Drama, Istorijski

Lusinda Rajli – Sedam sestara // Svi smo mi stvoreni od zvezda

By In

sedam_sestara-lusinda_rajli_vOstavite po strani Gospodara Prstenova, Igre Gladi, Harija Potera i slično – koji je poslednji serijal knjiga koji vas je osvojio, a da nije u pitanju nikakva fantastika? Ili da preformulišem pitanje: koliko ste serijala knjiga za odrasle pročitali? Osim Pedeset Nijansi Siva? Vreme je da se upustite u takvu ”avanturu” i u ruke uzmete novo ostvarenje bestseler spisateljice Lusinde Rajli, Sedam sestara. Ovaj roman je prvi u nizu u serijalu koji će brojati čak 7 romana, a izašao je prošle godine (tako da ćemo za drugi deo morati malo da se strpimo!). Roman Sedam sestara je pokupio savršene kritike kako od kritičara tako i od publike, a dokaz toga je ocena 4.2 na sajtu GoodReads. Ko su te sestre, koja je njihova priča, i zašto će serijal uopšte da se sastoji od čak toliko romana? Tajna je u zvezdama!

Kada se 2007. godine pročuje o smrti švajcarskog tajkuna Tate Solta, njegovih šest ćerki koje su usvojene sa različitih strana planete se skupljaju u Atlantidi, velelepnom zamku u kom su odrasle. Svih šest ćerki su nazvane po zvezdama iz sazvežđa Sedam sestara (takođe poznatog kao Plejade), a ime je dato i za sedmu sestru koja nikada nije stigla. Glavna junakinja ovog romana je Maia (prevedeno kao Maja) d’Aplijez, koja je ostala u zamku Atlantida na obali Ženevskog jezera i bavi se prevođenjem od kuće. Tata Salt je za sve ćerke ostavio testament, a u njemu se krilo 6 pisama koje je otac ostavio svakoj ćerki. Svaka koverta sadrži zagonetke koje treba da reše i tragove koje treba da prate kako bi saznali više o tome ko su i šta su, i ko su njihovi pravi preci. Majine zagonetke – ogrlica od mesečevog kamena, set koordinata i trouglasta kamena pločica su Maju odvele u daleki Rio de Žaneiro u Brazilu, gde će upoznati staru gospođu Karnaljo i njenu služavku Jaru i zaprepastiće se koliko sličnosti ima sa njima. U nastavku priče će čitalac putovati u prošlost i upoznati Majinu prababu Izabelu Bonifaćio preko koje će saznati pravu priču iza glavne junakinje Maje i njene porodici, u čijoj su istoriji velikog udela imali Velika Depresija i gradnja statue Hrista Spasitelja u Riju.

Lusinda Rajli nas u knjizi ne vodi samo kroz Ženevu i Rio, već i u Pariz. Posebno su pohvaljene njene veštine opisivanja mesta, i mi možemo da osetimo, pomirišemo i prošetamo se ulicama svakog od tih gradova bez da smo tamo, a lepo je znati da ćemo u sledećih šest knjiga verovatno uživati i u drugim gradovima (jer kao što sam već pomenuo – svaka sestra je usvojena iz različitog dela sveta).

”Za svaku lošu jabuku postoje hiljadu drugih čija su srca puna dobrote.”

U čitanju ove knjige se postavljaju mnoga pitanja o propalim ali i sadašnjim snovima, ljubavi, gubitku i slomljenom srcu. Ovo je roman o razbijanju tradicionalnih normi o ženama i klasnoj strukturi. Ovo je roman o umetnosti i kako život imitira umetnost, o tome kako svi greše, ali ponajviše o korenima i osećaju pripadnosti. Da li je bitno odakle smo? Da li je to ono što nas definiše? Kroz ovu priču o poreklu, ljubavi, istini i istoriji, ne možete a da ne postavite sebi još neko pitanje, i to je ono što ovaj roman čini posebnim.

Sedam sestara je zaista jako lepo štivo, koje preporučujem svima koji vole već pomenute teme. Iako možda naizgled ne deluje ozbiljno, on u svojim rečenicama krije mnogo toga. Izuzetno lepo napisan i pitak, ovaj roman čini da se njegovih 600 strana okrenu za čas, i da se drugi deo priče pojavi u knjižarama što pre. Šta drugo reći o romanu čija je suština u filozofiji da smo svi mi stvoreni od zvezda?


Naslov originala: Lucinda Riley – The Seven Sisters

Godina izdanja: 2015., 2016. za srpsko tržište

Broj stranica: 595

Izdavač: Laguna