Drama

Kit Stjuart – Bio jednom jedan dečak // Drugačiji pogled na autističnu decu

By In

Video igrice uglavnom imaju lošu reputaciju. Dok jedni tvrde da promovišu nasilje, drugi ih kritikuju zbog toga što izazivaju zavisnost, te su današnja deca prikovana za ekran i više se ne igraju napolju kao što smo mi to radili.Knjga Bio jednom jedan dečak (u originalu: A Boy Made of Blocks) pokazuje da video igrice ne moraju nužno biti loša stvar. Jedan mladi tata upravo je na ovaj način pokušao da nađe zajednički jezik sa svojim osmogodišnjim sinom, dečakom po imenu Sem.

Sem nije kao ostala deca – on je autističan. Svet doživljava na potpuno drugačiji način i život sa njim prepun je nepredvidivih situacija. Ali, Aleks je jedan umorni tata koji nema više snage da se bori protiv bolesti koja je dijagnostifikovana njegovom sinu. Sve duže ostaje na poslu, izbegava da se brine o Semu i ostavlja svojoj ženi Džodi da se bori sa detetovim suzama ako mu hrana nije određene temperature ili ako mu bilo šta drugo ne odgovara. Sem loše reaguje na sve što ga zbunjuje i plaši, a takvih stvari je dosta. Džodi, Semova majka, jedina je osoba koja može da smiri svog sina i predvidi kako će se ponašati, dok Aleks, barem na početku romana, autizam vidi kao demona koji je opseo njegovog sina i protiv kog gubi bitku. Na početku, za njega je autizam bolest, međutim, do kraja knjige on nauči da prihvati autizan kao nešto što čini njegovog dečaka posebnim i uspeva da upozna svog sina na pravi način.

Sredstvo koje koristi upravo je video igrica – Majnkraft. Ona se razlikuje od drugih po tome što nema nasilja, ubijanja, neprijatelja. To je igrica u kom svako može da gradi svoj svet, stvara kuće, palate, tvrđave. Ova igrica pomogla je Semu da se otvori prema ljudima, da iskaže misli i osećanja i konačno, da se poveže sa svojim tatom. Aleks shvata da je  upravo Majnkraft odličan alat da upozna svog sina.

Sve više roditelja sreće se sa ovom čudnom bolešću kojoj se ne zna uzrok. I sam pisac ima autističnog sina i u ovu knjigu utkao je neka lična iskustva, kako svoja, tako i iskustva drugih roditelja koja žive sa autističnom decom. Sve to čini ovu knjigu ne samo uverljivom, nego i zabavnom i dirljivom.

Zašto treba pročitati ovu knjigu? Da bismo bolje razumeli roditelje čija su deca posebna, da ne bismo na autizam posmatrali kao poremećaj, već na nešto što ovu decu čini posebnom. Roditeljstvo je samo po sebi teško, a još teže ako dete ima posebne potrebe. Osim ove glavne teme, tu su i paralelne priče i drugi interesantni likovi u knjizi koji se na svoj način bore sa drugim problemima koje život nosi, kao što su gubitak člana porodice, neuzvraćena ljubav. I pored toga što se bavi teškim temama, ovo je jedna optimistična knjiga u kojoj ćete uživati.

piše: K.K.


Naslov originala: Keith Stuart – A Boy Made of Blocks

Izdavač: Vulkan

Godina izdanja: 2017 za srpsko tržište

Broj stranica: 302