Drama, Ljubavni

Mark B. Mils – Čekajući Dogoa // Za sve ljubitelje pasa i lake literature

By In

CEKAJUCI-DOGOA-000074227113111Ukoliko volite kraće romane, slatke životinje, ili jednostavno tražite zanimaciju za kišno popodne ili neki kraći put, ovo je idealna knjiga za Vas! Budite sigurni da Vas ovako nežna priča o neočekivanom prijateljstvu neće ostaviti ravnodušnim.Ako ste očekivali da ovako zanimljiva igra rečima u naslovu ima neke veze sa Godoom Samjuela Beketa, prevarili ste se. No, iako nije ni nalik Beketovom romanu, ipak je priča vredna čitanja.

Sve je počelo kada je Danijela, neočekivano, ostavila devojka, poneći sa sobom sve osim malog Dogoa, psa koga su udomili na njenu inicijativu. Prirodno, Danijel, bez puno razmišljanja, odlučuje da nađe novi dom za Dogoa, ali ono što nije očekivao jeste da će mu taj isti iritantni mališa toliko prirasti srcu. Ono što čini ovu knjigu posebno interesantnom jeste opis Dogoa, koji je predstavljen kao ružan i gotovo ćelav pas, a opet uspeva čitaocu da se uvuče pod kožu, zbog svoje neverovatne ličnosti.

Danijel je u kritikama više puta portretiran kao muška Bridžit Džouns, ali sa jednim ‘malim dodatkom’ – Dogoom. Većina romana se fokusira upravo na njega i njegovu odluku da se promeni, ali ono što Dogoa čini doliko posebnim u celoj ovoj priči jesu brojni načini na koje je on inspirisao Danijela da počne da živi bolje, ne samo radi sebe, već i zbog drugih. U svom tom moru loše sreće koja ga je zadesila, Dogo mu predstavlja, na neki način, zvezdu vodilju i beskrajnu podršku. Stoga je opravdano reći da su svi opisani karakteri u ovoj knjizi ljudski, čak i Dogoov, jer on je zaista mali pas, velikog srca.

Roman, takodje, odiše lakim, živim humorom, zbog kog mnoge bizarne situacije i dešavanja poprimaju potpuno novu dimenziju. Rečeno je već da Dogo nije nešto naročito obdaren dobrim fizičkim izgledom i građom, no sve ono što mu nedostaje na fizičkom planu, mudro uspeva da zamaskira svojim, ako mogu reći, samopouzdanjem, na kome bi mu, sigurno, i pit bul pozavideo. Štaviše, Dogo je pas kome se svidja Dženifer Aninston! Pa kako onda ne zavoleti ovakvog mališu?

Kako radnja knjige teče, tako veza između Danijela i Dogoa postaje sve snažnija i jača. Dogo za njega nije samo kućni ljubimac. On je pravi saputnik, koji ga prati kako kod kuće i na poslu, tako i kroz sve traume i izazove kroz koje Danijel prolazi. Dogo je TU i mislim da upravo to daje Danijelu snagu i motivaciju da se izbori sa raznim izazovima koji su mu na putu.

Iako ovaj roman ne pripada žanru na koji smo navikli od autora, Marka B. Milsa, koji se proslavio po svojim krimi/misterioznim ostvarenjima, on ipak uspeva da formira narativ, koji je, s jedne strane, toliko topao i prijatan, a opet govori o surovoj istini današnjeg sveta i da, ostavljanju. Jer ostavljanje je i motiv ovog romana. Ostavljanje Danijela, ostavljanje Dogoa. Ali i u tom surovom konceptu, postoji nešto predivno što se rodilo u ovoj knjizi, kako nam i sam podnaslov kaže: Jedan čovek. Jedan pas. Jedna velika ljubav. Iako Dogo, kao što je već naglašeno, nije centralni junak ove knjige, već ‘štap potpore’ za Danijela i njegov konsultant pri donošenju odluka, ovo nije još jedna obična priča o čoveku i njegovom psu. Štaviše, može se shvatiti i kao potpuna suprotnost – priča o psu i njegovom čoveku, što je upravo i lepota ovog romana.

piše: Katarina Ilić


Naslov originala: Mark B. Mills – Waiting for Doggo

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Godina izdanja: 2015

Broj stranica: 271