Triler

Lora Lipman – Opekotine // Triler o ženi protiv nasilja

By In

Lora Lipman dobitnica je preko 20 književnih nagrada i autorka brojnih krimi romana, od kojih je na našem tržištu trenutno dostupan samo jedan. Roman Opekotine svima dobro poznata autorka trilera Džilijen Flin nazvala je blistavim noar draguljem. Savršen opis ove slojevite priče o Poli/Polini/Polijani Kostelo/Ditmars/Smit/Hansen, misterioznoj antiheroini čiji nam se život polako raspliće tokom nekoliko meseci koliko traje radnja.

Priča počinje kada Poli napušta muža i ćerku i igrom slučaja završi u klasičnom američkom dajneru u malenom Belvilu. Tamo upoznaje Adama, zgodnog, prizemnog čoveka njenih godina koji se isto tako, eto, igrom slučaja našao u Belvilu. Međutim, čitaocu je odmah jasno da Poli ne beži samo od napornog muža i života domaćice, a da Adam nije onakav kakav se čini.

Poli nema šta da izgubi, pa odlučuje da ostane u gradiću neko vreme. Sasvim predvidljivo, započinje vezu s Adamom, ne sluteći da njegove namere nisu sasvim časne. Poli traže na sve strane, a ona se odlučuje za potpunu pasivnost. Njeni postupci nas možda zbune u početku. Dobro, zbunjuju nas do samog kraja. Upravo to je ono što čini ovaj roman posebnim, jer radnja sama po sebi i nije posebno upečatljiva: žena sa mračnom prošlošću pokušava da pobegne od nje i izgradi svoj život iznova dok stari neprijatelji pokušavaju da je u tome spreče.

Ono što ovaj roman čini posebnim su likovi, koji su veoma dobro razrađeni, nesvakidašnji, komplikovani i nepredvidljivi. Naime, u ovom romanu nemamo ni jednog jedinog pozitivnog lika. Adam naginje ka tome, ali čak ni njegov moralni kompas nije baš sasvim ispravan; uradi pravu stvar, ali iz pogrešnih razloga. Sitniji i krupniji negativci na sve strane. Poli je lažov i manipulator koji koristi ljude i gazi preko mrtvih da bi došla do svog cilja, diskutabilna majka, hladnokrvna i proračunata, pasivna, ćudljiva i spremna na sve. Međutim, kada saznamo da je ceo njen karakter posledica porodičnog nasilja, slika nam se menja.

Opekotine je pre svega priča o ženi koja je spremna sve da učini samo da više ne trpi nasilje, što, moramo priznati, pravda neke, ako ne i sve njene postupke. Lora Lipman na objektivan i suptilan način obrađuje veoma ozbiljnu i aktuelnu temu (pogotovo u našem regionu) nasilja nad ženama, a zatim sve to pakuje u pitkih 300 stranica igre mačke i miša uz nadzor privatnih detektiva. Noar, da, ali noar sa fokusom na likove i njihove najdublje patnje, strahove i želje, kao i na jednu nesebičnu i duboku ljubav. Još jedna veća tema romana je majčinstvo. Iz Polinih postupaka prema svojim ćerkama svako će izvući svoj zaključak.

Roman Opekotine čita se brzo i lako, što je uvek poželjno kod trilera, ali ostavlja nam prostora za diskusiju i tera na razmišljanje. Priča je na momente rastegnuta i usporena, što bi bila jedina eventualna mana. Međutim, struktura romana je veoma vešto zamišljena. Daje nam vremena da upoznamo dva glavna lika. Polinu prošlost otkrivamo polako, a njene postupke teško da možemo da predvidimo.

Korice nam obećavaju mračne tajne, zabranjene želje, neumitnu izdaju i hladnokrvno ubistvo. Upravo to i dobijamo.

P.S. Kvalitet prevoda najvažnija je stvar kada čitamo dela stranih autora. Nema smisla prevoditi neko delo ako se prevodilac ne potrudi da prenese ton i atmosferu. Nikola Pajvančić prevodilac je koji se mnogo trudi oko celokupnog utiska i veoma kreativno se igra jezikom i rečima. Njegov prevod serijala Igra prestola jedan je od najimpresivnijih prevoda na srpski. Vidi se koju količinu truda unosi u svaki svoj prevod, što je maltene dirljivo s obzirom na to kakvi se sve prevodi štampaju.

piše: Emilija Micković


Naslov originala: Laura Lippman – Sunburn

Izdavač: Laguna

Broj strana: 320