Misterija, Teen / YA

Karen M. Makmanus – Neko od nas laže // Miks ”Pretty Little Liars” i ”Gossip Girl” za (isključivo) mlađe tinejdžere

By In

Iako odavno nisam tinejdžer, još uvek ću da uzmem da pročitam sve što se klasifikuje kao young adult (omladinska) literatura, i pogledati svaku tinejdžersku seriju. Možda jer sam tinejdžer u duši. Nekad me sve to razočara pa provedem nekoliko sati prevrćući očima (kao što sam to uradio kada sam progutao prvu sezonu Riverdale serije – nije mi se dopala jer je izuzetno loša, ali sam ipak pogledao sezonu u dva dana), a nekad se potpuno prepustim priči i zavolim je do samog kraja, kao što je slučaj sa, recimo, romanima Džona Grina. Međutim, young adult literatura ima da ponudi dosta toga što bi se svidelo svim tinejdžerima ali, realno, i odraslim osobama. Na kraju krajeva, to što su protagonisti romana tinejdžeri, ne mora da znači da su knjige samo za njih, zar ne? Iako Urban Reads trenutno (sa razlogom) drži monopol nad književnošću za tinejdžere, od nedavno je i izdavačka kuća Vulkan pokrenula svoj Young Adult odeljak – a među njihovim romanima sam ugledao i Neko od nas laže američke spisateljice Karen M. Makmanus. O čemu je ova priča, o čemu se to tačno laže, i na samom kraju – ko bi trebalo da pročita ovaj roman a ko da ga skroz izbegne?

Priča je smeštena u jednu američku srednju školu, i počinje u trenutku kada pet učenika biva poslato na kaznenu nastavu. Tu je Sajmon, austsajder i tvorac aplikacije O Tome, na kojoj se objavljuju tračevi o svim učenicima te škole. Zatim su tu štreberka Bronvin, lepotica Adi, kriminalac Nejt i sportista Kuper. Previše kliše, zar ne? Čovek bi pomislio da će spisateljica biti malo maštovitija, ali radimo sa tim što imamo. Nego da se vratimo na priču – do kraja te kaznene nastave (za koju svi misle da su tu greškom ili da im je neko podmetnuo), Sajmon će biti mrtav, a četvoro učenika biti glavni i jedini osumnjičeni za njegovo ubistvo. Da stvar bude još gora, svako od njih ima i razlog za ubistvo – Sajmon se spremao da sutradan objavi užasne tajne o njima na O Tome aplikaciji. Kako se priča polako raspliće, otkriće se da je Sajmon bio dosta ozloglašen u školi, ga je imao tajne o svima iz škole i svima pretio da će ih otkriti. Kroz jednu kriminalnu misteriju, desiće se ljubav, svađe, prijateljstva, prevare, i otkriće se užasne tajne.

Neko od nas laže je definitivno dete kultnog tinejdžerskog filma The Breakfast Club i popularne serije Gossip Girl, napisana od strane tinejdžerske Agate Kristi. Knjiga, kao što sam pomenuo, počinje na jedan vrlo kliše način, gde likovi nemaju apsolutno nikakvu dubinu. Ipak postoji ta dubina da Karen M. Makmanus upada iz klišea u nešto što se čini da je još veći kliše – nakon nekoliko poglavlja, otkriće se da je svako od njih drugačiji, jer o ljudima ne treba suditi na prvu loptu, i na isti taj kliše način će se otkriti da svako od njih krije nešto o čemu se baš za njega ne bi pomislilo. Ali da budem iskren, ovaj roman neće čitati niko ko ima preko 16 godina, a ova ciljna grupa o takvim stvarima ne razmišlja, tako da ipak opraštamo spisateljici.

Moram da pohvalim Vulkan izdavaštvo na jako lepim koricama i dizajnu za ovaj roman (iako sam i dalje u rebusu šta je sa formatom Vulkanovih knjiga), ali moram da primetim da je prevod vrlo loš. Mnogo sam razmišljao o tome da li je knjiga jednostavno loše napisana ili je samo loše prevedena, i shvatio sam da zec leži malo u jednom pa malo u drugom grmu. Kao prvo, verujem da je spisateljica proračunala ciljnu grupu ove knjige i nije se nimalo potrudila da napiše neke komplikovane rečenice koje se sastoje od nečeg komplikovanijeg od subjekat – predikat – objekat, ali i prevod bi mogao biti mnogo bolji. Neke rečenice jednostavno zvuče vrlo veštački ili nemaju smisla, a dok sam čitao ovaj roman, više sam razmišljao o lošem prevodu nego o samoj priči, što je na neki način i pokvarilo moj generalni utisak. U svakom slučaju, roman se čita vrlo brzo i lako, što pretpostavljam da je bio ultimativni cilj.

Na kraju krajeva, hajde da se pozabavimo mojim pravim i iskrenim mišljenjem o ovom romanu. Roman je obična tinejdžerska limunada koju nikako ne bi trebalo da pročitaju stariji od 17 godina. Čak i ako ste fan tinejdžerske literature, zaobiđite ovaj roman. Ipak, ako je u pitanju osoba mlađa od 17 godina koja razmišlja da pročita ovaj roman – svakako, i za to ima moju apsolutnu podršku. Ovo je knjiga koju će mlađi tinejdžeri obožavati i čitati iznova i iznova. Dajem dve i po zvezdice isključivo zbog toga što smatram da će tinejdžerima biti užasno zanimljivo. Da je ovo knjiga za odrasle, od mene bi dobila nulu.

Zaključak – ako si odrasla osoba ili fakultetlija – ova knjiga nije za tebe. Ako ipak gledate da kupite neki poklon sedmaku ili osmaku (nebitno kog pola jer je ova knjiga vrlo prilagođena za oba pola), onda računajte da ste uboli pravi poklon. Posebno ako se upravo tom sedmaku ili osmaku dopada Riverdale, Gossip Girl ili Pretty Little Liars.


Naslov originala: Karen M. McManus – One of Us is Lying

Izdavač: Vulkan izdavaštvo – YA Vulkan

Broj stranica: 283