Drama, Istorijski, Ljubavni

Karmen Domingo – Gala-Dali // Neverovatna priča o muzi Salvadora Dalija

By In

Nadrelizam je, kao što znate, jedan od najkomplikovanijih pravaca u umetnosti, kako po tumačenju dela, tako i po mentalitetu samih umetnika koji ga čine. Najistaknutiji (i po sopstvenim rečima, jedini) umetnik nadrealističkog pravca je, naravno, Salvador Dali. Svi znamo njegova dela, prema kojima niko nije ostao ravnodušan. Kada ih posmatramo, čini se kao da tonemo iz jednog sna u drugi i tako u krug. Prosto je nezamislivo kako je sve to pre prelaska na platno postojalo u njegovoj glavi. Ali, postavlja se pitanje, odakle mu inspiracija za sve to? Dovoljna je samo jedna reč, ili samo jedno ime, i stvar je odmah jasna. Gala. Jedna od retkih žena koje su poznate jednako, po nekima mozda i više, nego njihov muž, umetnik. Svi je znamo kao muzu prvo Pola Elijara, a potom i Salvadora Dalija. Ali ko je bila ova žena, koja je obeležila samim svojim prisustvom ceo jedan pravac u umetnosti? Karen Domingo nam u svom romanu Gala-Dali daje odgovor na ovo pitanje.

Ono što se meni izuzetno dopalo kod ovog romana jeste što pisac ne idealizuje heroinu ni u jednom trenutku, prikazuje je zapravo onakvu kakva je bila. Gala je, naravno, bila zena koja je posedovala mnoge kvalitete, ali isto tako i mane. Upravo te mane su ono što je nju činilo jedinstvenom i oba umetnika su bila svesna toga. Domingo fenomenalno uspeva da nam dočara stepen idealizacije Gale od strane kako Pola, tako i Salvadora. Bila je predmet mnogih Elijarovih pesama, kao i Dalijevih slika. O tome koliko je bila značajna za njihovo stvaralaštvo govori i činjenica da je Salvador u jednom trenutku počeo cak i da potpisuje svoja platna sa Dali-Gala.

Za ovu knjigu se može reći na neki način da je čak i feministička, ako uzmemo u obzir Galinu ličnost. Naime, ona, iako prilično sebična i zaluđena novcem, je uvek stavljala sebe na prvo mesto i nikada nije dozvolila da je ni jedan muškarac promeni, pa makar bio on i sam Salvador Dali. Upravo ova njena osobina činila ju je toliko mističnom i privlačnom muškarcima čitav život, iako (po sopstvenim rečima) nije bila preterano lepa, njena ličnost ju je činila naprosto neodoljivom. Uvek je radila ono što Gala želi, spavala je naokolo sa muškarcima kada je želela, trošila novac kad joj se prohte. Brak nije shvatala kao zatvorenu instituciju, vec naprotiv. Znala je da odvoji fizički od psihičkog užitka i zbog toga je mnogi nisu razumeli i osuđivali su je. Ona za to, naravno, nikada nije marila.

Uprkos tome što su se uvek trudili da drugima stave do znanja da je njihov odnos idealan, Galina veza sa slikarom bila je prilično komplikovana. Dali je sam po sebi izuzetno specifična licnost, večiti dečak – Petar Pan XX veka. Kroz ovu knjigu, koja iako se prevashodno odnosi na Galu, saznajemo puno toga i o njemu. Na primer, Dali se nikada nije osećao prijatno u seksualnom kontaktu, ni sa jednim polom, iako su njegove slike često imale i seksualnu tematiku. Bio je izuzetno ekscentričan, voleo da se ponekad oblaci u sestrine košulje, te ni ljudi nisu znali šta da misle kada je otpočeo svoju vezu sa Galom. Nisu imali puno pravih prijatelja, možda čak ni jednog, ali ih je javnost, pogotovo američka, obožavala! I zaista, čitajući ovu knjigu, pomislite da postoji neki kosmički razlog, neka nevidljiva šema stvari, po kojoj su ovo dvoje, na svoj način, savršen par. Gala je Salvadoru bila jedini pravi prijatelj i na kraju krajeva, budući da se zbog nje posvađao i sa sopstvenom porodicom, jedina familija koju je imao. Upravo o tome govori i njegova slika Med je sladji od krvi.

Uticaj koji jedna žena može da ima na muškarca je velik. Uticaj koji je Gala ostvarila na Pola i na Salvadora je nemerljiv. Znam da vam je teško to da zamislite, ali kada pročitate ovu knjigu uverićete se zaista da ni jedna Elijarova pesma i ni jedna Dalijeva slika (ukljucujuci i, da, Trajnost memorije) ne bi ni postojala da nije bilo ove zene. Pa kako onda da joj se ne divimo!

piše: Katarina Ilić

This slideshow requires JavaScript.


Naslov originala: Carmen Domingo – Gala-Dali

Izdavač: Laguna

Broj strana: 360