booklist

Klasici dečije književnosti koje morate pročitati (ako već niste)

By In

banner

Jednom je Filip Pulam, pisac dečijih klasika, rekao da on piše za dečaka koji je nekada bio. Tako i svi mi imamo nešto što nas možda jednim delom ne čini odraslima – da li je to ljubav prema crtanim filmovima, igricama na računaru, superherojima, ili je možda nešto drugo, jedno je sigurno – svi mi potajno (neki i malo manje tajno) vole stvari koje će ih vratiti u detinjstvo. Koje su to knjige koje smo svi čitali dok smo bili mali? I šta uraditi sa knjigama koje su zaista predivne a nikad nismo imali prilike da ih pročitamo u ranijim danima naših života? Sledi spisak predivnih dečijih ostvarenja koji, iako dečiji, kriju neverovatne poruke. Romani o Hariju Poteru i Gospodaru Prstenova nisu na ovoj listi iz prostog razloga što, 1) ih ne smatram isiključivo dečijom književnošću,  2) su vanvremenski i automatski se nalaze na svakoj must-read listi.

1. Luiza Mej Alkot – Devojčice (u originalu Little Women)

4998883a9bde507325b3e584df42a38eKnjiga Devojčice, ili Male žene, topla priča o četiri Marč sestre – Meg, Džo, Bet i Ejmi je jedna od najpopularnijih knjiga američke književnosti 19. veka. Priča je smeštena za vreme Američkog građanskog rata kada njihov otac bude mobilizovan. Kako je porodica upala u teške probleme, četiri devojčice moraju da odrastu vrlo brzo – i svaka od njih na svoja pleća uzima težak deo svoje porodice. Bez obzira na tragedije i nedaće koje snalaze porodicu Marč, ovo je optimistična knjiga o detinjstvu, životu i odrastanju.


2. Fransis Hodžson Burnet – Tajni vrt (u originalu The Secret Garden)

The Secret Garden hardcover

Kada roditelji male Meri Lenoks preminu od kolere, usamljenu i bolešljivu devojčicu šalju u Englesku da živi sa svojim ujakom Arčibaldom. Kada joj kućna pomoćnica Marta bude ispričala sve o tajnom vrtu koji se nalazi na imanju njenog ujaka a koji je zaključan već preko 10 godina, Meri će ga svaki dan obilaziti i, pomažući vrtu da vrati prvobitnu lepotu, pomagaće i sebi. Tajni vrt je napisan u vreme kada su deca srednjeg staleža morala da se ponašaju kao mali odrasli ljudi, a roman je priča o ljudskosti, potrebi čoveka za prijateljstvom i najbitnije, o tome da deca treba da se ponašaju kao deca.


3. Mark Hadon – Čudan događaj sa psom u neko doba noći (u originalu The Curious Incident of the Dog in the Night-Time)

51k4-d+q7vL._SX341_BO1,204,203,200_

Matematički genije Kristofer Bun ima 15 godina i pati od vrste autizma. Jedne noći, on otkriva da je komšijska pudlica Velington ubodena grabuljama. U tom trenutku Kristofer poprima lik njegovog omiljenog heroja, Šerloka Holmsa, i pokušava da otkrije ko je ubio Velingtona. Smenjivanjem komičnih i tužnih scena, pisac Mark Hedon uspeva da od ovog romana napravi odlično štivo kako za decu tako i za odrasle, i predstavlja nam glavnog lika Kristofera Buna kao dečaka koji, iako ne razume osećanja najbolje, nikako ne treba da se sažaljeva, već da mu se divimo.


4. K. S. Luis – Letopisi Narnije: Lav, veštica i orman (u originalu The Lion, the Witch and the Wardrobe)

lion-witch-wardrobe

Piter, Suzan, Edmund i Lusi poslati su u kuću na selu u toku rata. Dok otkrivaju tajne sela, Lusi ulazi u u veliki ormar pun kaputa i odjednom se nalazi u prelepoj snežnoj šumi. Nakon prvobitnog oduševljenja novim mestom, Lusi shvata da je ona kidnapovana i da treba da bude predate Beloj Kraljici koja caruje Narnijom i koja želi da u svojoj zemlji uvek vlada zima. Priča o Narniji je alegorija o Hrišćanstvu, a svi likovi u romanu (kako u ovom tako i ostalim romanima iz ove serije) su očaravajući.


5. Astrid Lindgren – Pipi Duga Čarapa (u originalu Pippi Longstocking)

pippi+longstocking

Lik Pipi Duge Čarape nam je svima već odavno poznat – devetogodišnjakinja sa dve crvene pletenice koja živi sama u velikoj kći koja se zove Vila Vilekula sa svojim majmunom i konjem. Njena majka je umrla kada je Pipi bila mala, a njen otac je izgubljen negde na pučini mora, ali je Pipi sigurna da će se on vratiti jednog dana. Moć Pipi Duge Čarape je velika – ona je devojčica koja na dečiji način uspeva da živi život odrasle osobe i da se bori za sebe, što se posebno vidi u epizodi kada uhvati provalnike u svojoj kući u krene da pleše sa njima, nakon čega oni odlaze srećni bez ukradenih stvari u rukama. Pipin jedinstveni i asertivni način života je razlog zbog čega ova knjiga treba da se pročita.


6. Enid Blajton – Pet prijatelja u nevolji (u originalu Five Get Into Trouble)

31275e6180a89e156d1308a6b9b97545

Pet prijatelja je odlučilo da raspust provede na izletu po divnim predelima Engleske, sigurni da će se divno provesti.  Međutim, Dika su greškom kidnapovali, misleći da je on neko drugi i preostala deca su izbezumljena. Uspevaju da otkriju gde je on zatočen, i taman kad pomisle da su se spasli i da će pobeći, počinje druga priča. Pet prijatelja u nevolji je obavezno štivo za svu decu i tinejdžere jer nije džabe svrstan u klasike dečije književnosti i nije tek tako jedna od najpopularnijih dečijih knjiga, kako na svetu, tako i na našim prostorima.


7. Antoan De Sent Egziperi – Mali Princ (u originalu Le Petit Prince)

cw8n4Cq_SO2MKgqDAqIjmA_cover

Mali Princ je jedna od popularnijih i jedna od najmagičnijih dečijih priča ikada napisanih. U ovoj očaravajućoj i alegorijskoj priči, pripovedač pokušava da popravi svoj pokvareni avion u Sahari kada ga prekida mali dečak koji ga moli da mu nacrta ovcu. Iako isprva šokiran, on pristaje i tada kreće konverzacija između pripovedača i Malog Princa. Ova knjiga nije samo magična jer predstavlja život kakvim ga vide deca, već i kritika apsurdnosti odraslih. Svaka odrasla osoba koju je Mali Princ upoznao do ovog trenutka ima neku manu odraslih ljudi – nekad je to pohlepa a nekad loši životni ciljevi. Sent Egziperi je verovao da deca vide ono što je najbitnije u životu na neiskvaren način – prava prijateljstva i odgovornost, jer deca život vide srcem, a ne očima.


8. Johana Špiri – Hajdi (u originalu Heidi)

49c5f82924fefd4201ff005c8de7ef43

Hajdi je siroče i živi sa svojom tetkom Detom. Međutim, kada Det dobije novi posao, ona je i više nego srećna kada shvati da ne može da više da živi sa Hejdi, pa je šalje kod svog mrzovoljnog dede koji živi visoko na Alpima u Švajcarskoj. Hejdi će se posebno svideti život na selu, ali sve će se to promeniti kada se posle nekog vremena tetka Det vrati sa informacijom da je našla posao za Hajdi u Frankfurtu, gde će morati da pravi društvo devojčici u kolicima. Osim predivne price, roman Hajdi obiluje predivnim opisima savršenih Alpi. Svi znaju za Hajdi, ali malo ko je pročitao, I to mora da se promeni.


9. P. L. Travers – Meri Popins (u originalu Mary Poppins)

Deca iz porodice Benk – Džen, Majkl i blizanci Džon i Barbara žive sa svojim roditeljima i svojoj dadiljom. Jednog dana, kada njihova stara dadilja ode, nova će doći iz oblaka pomoću velikog crnog kišobrana. Ono što sledi je san svakog deteta – pomoću letećeg kišobrana oni će preleteti celu zemaljsku kuglu za minut, ali isto tako će piti i čaj na plafonu svoje sobe. Iako prava Meri Popins nije toliko slatka kao Džuli Endruz u istoimenom Diznijevom filmu, ovo je interesantna i zabavna priča o prijateljstvu dece i odraslih.


10. Justejn Gorder – Sofijin svet (u originalu Sofies verden)

b135c61e443596198ac2f5ed914c488e

Za sve radoznale dečake i devojčice (ali isto tako i obavezno za sve odrasle osobe) je ova priča o istoriji filozofije. Iako naizgled ne dečija književnost, glavna junakinja ima 14 godina i najviše na svetu je zainteresovana za filozofiju.  Kako Sofi pokušava da reši zagonetke sveta i univerzuma, ona takođe počinje da otkriva sebe. Ovo je odličan roman žanra misterije ali isto tako i obavezno štivo za svu ‘’veliku decu’’ koja su izuzetno radoznala.