Misterija, Triler

Karin Salvalađo – U hladnom srcu // Hladni slučaj u ledenom gradu

By In

U-HLADNOM-SRCU-00007422711733Misterija, ubistva, tajne, ljubav. Ko ne voli sve te stvari, posebno zajedno? Ipak, retko se desi da neko ko ranije nije imao iskustva u pisanju uspe da napiše roman koji će da osvoji srca svih koji ga pročitaju. Jedna od takvih spisateljica je Karin Salvalađo, a jedan takav roman je U hladnom srcu (u originalu Dust Bone White, ”Belo kao koštani prah” u slobodnom prevodu)njen debitantski roman koji uključuje i tematiku trgovine belim robljem, i sudeći po komentarima čitalaca sa Goodreads, potpuni hit, a većina njih pohvalila je spisateljicu i izrazila nevericu da je ovo zapravo njen prvi roman. Ono što je sama spisateljica rekla za roman je da je isprva trebalo da bude kratka priča, ali ipak mnoštvo ideja koje je imala joj nisu dale da priču završi na samo nekoliko stranica, stoga je napisala priču koja broji više od 200 i koja će sigurno da dopre do srca svih ljubitelja krimi fikcije. O čemu je ovaj roman?

Krhka Grejs, koja je tek pre nekoliko nedelja izasla iz bolnice nakon transplantacije srca, prestravljena i sama pokusava da dobije pomoć nakon što kroz okno svog prozora biva svedok ubistva jedne žene. Kako policiji treba puno vremena da stigne do zabačenog dela grada Kolijer, Grejs izlazi iz kuće i nesigurnim i slabašnim korakom stiže do ranjene žene za koju se ispostavlja da je njena majka. Pre nego što će izdahnuti ona se izvinjava Grejs sto je toliko dugo nije bilo u njenom životu i  nakon par kriptičnih rečenica umire.

Detektivka Mejsi Frili uputiće se u zamrli Kolijer uprkos tome što je u poodmakloj trudnoći, jer postoji osnovana sumnja da je ubistvo Lijen Adams usko povezano sa nerešenim slučajem na kom je radila pre jedanaest godina. Međutim, ovaj mali hladni grad pokazaće se kao neprijateljsko tlo jer niko od ljudi neće biti voljan da otkrije tajne vezane za ova dva slučaja, uključujući i mladu Grejs koja zna mnogo više nego što deluje. U toku istrage Mejsine frustracije se nagomilavaju, jer ne samo da pred sobom ima kompleksan slučaj koji uključuje dva više ubistava i trgovinu belim robljem, već je suočena i sa ličnim problemima buduće samohrane majke i žene koja je opet u blizini bivše ljubavi i partnera. S druge strane imamo Grejs, čije će majke ubistvo biti samo okidač za oživljavanje starih trauma i tajni.

Kao neko ko nije veliki fan krimi romana, moram priznati da je U hladnom srcu dobro napisana priča sa puno psihološki kompleksnih i dobro napisanih likova, među kojima smatram da će Mejsi biti i Vaš favorit. Priča je intrigantna i čitalac će se osećati kao da je na ringišpilu ili još bolje, u zečijoj rupi jer ni u jednom trenutku neće moći sa sigurnošću da zna kako će se priča odmotati, jer svaka nova stranica otkriva sledeći trag do raskrinkavanja tajni vezanih za ubistva. Verujem da će ovo štivo biti idealno za one koji u lenjim letnjim danima traže nešto što će ih podstaći na razmisljanje.

piše: Kadira Huseinović


Naslov originala: Karin Salvalaggio – Dust Bone White

Broj stranica: 256

Izdavač: Vulkan Izdavaštvo

Godina izdanja: 2015