Triler

L. S. Hilton – Maestra // Mnogo nijansi šoka

By In

maestra-l_s_hilton_vTrenutno ne postoji osoba na svetu koja nije čula za Pedeset nijansi Siva, erotsku hit trilogiju koja je u toku prve nedelje prodala više od milion primeraka. Od trenutka kada je nastala pomama za dotičnom knjigom, a usput i pomama za filmom, retko koja izdavačka kuća nije poželela da se malo više ”baci” u izdavanje erotskih triler romana. Kako je rekla u jednom skorašnjem intervjuu, Lisa Hilton, spisateljica istorijskih biografija, je takođe dobila takav zadatak – a u moru loših kopija romana Pedeset nijansi Siva rođena je Maestra. Ipak, ono što razlikuje Maestru od prvopomenutog hit romana, a isto tako i od svih mu kopija jeste akcenat koji nije na samom seksu, već na priči i obrtima koji su i više nego šokantni. Ko je Maestra i šta u svojim divnim koricama krije ova priča?

Glavna junakinja ovog romana sa vrlo upečatljivim nazivom je Džudit Rešli. Džudit radi kao asistenkinja u prestižnoj londonskoj aukcijskoj kući. To bi zapravo činilo Džudit najobičnijom Britankom, ali ona ipak svoju platu povećava tako što uveče radi kao hostesa u najozloglašenijem baru u gradu. Njen zadatak na večernjem poslu počinje imperativom da skine gaćice, ohrabruje bogate muškarce da kupuju šampanjac (i to naravno najskuplji) i sluša njihove probleme. Samo toliko.

Ipak, u trenutku kada Džuditin šef dnevnog posla počini proneveru određenog umetničkog dela, Džudit sama sebi nameće zadatak da reši taj problem. Odmah će se upustiti u drogiranje muškaraca kako bi dobila šta želi, u promene identiteta i život glamuroznog kriminala. Kroz Francusku i Italiju Džudit će uraditi sve kako bi saznala ono što je sebi zacrtala. Tu, da joj pomogne, biće Stiv, bilioner sa jahtom i nepostojećim seksualnim apetitom, što će Džudit i više nego odgovarati. Stivu odgovara da pored sebe uvek ima lepu ženu sa kojom će da putuje ali seks ipak ne mora da bude uključen. Kako će ipak ova glamurozna samoproklamovana špijunka koja je spremna na sve rešiti misteriju umetničkog sveta za koji radi?

Iza zavese se ipak krije roman koji ne oslikava ženu u pozitivnom svetlu. Ženski likovi u ovom romanu su prilično generalizovani, i ženi baš i nisu date raznolike uloge. Muškarac je uvek prezentovan kao bogat, sa jahtama i brodovima i brdom novca, dok je žena samo njegov asesoar – zamenljiva i nebitna. Sam Stiv predstavlja jednu metaforu današnjeg sveta – kao što je pomenuto on je bogati muškarac kome seks i nije na prvom mestu – a to je nešto čime se, po romanu, žene koriste da zarade pare. Iako smo svakako upoznati sa problematikom dotičnog u pravom svetu ovaj nivo romana je više zabrinjavajuć nego zabavan. Generalizacija žena se ipak ne završava ovde – šoping i korišćenje/kupovina markiranih stvari je takođe jedna od bitnih stavki ovog nivoa romana. Ako Džudit, koja na kraju krajeva i ne predstavlja najveću sponzorušu u romanu mora da iskoristi 20 proizvoda svetskih kozmetičkih kompanija da bi izašla iz stana, koliko onda koriste devojke koje su gore od nje? Sudeći po romanu, grubo rečeno, ukoliko niste žena rođena u bogatoj porodici, onda je Vaš zadatak da sve to zaradite pomoću kreveta.

Maestra, koja je planirana kao prvi deo trilogije, iako ima lošu ocenu na GoodReads sajtu, može biti pravo zadovoljstvo za ljubitelje dobrih opisa seksualnih scena. Knjiga je vrlo erotska, i to ne u onom lošem smislu kao što je prvopomenuti hit roman koji je očarao pola planete. Rečenice kojima L. S. Hilton piše su odlične, i zaista drugačije od svih pisaca erotske literature. Spisateljica provodi dosta vremena opisujući delove tela njenih likova – posebno muškaraca, i čini se da detaljnije opisuje njihove penise nego lica – njihovi polni organi je ono što pamtimo, ne njihove face.

Ipak, na samom kraju mogu da kažem da, koliko god se slagao ili ne slagao sa samom tematikom romana i percepcijom žene u istom, ovaj roman je zaista odlično napisan za jedan erotski roman. L. S. Hilton je ipak spisateljica dobrih istorijskih biografija, tako da sa jedne strane nismo ni sumnjali u njen književni talenat. Ukoliko niste feministkinja (ili feminista) i ne dotiču Vas uloge žene i muškarca u književnim delima, a pritom volite šokantne obrte i erotske scene, onda je ovo svakako roman za Vas. Iako smatram da ovakvi romani nisu najbolje što je moglo da se desi obrazovanju mladih ljudi, posebno devojaka, Maestra tu predstavlja svetlu tačku. Bar će klinke iz njega izvući da, ukoliko žele da budu sponzoruše, mogu da se izražavaju i u proširenim rečenicama.


Naslov originala: L. S. Hilton – Maestra

Izdavač: Laguna

Godina izdanja: 2016

Broj stranica: 329