Publicistika, svaštara

Knjiga polaroid fotografija Endija Vorhola: Bolje i od Instagrama

By In

UntitledDanas ne postoji ništa što se kupi a ne postavi se na Instagram. Ne postoji žurka koja ne osvane na Instagramu. Svaka nova frizura – selfi – postavi na Instagram sa heštegovima #selfie #instaselfie itd. Iako se čini da se fenomen selfija desio u poslednjih nekoliko godina, tu je Endi Vorhol da nas razuveri u to. Od 60-ih do 80-ih godina prošlog veka (tačnije do svoje smrti 1987. godine), ovaj umetnik je napravio više od hiljadu instant polaroid fotografija, kako sebe, tako i drugih poznatih ličnosti koje je susretao. Neke su prodate po aukcijama širom sveta, a one koje su ostale poslužiće kao jedan od boljih projekata ovog veka. Iako je sada vrlo popularna knjiga selfija Kim Kardašijan, ”Selfish”; 09. septembra izlazi knjiga Andy Warhol: Polaroids 1958 – 1987 sa 700 preostalih polaroid fotografija sebe i poznatih ličnosti, da ugrozi prodaje knjige popularne starlete.

andy-w-coverKao što je već napomenuto, knjiga (ili slikovnica?) Andy Warhol: Polaroids 1958 – 1987 sadrži 700 fotografija poznatih ličnosti od Doli Parton, Džeka Nikolsona, Debi Hari, Odri Hepbern i drugih pa do samog Vorhola. Knjiga koja je izdata od strane Fondacije Endi Vorhol i koja će, osim polaroid fotografija poznatih ličnosti sadržati i fotografije prirode, žurki, svojih (tada) nezavršenih radova, čak i popularnih konzervi supe, košta čak 70 dolara.

”Fotografija znači da znam gde sam bio svakog minuta. Zbog toga fotografišem. To je vizuelni dnevnik.” – Endi Vorhol

Sve zvuči kao instagram u knjizi, zar ne? Ovo su neke od fotografija koje će se naći u knjizi (na koricama knjige je, ako smem da dodam, savršena, polaroid fotografija Grejs Džons).


 

Fotografije preuzete sa: The Guardian, Wired, Taschen

 

  • […] treba da pomenem ponovo, i da Vam osvežim pamćenje je da će se ovog meseca u prodaji naći i knjiga polaroid fotografija Endi Vorhola Andy Warhol: Polaroids 1958 – […]