booklist

Knjige koje su obeležile 2015. godinu su…

By In

tumblr_static_tumblr_static__640
Poslednja polovina svakog decembra je uglavnom rezervisana za pravljenje različitih top listi – počevši od najboljih pesama godine, spotova, filmova; top listi omiljenih momenata, najlajkovanijih i najkomentarisanijih fotografija, listi dobrih i loših stvari koje je godina donela ili odnela. Poslednja polovina svakog decembra sa sobom nosi i odluke koje težimo da ispunimo najčešće u toku prvih desetak dana nove godine – nekad novogodišnje odluke uspeju, nekad ne. I to je u redu, sve dok se trudimo. Kako je jedna od najpopularnijih novogodišnjih odluka ”Želim da čitam više naredne godine”, iskreno se nadam da ćete ipak uspeti u nekoj meri da je ispunite. Ispred vas nije lista najboljih knjiga 2015. godine – svako ima drugačiji ukus, i bilo bi nefer praviti takvu listu. Ispred vas je lista knjiga koje su obeležile godinu, knjiga o kojima se najviše pisalo, i knjiga koje su se najviše čitale, u svetu i kod nas.

SVET

Krenućemo sa knjigom o kojoj se najviše pričalo i pisalo u toku 2015. godine, a to je Go Set a Watchman of Harper Li (prevedeno na srpski kao Idi i postavi stražara). Iako je ovo drugi roman spisateljice kultnog romana Ubiti pticu rugalicu, Idi i postavi stražara nije ispunio očekivanja koja je gospođa Harper postavila prethodnim romanom koji je izdat pre više od 50 godina. O romanu se dosta pisalo, i svakako je prodat u više miliona primeraka, ali su i kritičari i čitaoci razočarani onim što je unutar korica. Sa druge strane, postoje tri romana koja su, iako nimalo komercijalna u početku, osvojila srca mnogih. Prvi je A Brief History of Seven Killings od pisca Marlona Džejmsa, roman koji je ove godine dobio prestižnu britansku nagradu za kniževnost zvanu Buker. Sledi roman A Little Life spisateljice Hanie Janagihare – o kome sam dosta pisao na blogu, a koji je bio nominovan za skoro sve prestižne književne nagrade (iako nije dobio niti jednu) – roman koji se proteže u preko 700 strana, i koji uspeva da otvori oči čitaocima da prepoznaju dobre i loše strane života i da im pomogne da shvate koje su to sitnice koje čine život. U drugoj polovini godine, pojavio se i roman Fates and Furies, spisateljice Loren Grof, koji je takođe nominovan za podosta književnih nagrada i osvojio srca kritičara i čitalaca. Svakako ne smemo da zaboravimo roman Purity od Džonatana Francena kao i biser malo lakše literature, A Spool of Blue Thread od En Tajler.

Tu su takođe bili povratnički romani nekih velikana – počevši od romana Numero Zero (Nulti broj) Umberta Eka; preko jedne od prodavanijih knjiga u žanru misterije, Finders Keepers of čuvenog Stivena Kinga; prvog romana Kazua Išigura u celokupnosti smeštenog u žanr fantazije, The Buried Giant (preveden na srpski kao Zakopani džin); God Help the Child od Toni Morison, pa do knjige On Cats pisca Čarlsa Bukovskog. Ono što, za sada, sigurno znamo, to je da željno iščejemo nove romane Džordža Martina (Igra Prestola) i Džona Grina u toku 2016. godine.

SRBIJA

Što se tiče romana koji su se najviše čitali u našoj državi – tu je spisak malo drugačiji. Roman koji je dugo bio na prvom mestu top lista je svakako triler Devojka iz voza od Pole Hokins, što je verovatno bio i jedan od najčitanijih romana u Srbiji od stranog pisca. Na moju veliku žalost to je i roman Grej od autorke E. L. Džejms koji je zapravo roman 50 nijansi Siva iz perspektive glavnog muškog junaka. Tinejdžeri su ostali zaluđeni romanom Daću ti Sunce od autorke Džendi Nelson. Ipak, ova godina je prošla i u znaku domaćih pisaca, najviše Ivana Tokina koji je zasenio domaću publiku romanom Najnormalniji čovek na svetu koji je izdat za Samizdat B92; Jelene Bačić Alimpić koja je svoje obožavaoce obradovala romanom Noć kada su došli svatovi izdatog za izdavačku kuću Laguna. Ne možemo nikako zaboraviti ni roman Kristine Kovač, Drvo života, za koji ne mogu da kažem da je prošao nezapaženo. Posebno moram pomenuti i knjigu Life & Style modne blogerke Zorane Jovanović; knjigu koja je bila najprodavanija knjiga ovogidišnjeg Sajma knjiga. Iako se o knjizi govorilo na izuzetno negativan način (iz meni nepoznatih razloga jer sam zaista fasciniran svim osobama koji naprave biznis od nečega što vole i što znaju da će drugi voleti), ne možemo reći da knjiga nije na neki način obeležila godinu, bila to knjiga vašeg ukusa ili ne.

Ono što je ova godina donela u Srbiju su i romani Džona Grina, poznatog po romanu Krive su zvezde, zbog kog su milioni i milioni širom sveta plakali. Izdavačka kuća Urban Reads je ove godine prevela i izdala sve romane Džona Grina – Krive su zvezde, Gradovi na papiru, Vejte snegovi, Vil Grejson, Vil Grejson, U potrazi za Aljaskom, Obilje Katarina. Ovo su romani koji od mene imaju posebnu preporuku za sve tinejdžere, ali i za sve one koji znaju kako se jedan tinejdžer oseća. Nešto više o poslednja dva romana moći ćete da pročitate na Bukmarkiću u toku januara.


Kako opisati ovu godinu u svetu književnosti? Šarenoliko. To je reč. Bilo je svega – i dobrih i loših romana, i istorijskih, i ljubavnih, i misterija, i trilera, i mnoštva lepih tinejdžerskih romana; ali to je valjda ono što svaka godina donosi. Čitajte više sledeće godine – ja ću biti tu da vam pomognem oko izbora.

Pratite Bukmarkić i sledeće godine.
Srećna Nova 2016. godina i Božićni praznici!