Drama, Istorijski

Marsel Prust – Jedna Svanova Ljubav // Kako (ne) biti zaljubljen?

By In

Jedna od glavnih debata u književnom svetu je ”kvalitet protiv kvantiteta” – da li je isto čitati nekoliko dobrih romana ili brdo loših. Druga stvar o kojoj se takođe dosta priča su klasici – zašto je ”kvalitetnije” čitati romane velikana iz prošlog i pretprošlog veka nego neke od boljih romana današnjice? Bilo kako bilo, ne možemo reći da nema savršenih klasika. Nakon Staklenog zvona Silvije Plat o kom smo nedavno pisali, sada imamo još jedan, malo zaboravljeni, klasik. U pitanju je delo Marsela Prusta – Jedna Svanova ljubav, čije se novo izdanje može naći u Laguninim knjižarama u ediciji Klasici svetske književnosti.

Marsel Prust bio je fancuski književnik, književni kritičar i esejista, koji je posebnu popularnost stekao ciklusom U potrazi za izgubljenim vremenom – pričom koja se sastoji od čak 7 knjiga, a Jedna Svanova ljubav je prvi. Ciklus koji se izdavao od 1913. do 1927. godine (u originalu À la recherche du temps perdu) ga je lansirao u svet najuticajnijih književnika XX veka, i to ne samo u francuske književnosti.

Le Monde je ovaj roman opisao kao „najznačajniju knjigu u poslednjih sto godina“. Marsel Prust je svakako značajan pisac za svetsku književnost, a roman Jedna Svanova ljubav predstavlja mešavinu fikcije i autobiografskih elemenata. Govori o mladom Svanu, gospodinu iz visokog društva, obrazovanom i uglađenom, koji zabavu pronalazi osvajajući žene i hvaleći se svojim društvenim podvizima. Takođe, u doba modernog Pariza, interesantnije mu je da odlazi kod Verdirenovih, porodice koja se grozi aristokratije jer je „tako dosadna“, a koja odiše pomodarstvom i malograđanskim mentalitetom. Tu pronalazi Odetu de Kresi, ženu koja ga na početku uopšte ne privlači, a koja je pritom i prosta, neuka i zla. Međutim, Odeta uspeva da zavede Svana i čitalac može da vidi kako ga ona sve više opčinjava i kako se ludo zaljubljuje u nju. Zaljubljenost zatim prelazi u potpunu opčinjenost praćeno ludom ljubomorom koja ga izjeda. Svaka Svanova misao je misao o Odeti i sve što radi, radi zbog Odete –  da bi proveo barem još jedan minut s njom, da bi uživao, makar na kratko u njenom prisustvu i ubedio sebe da joj je drag.

Roman jeste ljubavna priča, ali je više priča o ljubomori koja izjeda čoveka i o tome na kakve je sve poteze spreman ljubomoran i očajan čovek da bi sebe ubedio u vernost i privrženost osobe koju voli. Svan je bolestan od ljubomore, ona upravlja njegovim životom, svakom njegovom mišlju i gestom. Gluv je za savete i upozorenja drugih i niko ga ne može osloboditi okova dok se sam ne izleči.

The New York Times je pisao o anketi koja je sprovedena među grupom britanskih pisaca i književnih kritičara o tome koji je pisac za njih bio najinspirativniji – i odgovor je bio Prust. On je književnik koji bi trebao da se pročita, ili kome bar treba da se da šansa. Njegove rečenice su legendarne, a stil pisanja nešto što mnogi proučavaju na univerzitatima širom sveta i dan danas. A kada na sve to dodamo atmosferu Francuske iz prošlog veka koja se u ovom romanu oseća, Jedna Svanova ljubav postaje roman koji moramo da pročitamo, jer znamo da vredi.

Jedna Svanova ljubav je sa razlogom klasik – osećanja i emocije opisane su majstoskim jezikom svojsvenim velikim piscima poput Prusta. Preporučila bih knjigu svim ljubiteljima dobre klasične književnosti – sigurna sam da će uživati.

piše: K. K.

Marsel Prust (1871 – 1922)

Naslov originala: Marcel Proust – Un Amour de Swann (na engleskom Swann’s Way)

Izdavač: Laguna

Broj strana: 285