gubitke iz detinjstva, manjak roditeljske ljubavi i brige, trudimo se da joj oprostimo u nadi da će stati. Ne gledamo je kao špijuna, manijaka ili sociopatu, već kao jednu slomljenu devojku koja još ima šanse da se spase. Strpljen-spasen. Drži se plana. Po svaku cenu. Sve će uraditi, samo da ga vrati. Ali, koliko daleko je spremna da ide?

piše: Jelena Kajtes


Naslov originala: Karen Hamilton – The Perfect Girlfriend

Izdavač: Laguna

Broj strana: 372